در ایران فوتبال دست بساز بفروش ها است

روز گذشته خبر انتصاب یک ایرانی در یکی از فدراسیون های فوتبال اروپا منتشر شد. امیر سلطانی، مدیرعامل پیشین تیم استقلال خوزستان که فعالیت های مختلفی در فوتبال اروپا انجام داده، به سمت مشاور اقتصادی فدراسیون فوتبال مالت منصوب شد.

اخبار ورزشی- سلطانی در گفت و گویی درباره این اتفاق و مسائلی دیگر به صحبت پرداخت.

او درباره خلاصه ای از تجربیات خود اظهار داشت: من عضو تیم های پایه ذوب آهن بودم و برای تحصیل به خارج از کشور آمدم. اینجا به خاطر زمینه فوتبالی که داشتم، با یک سری شرکت معتبر ارتباط پیدا کردم و سپس یک طرح اقتصادی به باشگاه استوک سیتی دادم که مورد قبول واقع شد و جواب داد. از این طریق دیگر به صورت مستقیم با این باشگاه وارد ارتباط شدم و طرح های دیگری از جمله استعداد یابی به آنها دادم. این طرح استعداد یابی هنوز در حال اجرا است. از این راه، ارتباطات زیادی پیدا کردم. طرحی که برای استوک دادم، جزو سه طرح برتر فیفا شد و آنجا بود که با افراد مختلفی در فیفا آشنا شدم. اتفاقا حدود بیست روز آینده به همراه رئیس فدراسیون مالت یک قرار با باشگاه استوک سیتی داریم تا برخی طرح های اقتصادی را آنجا پیاده کنیم.

 

وی درباره فدراسیون فوتبال مالت گفت: آقای واسالو که رئیس فدراسیون مالت است، از دوستان نزدیک و همکار 10 ساله اینفانتینو است. واسالو به مدت 10 سال ریاست دوره ای فدراسیون های اروپایی را نیز بر عهده داشته است. طرح ما در زمانی که من مشاور اقتصادی استوک سیتی بودم، جزو 3 طرح برتر درآمد زایی در اروپا شد و از همان زمان من با ایشان آشنا شدم. دوستی ما تقریبا 7، 8 ساله است و مرتب با هم در ارتباط بوده ایم.

سلطانی افزود: وقتی واسالو رئیس فدراسیون مالت شد، مجبور بود از پست خود در فیفا استعفا دهد. واسالو اهداف بزرگی در سر دارد و شاید به دنیای سیاست نیز ورود کند. از همین رو، ریاست فدراسیون فوتبال مالت، می تواند به او کمک زیادی در این مسیر کند.

مشاور جدید فدراسیون مالت، نکات جالبی درباره این کشور گفت: مالت کشوری است که کمتر از نیم میلیون نفر جمعیت دارد و با این وجود، 4 لیگ فوتبال دارد که در مجموع 52 تیم را شامل می شوند. این نشان از علاقه شدید مردم مالت به فوتبال دارد. نکته دیگر اینکه، مالیات تنها 5 درصدی در منطقه اقتصادی مالت، باعث شده شرکت های بزرگی در این کشور دفترهای مرکزی خود را برپا کنند و به همین دلیل رونق اقتصادی در آن بالاست و تیم های فوتبال نیز اسپانسرهای خوبی دارند.

امیر سلطانی در ادامه گفت: واسالو قبل از اینکه رئیس فدراسیون شود، به من پیشنهاد داده بود که همکاری کنیم و پروژه ای را استارت بزنیم. به محض اینکه ریاست فدراسیون را به دست آورد، جلسه ای در کشور مالت داشتیم و صحبت های لازم را انجام دادیم. نظر او بیشتر روی پست اجرایی بود، اما در شرایط فعلی من نمی توانم به میزان کافی حضور فیزیکی در آنجا داشته باشم و به خاطر همین، فعلا مشاور ارشد او در بحث درآمد زایی هستم. برنامه های زیادی به صورت بلند مدت داریم و از پتانسیل این کشور مطلع هستیم. 

مشاور ایرانی فدراسیون مالت در مورد این برنامه ها گفت: یکی از برنامه ها این است که تیم اول مالت  به سری D ایتالیا ملحق شود و جواز این کار هم از فیفا گرفته شده است. به زودی این تیم راهی لیگ ایتالیا می شود و مسلما در این صورت با یک سرمایه گذاری خوب، می شود تیم های ایتالیایی را به کشور مالت آورد و تیم مالت نیز به کشور ایتالیا سفر کند. این رفت و آمد، باعث جذب اسپانسر می شود. همچنین حضور یک تیم از مالت در لیگ ایتالیا، از نظر تماشاچی و شور و شعف جامعه نیز مفید خواهد بود.

