شاید بتوان گفت احسان علیخانی جزو برنامهسازان باهوش و با استعدادی است که در زمانهای مشخص حال و هوای مخاطب خود را میشناسد و طبق آن تولید محتوا میکند و عملآ این سالها به یکی از موفقترین مجریان و برنامهسازان تلویزیونی تبدیل شده است.
اخبار چهره ها - علیخانی پیش از « عصر جدید »، ماه رمضان هر سال با برنامه « ماه عسل »یکی از سکانداران اصلی برنامههای تلویزیونی به شمار میآمد. علیخانی که از سال گذشته با برنامه «عصر جدید» نسبت به «ماه عسل»، چهره جدیدتری از خود نشان داده، توانسته میان مخاطبان محبوبیت بیشتری پیدا کند و جایگاه خود را بیش از پیش تثبیت کند.
علیخانی با «عصرجدید» نشان داد بلد است بهگونهای برنامهسازی و تولید محتوا کند که آن برنامه بتواند بهعنوان یکی از متفاوتترین و سرگرمکنندهترین مسابقهها در تلویزیون جای خود را پیدا کند.
«عصر جدید» دریک سال اخیر، همواره بالاترین آمار بیننده را در بین برنامههای غیرنمایشی تلویزیون داشته است. زمانی که برنامههای استعدادیابی در جهان ساخته شدند، هدف این بود که افراد زیادی استعدادهایشان را به نمایش بگذارند. ذات برنامههای تلویزیونی اینطور ایجاب میکند که تنها استعدادهای صوتی،تصویری وحرکتی خودشان را به میدان مسابقه برسانند و نه دهها استعداد دیگری که برای یک جامعه اساسی و مهم هستند.
تردیدی نیست که شوهای استعدادیابی در سراسر دنیا از پرطرفدارترین برنامههای تلویزیونی هستند. فرصتی برای کشف مهارتها و استعدادهای نادیده و دیده شدن آنها که کسی شانسی برای بهچشم آمدنشان متصور نبود، از شعارهای معمول اینگونه برنامههاست. در کشورهای دیگر، ساخت و اجرای این برنامهها سابقه زیادی دارد. آمریکا بهعنوان کشوری که مدعی است سرزمین فرصتهاست، پر است از چنین برنامههایی. به همراه داوران، مخاطبان انبوه، هنرنمایی مدعیان را میبینند و رأی میدهند و سرنوشت آدمها را عوض میکنند.
هرکس روی استیج این برنامهها میآید بهدلیل آمار خیلی بالای بینندگان، بسیار دیده میشود و چه بسا بیآنکه به مراحل بالاتر صعود کند، موفق میشود به بازار صنعت سرگرمسازی راه پیدا کند. «عصرجدید» هم تا حدودی توانسته اینگونه باشد و افرادی که استعداد واقعی دارند را حمایت میکند. انگیزه اغلب کسانی که در چنین برنامههایی شرکت میکنند، دیده شدن و برآورده شدن رویاهایشان است. نوآوری یکی از اساسیترین اصلهای برنامه «عصر جدید» است. در شرایطی که خلاقیت و اتفاقات جدید به نوعی حلقه مفقوده بسیاری از برنامههای تلویزیونی است، این برنامه موفق شده از اتفاقات و رویدادهای جدید استفاده کند. مردم درمسابقه «عصر جدید»، شاهد اجراهایی بودند که یا تا به حال شبیه آنها را ندیده یا نمونههای آن را تنها در ویدیوهای خارجی تماشا کرده بودند. این تازگی با خودش جذابیتی به همراه داشت که توانست مخاطب را پای تلویزیون بکشاند و او را با اجراهای مختلف، در زمینههای گوناگون آشنا کند.
