۷۵۰ بخاری نفتی در روستاهای گلستان وظیفه گرم کردن آینده سازان این مملکت را بر عهده دارند. اما خانواده های این دانش آموزان چشم انتظار بهارند تا خدایی نکرده خاطره تلخ دانش آموزان شین آبادی برای فرزند آن ها تکرار نشود.
با باز شدن مدرسهها و شروع خنکی هوا، سیستم گرمایشی کلاسهای درس به یکی از دغدغههای مسئولان و خانوادهها تبدیل میشود، این دغدغه زمانی که دانش آموزان در مدارسی که فاقد سیستم گازرسانی باشد و از بخاری نفتی استفاده کند بیشتر میشود؛ چراکه نبود سیستم گرمایشی مناسب موجب بروز مشکلاتی ازجمله بیماری و یا تعطیل شدن مدارس میشود.
یکی از علتهایی که دغدغه سیستم گرمایشی مدارس را حساس میکند اتفاقی است که در تاریخ ۱۵ آذر سال ۹۱ در مدرسه شینآباد شهرستان پیرانشهر رُخ داد. یک بخاری نفتی آتش گرفت و ۲۹ دختر دانشآموز در این اتفاق دچار سوختگی شدند و دو نفر از آنها براثر شدت سوختگی جان خود را ازدستداده است.
دانشآموزانی هم که زنده ماندند هنوز یادگار آن آتشسوزی را با خود حمل میکنند، گرچه چند سالی است از این حادثه گذشته اما هنوز خانواده هایی که در نقاط دور دست استان گلستان زندگی می کنند، زمستان را با نگرانی از این اتفاق سر می کنند زیر فرزندانشان در مدرسه ای با حداقل امکانات گرمایشی درس می خواند.
خانواده هایی که با نگرانی فرزند خود را راهی مدرسه می کنند
مادر یکی از دانش آموزان روستای «ساسنگ» از توابع شهرستان مینودشت در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: در روستای ما از نفت برای سیستم گرمایشی خانهها و مدارس استفاده میشود، با آغاز مدارس و شروع فصل سرما مدام اتفاقی که برای دانش آموزان روستای شینآباد رُخ داد برایم تداعی میشود و هرروز فرزندم را با نگرانی راهی مدرسه میکنم.
زهرا ممشلی از کلید خوردن گاز کشی به روستای ساسنگ در شهریورماه سال جاری خبر داد و گفت: از بابت این اتفاق بسیار خوشحالم و امیدوارم مدارس برای گاز کشی در اولویت باشند.
البته مشکل گرمایش فقط مخصوص روستای پاسنگ نیست، هنوز حدود ۱۰۰ روستای گلستان گاز کشی نشده و برخی از روستاهای دارای نعمت گاز هم مدارسی بدون تجهیزات گازی دارند.
استان گلستان دارای ۱۴ شهرستان، ۲۹ شهر، ۲۷ بخش، ۶۰ دهستان و ۸۶۸ روستا است. مدیرعامل شرکت گاز گلستان در رابطه با وضعیت گازرسانی به شهرها و روستاهای استان گلستان گفت: در حال حاضر همه ۲۹ شهر استان گلستان و همچنین ۷۸۲ روستای استان از نعمت گاز طبیعی برخوردار هستند و عملیات گازرسانی به ۵۹ پروژه روستایی نیز در دست اجرا است.
صفرعلی جمال لیوانی افزود: در ۶ ماه نخست سال جاری بیش از سه هزار و ۵۷۶ انشعاب گاز در سطح استان نصبشده است که از این میزان انشعاب نصبشده تعداد ۶۵۳ مورد شهری و دو هزار ۹۲۳ مورد نیز روستایی بوده است.
بیشتر این بخاریهای نفتی متعلق به روستاهای دورافتادهای است که گاز کشی نشده است، البته ممکن تعداد محدودی از روستاها هم باشند که گاز کشی شدهاند اما از بخاری نفتی استفاده کنند
به سراغ مدیرکل تجهیزات و نوسازی مدارس استان گلستان رفتیم تا اطلاع دقیقی از وضعیت سیستم گرمایشی مدارس استان گلستان به دست آوریم.
عماد مخدومی به خبرنگار مهر گفت: حدود ۱۲ هزار و ۵۰۰ کلاس درس در استان گلستان وجود دارد که در سال ۹۱ از این تعداد هفت هزار و ۵۰۰ کلاس بخاری گازی و بخاری نفتی استاندارد استفاده میکردند و از این آمار حدود پنج هزار بخاری گازی و دو هزار و ۵۰۰ بخاری نفتی بود.
