احتضار معادن ذغال سنگ کرمان با واردات میلیاردی

"چندین سال است که مشکلات عرصه ذغال سنگ استان کرمان همچنان با زورگویی ها و عدم تعادل قیمت خرید توسط شرکت ذوب آهن اصفهان و واردات کارخانجات صنعتی پا برجاست و مردم  دو ماهی یک بار شاهد اعتراض و اعتصاب همگانی کارگران معدن های سطح استان هستیم .

پنجشنبه هفته گذشته نیز دوباره این اتفاق رخ داد درست زمانی که همه  کارگران در کل کشور عیدی و پاداش خود را دریافت کرده و منتظر دریافت حقوق اردیبهشت ماه و خرداد خود هستند کارگران معدن هشونی هنوز برای دریافت معوقات سال گذشته خود چشم به انتظار بودند.

اینکه چرا در صنعت ذغال سنگ کشور و استان کرمان چنین اتفاقاتی رخ می دهد و چرا مرتب هر 6 ماه یک بار معادنی که به صورت خصوصی اداره می شوند رو به تعطیلی گراییده و کارگران آن اخراج می شوند و به جمعیت دریافت کننده بیمه بیکاری اضافه می شوند برای ما هم جای سئوالات بسیاری دارد .

رکود معادن داخلی و واردات ۲.۵ میلیارد دلاری زغالسنگ

در سال ۹۴ بیش از ۲.۵ میلیارد دلار واردات کک و زغال‌سنگ به کشور ثبت شد و این در حالی است که بسیاری از معادن زغال‌سنگ استان کرمان تعطیل‌شده‌اند و بقیه هم با مشکلات مالی مواجه‌اند.

محمدرضا پور ابراهیمی، نماینده مردم کرمان و راور ضمن انتقاد شدید از واردات بی‌رویه زغال‌سنگ و کک از کشورهای مختلف گفت: در استان کرمان صدها معدن و عرصه‌های پهناور زغال‌سنگ وجود دارد که در صورت فعال شدن می‌توانند نیاز بازارهای جهانی را تأمین کنند و این در حالی است که در سال گذشته میلیاردها دلار صرف واردات زغال‌سنگ به کشور شده است!

وی افزود: اگر نیمی از این رقم در معادن کرمان سرمایه‌گذاری می شد می‌توانستیم معادن را از رکود خارج کنیم و با بازاریابی مناسب بازارهای جهانی را نیز تصاحب کنیم.

وی این سؤال را مطرح کرد که به چه دلیل درحالی‌که ما با بیکار شدن و تأخیر در حقوق کارگران و عدم اشتغال برای جوانان در شمال کرمان در کنار معادن گسترده زغال‌سنگ مواجه هستیم برخی اقدام به واردات زغال‌سنگ می‌کنند.

نماینده مردم کرمان افزود: متأسفانه بخش قابل‌توجهی از معادن تعطیل هستند و همین امر زمینه‌های اشتغال را از بین برده است.

حسن رهجو  رئیس شورای کارگری معدن زغالسنگ هشونی شهرستان کوهبنان در خصوص مشکلات اخیر کارگران معادن زغالسنگ  و عدم پرداخت معوقات  و عیدی معدنکاران گفته بود : متاسفانه اعتراض های کارگری با حربه تهدید به خصوصی سازی معادن پاسخ داده می شود و بیشتر که مسئولین به فکر رسیدگی به مشکلات کارگران باشند برای ایجاد آرامش تلاش می کنند و آرامش فقط در صورتی ایجاد می شود که کارگران به حداقل خواسته خود برسند.

وی گفت : بنده  و همه ی کارگران معادن می دانیم که کشور با مشکلات اقتصادی زیادی روبرو است ولی در برخی مواقع خبر هایی از واردات  زغالسنگ چینی شنیده می شود که باعث رنجش بیشتر زحمت کشان صنعت زغال می شود.

رهجو تاکید کرد : پروژه خصوصی سازی معادن در منطقه شکست خورده است و معادنی که به صورت خصوصی اداره می شوند گر چه هنوز به فعالیت خود ادامه می دهند ولی حق کارگران در این بخش ها بسیار پایمال می شود.

عدم امنیت شغلی کارگران بخش خصوصی عدم توانایی کاری لازم  برای همه کارگران معدن به طور مثال «اینکه تنها از کل کارگران  معدن هشونی ۲۰۰  کارگر  قادر به کار کردن هستند،دولت به علت اشتغال زایی معادن مجبور است آنها را سر پا نگه دارد.

جعفری معاون معادن ذغال سنگ استان کرمان نیز اذعان کرد : کل اعتراضات کارگری معدن به علت عدم پرداخت به موقع ذوب آهن اصفهان است زیرا وی از معادن استان ذغال می خرد اما پول آن را به علت رکود در فر وش محصولاتش به موقع پرداخت نمی کند  لذا این اتفاقات تبدیل به امری طبیعی شده است .

حال با این اوصاف دولت و نمایندگان استانی چه طرحی را به مجلس ارائه خواهند داد که با آن از رکود در عرصه ذغال سنگ خارج  ، مشکل واردات 2 میلیاردی اش حذف و به وضعیت کارگران و معادن استان رسیدگی شود .