سلطانی اما مشکل بزرگ کار درفوتبال ایران را اینگونه تشریح کرد: اساسی ترین مشکل ما در فوتبال ایران، بحث مالی است. ما مدیران سنتی ای داریم که با احترام به تجربیات همه آنها، متاسفانه هنوز از روش های سنتی برای درآمد زایی استفاده می کنند که جواب نمی دهد. مثلا یک شخص را به هیئت مدیره می آورند و سمت اقتصادی به او می دهند. این شخص در بهترین شرایط، زمین خرید و فروش کرده یا خانه ساخته یا چنین کارهایی کرده تا به وجهه خاصی در زمینه اقتصادی برسد. این شخص به هیئت مدیره می رود و تازه می بیند که ماجرای فوتبال زمین تا آسمان فرق دارد. شما احتیاج به یک سری ایده جدید دارید تا بتوانید در فوتبال درآمد زایی کنید. پتانسیلی که تیم های بزرگ ایران دارند، صدها برابر بیشتر از تیم های کوچک اروپایی است اما متاسفانه می بینید که اروپایی ها خیلی راحت درآمد زایی می کنند. در ایران البته یک بهانه هم وجود دارد به نام حق پخش تلویزیونی. اما بقیه کارهای اقتصادی چه می شود؟ باید فکر کار کند که ایده های جایگزین داده شود. هرچند به نظر من تلویزیون نباید پول بدهد چرا که در اروپا مردم برای تماشای فوتبال پولمی دهند اما در ایران اینطور نیست. هر وقت مردم برای تماشای فوتبال پول دادند، تلویزیون هم می تواند به باشگاه ها پول بدهد. مشکل اصلی این است که آدم های اقتصادی داخل باشگاه ها، نمی توانند به آنها کمک کنند. در سال حداقل 26 همایش اقتصادی صنعت فوتبال فقط در فیفا وکشوررهای اروپایی برگزار می شود. من دوست دارم ببینم آقایان کدام یک از این همایش ها را حضور داشته اند که بدانند درآمد زایی در فوتبال یعنی چه؟ ما برای همه ریزه کاری های خرید و فروش بازیکنان هم همایش داریم ولی کسی در ایران نمی داند.

سلطانی در مورد همکاری با ایران در زمینه اقتصاد ورزشی گفت: همین الان برای دانشجویان رشته اقتصاد ورزشی کلاس هایی داریم که حداقل هر سه ماه یک بار برگزار می شود. برای فدراسیون فوتبال ایران هم به صورت غیر رسمی هر کمکی از ما بربیاید، انجام می دهیم. قطعا همه تلاش می کنیم که سهم کوچکی در سربلندی مملکت خودمان داشته باشیم. هدف شخصی من هم پیشرفت در حوزه اروپا است و امیدوارم یک روز این تجربیات را به فدراسیون و ورزش ایران منتقل کنیم. با ایران در هر زمینه ای که ممکن باشد، علاقه داریم همکاری کنیم و حتی در برخی زمینه ها این تبادل اندیشه در حال پیگیری است و به زودی اقداماتی انجام خواهد شد.

او ادامه داد: در ایران امکانات در حدی نیست که افراد به صورت اختصاصی و متمرکز کار اقتصاد ورزشی انجام دهند اما در این زمینه خیلی مهم است که اولا ارتباطات بین المللی خوبی داشته باشید. شما باید یک سری آدم مهم را بشناسید و اینها را به هم وصل کنید تا کنار هم کار کنند. در ایران زیاد این قضیه جریان ندارد اما حتما ارتباطات و داشتن آگاهی از بازار ورزش و به ویژه فوتبال خیلی مهم و کلیدی است.

وی افزود: کلا فوتبال ورزشی است که ابعاد سیاسی و اقتصادی آن شاید حتی وزن بیشتری از خود موضوع ورزش دارد. به همین دلیل عملا فوتبال را به اسم ورزش نگاه نمی کنند، بلکه حکم یک قدرت اقتصادی – سیاسی دارد. مهم ترین کارهایی که در اقتصاد ورزش به ما کمک کرد، همین ارتباطات است. برای اقتصاد باشگاه ها هم انجام بازی های دوستانه خیلی کمک می کند. این اتفاقات در حال رخ دادن است و به همین دلیل هر سال تعداد بازی های دوستانه باشگاهی بیشتر می شود.