عماد مخدومی تصریح کرد: در حال حاضر در مدارس استان گلستان ۹ هزار کلاس مجهز به سیستم گرمایشی حرارت مرکزی، پکیج و اسپیلت وجود دارد که انتظار میرود با تأمین اعتیار تا پایان سال مالی ۹۵ حدود هزار کلاس دیگر در سطح استان گلستان استانداردسازی شود.
۷۵۰ کلاس درس با بخاری نفتی گرم می شود
وی افزود: حدود سه هزار و ۵۰۰ کلاس درس در استان گلستان از سیستم گرمایشی گازی و بخاری نفتی استاندارد استفاده میکنند که سهم بخاریهای نفتی ۷۵۰ کلاس است و مابقی کلاسها چیزی حدود دو هزار و ۲۰۰ کلاس درس از بخاری گازی استفاده میکنند.
مدیرکل تجهیزات و نوسازی مدارس استان گلستان گفت: این تعداد بخاری نفتی تنها محدود به شرق یا غرب استان نیست بلکه در تمام شهرستانها توزیعشده است اما بیشتر این بخاریهای نفتی متعلق به روستاهای دورافتادهای است که گاز کشی نشده است، البته ممکن تعداد محدودی از روستاها هم باشند که گاز کشی شدهاند اما از بخاری نفتی استفاده کنند.
مخدومی بابیان اینکه خوشبختانه تاکنون هیچ حادثهای برای مدارس ما درزمینهٔ آتشسوزی کلاس با بخاری نفتی رخ نداده است، اظهار کرد: ما هرساله طی نامهای به مدارس اعلام میکنیم تا اگر بخاری مدارسشان دچار مشکل است این آمادگی وجود دارد که بخاری نفتی نو خریداری شود و به آنها تحویل داده شود.
وی تأکید کرد: خوشبختانه براثر بارش برف و باران هیچ مدرسهای به دلیل نبود سیستم گرمایشی تعطیل نمیشود.
مخدومی وضعیت مدارس استان گلستان را خوب توصیف کرد و گفت: پیشبینی میکنیم تا سه سال آینده اگر بودجه به همین روال باشد تمام مدارس به سیستم استاندارد مورد تأیید آموزشوپرورش برسد.
گرچه در مدارس استان گلستان تنها ۷۵۰ بخاری نفتی آن هم به شکل استاندارد استفاده میشود، اما مدیران مدرسه باید تلاش کنند تا این بخاریها همیشه کنترل شوند و با کوچکترین ایرادی آن را برطرف کنند.
مدیران مدرسه بخاری های نفته را کنترل کنند
علی ثابتی، متخصص سیستم گرمایشی و سرمایشی به خبرنگار مهر گفت: در استفاده از بخاریهای نفتی باید به نکات ایمنی توجه ویژه کرد چراکه در غیر این صورت این وسیله گرمازا بهوسیله مرگآفرینی تبدیل خواهد شد.
وی افزود: بخاری نفتی باید مجهز به سیستم تنظیم سوخت (کاربراتور) باشد، بخاریهایی که فاقد این سیستم هستند بسیار خطرناک هستند، همچنین مخزن سوخت بخاری باید از قسمت کوره فاصله داشته و یا به نحوی اصلی عایقکاری شده باشد.
ثابتی تصریح کرد: بخاریها حتماً باید مجهز به دودکش با قطر مناسب با ظرفیت بخاری باشند و اتصالات این دودکشها باید محکم باشد تا امکان نشت گازهای سمی و خطرناک به داخل اتاق منتفی شود.
وی تأکید کرد: مدارس یا خانههایی که از بخاری نفتی استفاده میکنند باید بخاری را در محل مناسب و بیخطر، دور از پردهها و دیگر وسایل قابل اشتعال در نقطهای خارج از محدوده رفتوآمد بچهها و در سطح بدون شیب و در حال ثبات کامل قرار دهند.
سرمای امسال زودتر از زمستان فرا رسیده و خانواده های روستا نشین در حالی منتظر بهارند که فرزند آن ها باید در مدرسه ای با بخاری نفتی درس بخواند. گرچه به همت مسئولان تعدادی از مدارس گلستان دارای سیستم گرماشی استاندارد هستند، اما ۶ درصد باقی مانده همت بیشتری را می طلبد تا آینده سازان این سرزمین از گزند هرگونه خطر احتمالی در امان باشند.