با وجود آنکه اتحادیه اروپا اعلام کرده تحریمی علیه برنامه موشکی ایران در دستور کار ندارد، فرانسه همچنان به تلاش علیه ایران برنامه ادامه میدهد.
«انیس روماته اسپانی» سخنگوی وزارت خارجه فرانسه روز چهارشنبه در نشست خبری روزانه گفت: «فرانسه در مورد ادامه برنامه موشکی ایران ایران که با قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل همخوان نیست و منبع بیثباتی و ناامنی در منطقه است، نگرانی دارد.»
وی افزود: «فرانسه میخواهد تمام گزینههای دیپلماتیک را بیازماید: یک گفتوگوی سیاسی صریح و مصالحهناپذیر با ایران، تحقیقات دبیر کل سازمان ملل و در صورت لزوم تحریمهای جدید اروپایی علیه شرکتها و افراد ایرانی دخیل در برنامه موشکی ایران و نهایتا آغاز مذاکره بر سر این موضوع.»
این در حالی است که روز سهشنبه «فدریکا موگرینی» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با بیان اینکه برنامه موشکی ایران موضوع توافق هستهای نیست، گفت این اتحادیه بحثی در مورد اعمال تحریم علیه ایران نداشته و پیشبینی نمیشود که فعلا چنین بحثی داشته باشد.
«امانول ماکرون» رئیسجمهور جوان فرانسه اخیرا همصدا با آمریکا طرح مذاکره بر سر برنامه موشکی و مسائل منطقهای ایران را مطرح کرده است. وی همچنین اعمال تحریم علیه برنامه موشکی ایران را یکی از گزینههای مد نظر برای مقابله با این برنامه دانسته است.
وزارت امور خارجه ایران با صدور بیانیهای این اظهارات را رد و تأکید کرده است که تهران به هیچ وجه بر سر مسائل دفاعیای مذاکره نمیکند.
قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل که توافق هستهای سال ۲۰۱۵ ایران و گروه ۱+۵ را تائید کرده، از ایران «خواسته» از کار بر روی «موشک بالستیک که برای داشتن قابلیت حمل کلاهک هستهای طراحی شدهاند»، خودداری کند. ادبیات استفادهشده در این قطعنامه، بر خلاف قطعنامه رفعشده ۱۹۲۹، الزامآور نیست، اما آمریکا و کشورهای اروپایی آزمایش موشکی ایران را «ناهمخوان» با این قطعنامه میخوانند.
رویترز موضع فرانسه در قبال ایران را «موضعی تندتر» از اروپا توصیف کرده و به نقل از روماته اسپانی نوشته است که پاریس معتقد است که برجام باید حفظ شود، اما در مورد مسئله موشکی و فعالیتهای منطقهای ایران هم با شرکای اروپایی خود گفتوگو کرده است.
به نوشته رویترز «ژان ایو لو دریان» وزیر خارجه فرانسه قرار بود تا پایان ماه جاری میلادی به تهران سفر کند، اما منابع دیپلماتیک میگویند که این سفر «به دلیل برنامه فشرده» او به زمانی دیگر تا پایان سال جاری به تعویق افتاده است.
بر اساس قوانین اتحادیه اروپا، برای اعمال تحریم علیه یک کشور، تمام ۲۸ عضو اتحادیه باید با آن موافقت کنند، اما به گفته موگرینی در حال حاضر چنین اتفاق نظری در مورد اعمال تحریم علیه برنامه موشکی ایران وجود ندارد.
موگرینی گفت: «ما نه امروز و نه هفته گذشته در این مورد بحث نکردیم و من پیشبینی هم نمیکنم که در آینده بحثی در مورد تحریمهای بیشتر اتحادیه اروپا علیه ایران صورت گیرد.»