تا به حال افراد مستعد بسیاری در زمینه ورزش، خوانندگی، دوبله، بازیگری ، شعبده بازی، حرکات نمایشی و استندآپ کمدی دراین مسابقه شرکت کرده و دیده شدهاند و «عصر جدید» به نوعی آنها و استعدادشان را کشف کرده است. طبق گفته احسان علیخانی و خط قرمزهای رسانه ملی برخی از افراد با شرایط ویژه امکان حضور در برنامه را نداشتهاند اما نشان دادن ورزشهای رزمی و کارهای استقامتی آن هم توسط خانمها شاید برای اولینبار از قاب«عصر جدید» در تلویزیون پخش شد. اما نکته مثبت این برنامه نمایش استعدادهای گوناگون است که بهدلیل همین گستردگی استعدادها، مردم در هر قسمت از برنامه به تماشای استعدادهای متفاوتی از افراد در گروه سنیهای متفاوت مینشینند. علاوه بر تنوع رشتهها، اجراهای پویا و قدرتمندی مانند حرکات آکروباتیک، شعبدهبازی، بندبازی و امثال اینها، لحظات جذاب و نفسگیری را برای تماشاگران رقم می زند و مخاطبانی را که پای تلویزیون بودند در هیجان تماشاچیان داخل استودیو و داوران شریک میکند. سرگرم کردن و هیجانزده کردن مخاطب سختگیر، کار بسیار دشواری است که «عصر جدید» از پس آن برآمده است.
یکی دیگر از نکات مثبت این برنامه ، عدم تبعیض و محدودیت بین اقشار، استعدادها و سن و سالها است. شرکتکنندگان در هر گروه سنی و از هر خطه و منطقهای در برنامه حضور مییابند و در یک اجرا مهارت و استعداد خود را در زمینههای مختلف به نمایش میگذارند. مسأله مهم دیگر درباره «عصرجدید» داوران و شیوه داوری آنهاست. با معرفی داوران این برنامه استعدادیابی موجی از انتقاد از سمت منتقدان و مردم شکل گرفت. امین حیایی، سیدبشیر حسینی، آریا عظیمینژاد و رؤیا نونهالی ترکیبی از داوران «عصرجدید» را تشکیل میدهند که به نظر میرسد در رأی دادن تا حدودی متأثر از یکدیگر هستند و در بسیاری از موارد حتی احساسی برخورد کرده و قضاوت عادلانهای انجام ندادهاند، یا بهتر است بگوییم بسیاری از موارد داوری آنها جنبه علمی و آکادمیک ندارد وبیشتر بر مبنای سلیقه بوده است و حتی داوران در دفاع از رأی خود نتوانستهاند نکات منطقی و کافی را بیان کنند.
شیوه داوری گاهی از حالت اصلی خود خارج میشود و احسان علیخانی در برخی از اجراها باعث میشود داوران رأی خود را پس گرفته و نظر مثبتی از شرکتکننده ارائه دهند. این مسأله هم باعث میشود جذابیت رأیدهی توسط داوران از بین برود و هم مردم نسبت به رأی و نظر اصلی آنها مردد شوند. البته علیخانی در گفتوگوی تصویری با مخاطبان درباره تغییر داوران این فصل عنوان کرده بودکه اگر قرار باشد فصل سوم «عصرجدید» ساخته شود به احتمال زیاد داوران را تغییر میدهیم. یکی از ویژگیهای مرحله مقدماتی فصل دوم این برنامه حضور مؤثر مردم از اقصی نقاط کشور است. برخی از کارشناسان اعتقاد دارند که «عصر جدید» در دوره دوم خودش توانسته شاخصه بومی خودش را بیش از گذشته بروز و نشان دهد. برنامه «عصر جدید» با همه حواشی و انتقادها توانست به خوبی پاسخگوی نیاز مخاطبان باشد. پیش از این برنامه استعدادیابی بدین شکل وجود نداشت و احسان علیخانی توانست مخاطبان قهرکرده با تلویزیون را با آن آشتی دهد. مسابقه«عصر جدید»؛ اولین برنامه استعدادیابی است که به وسیله تیم احسان علیخانی با رویکردی متفاوت روی آنتن رفته و به کشف استعدادهای نهان از نقاط مختلف ایران میپردازد.