شب گذشته و بعد از برد تیم فوتبال پرسپولیس مقابل پیکان، علیاکبر طاهری مدیرعامل مستعفی و سابق این باشگاه با حضور در یک برنامه تلویزیونی، سعی کرد نشست خبری برگزار نکرده خود را برگزار کند و به ابهاماتی درباره عقد قرارداد با مهدی طارمی که در نهایت منجر به محرومیت پرسپولیس و این بازیکن شد بپردازد. طاهری اما در صحبتهایش شاید ابهاماتی را برطرف نکرد اما از طرف دیگر موارد جدیدی را عنوان نمود که هر کدام از آنها به صورت ویژه قابل بررسی است. شیب گذشته طاهری که قصد داشت پاسخ ادعاهای مهدی طارمی را بدهد اما هنوز سوالات زیادی بی جواب مانده که البته مشخص نیست چه زمانی پاسخ آنها به رسانهها و همچنین افکار عمومی داده خواهد شد.
«راستگویی همانند گنج است؛ هر قدر آشکارتر شود مردم بیشتری را به سمت خود خواهد کشید اما دروغگویی همانند آتشی پنهان است که وقتی آشکار میشود سوزش و تباهی بیشتری را با خود همراه خواهد داشت.»
این جمله مصداق بارز اتفاقت اخیر در باشگاه پرسپولیس و صحبتها در خصوص مهدی طارمی است و به نظر میرسد هر طرف از این ماجرا میخواهد داستان را به صورتی که به نفع خودش است به تصویر بکشد. برای روشن شدن برخی موارد اما باید از اظهارات بعضا عجیب طاهری در برنامه شب گذشته شبکه ورزش صحبت کرد. طاهری دیشب گفت که «ما نمیدانستیم که طرف مقابل ما را به اغوای بازیکنش محکوم کرده است، بعد از اینکه حکم آمد متوجه موضوع شدیم!» مدیرعامل سابق پرسپولیس اما نگفت که بخش حقوقی این باشگاه دقیقا مشغول به چه کاری هستند؟ آیا آنها نباید مسئول باشگاه را تفهیم اتهام کرده تا حداقل او بداند باشگاهش بر چه اساسی مورد اتهام قرار گرفته؟ آیا وقتی حکم صادر میشود نفر اول یک باشگاه باید تازه بداند که چرا و به چه دلیل باشگاهش محکوم شده است؟ درباره بخش حقوقی پرسپولیس صحبتها بسیار است که فعلا در این گزارش قصد پرداختن به آن را نداریم اما به زودی در گزارشی جداگانه درباره برخی مسائل مرتبط با این بخش مطالبی عنوان خواهد شد.
«گاهی دروغ همان کاری را با تو انجام میدهد که کبریت با انبار باروت!»
اصرار عجیب طاهری برای عقد قرارداد با مهدی طارمی و رسیدن به تفاهمی برای باقیماندن این بازیکن در پرسپولیس هم از کارهای جالب این مدیر مستعفی است. طاهری مدعی است که با مهاجم سابق تیمش چند روز قبل از دربی ۸۲ قرارداد بسته است اما مهدی طارمی هفته گذشته مدعی شد که قرارداد برای او به ترکیه ارسال شده و او در آن کشور با پرسپولیس قرارداد امضا کرده است. نکته کلیدی و جالب ماجرا اما همینجاست. طاهری چند روز قبل از دربی ۸۲ برای وارد کردن شوک مثبت به تیمش به طارمی از طریق وکیلش پیشنهاد تمدید قرارداد میدهد اما این بازیکن آن را قبول نمیکند و اعلام میکند که قصد دارد برای پیشرفت بیشتر در فوتبال، راهی لیگهای اروپایی شود. حتی طارمی مدعی میشود برای رسیدن به تیمهای اروپایی قید پیشنهادهای خوب عربی را هم زده و بنا ندارد به جز اروپا به جایی برای فوتبال بازی کردن فکر کند. این بازیکن زیر بار این قرارداد نمیرود اما اعلام میکند که اگر مسئولان باشگاه میخواهند به تیم شوک مثبتی وارد کنند هر کاری میخواهند انجام دهند اما او قراردادی امضا نمیکند. موضوع جالبتر اینکه وکیل مهدی طارمی در روزی که مدیران سابق پرسپولیس ادعا میکنند در حضور او با طارمی قرارداد امضا کردهاند تهران حضور نداشته است!
«چهرهها ما را فریب نمیدهند بلکه این ما هستیم که با آنچه برایمان گفته میشود فریب میخوریم!»
طاهری مدعی است که قبل از دربی ۸۲ با مهدی طارمی تفاهمنامهای برای باقی ماندن در پرسپولیس امضا کرده است و این دقیقا همان موردی است که فیفا روی آن دست گذاشت. سوال چندین باره از طاهری این است که اگر پرسپولیس با طارمی تفاهمنامه، قرارداد و یا هر چیزی به صورت مکتوب داشت چرا بعد از اینکه خبر عقد قرارداد این بازیکن با ریزه اسپور منتشر شد هیچ مصاحبهای از سوی او یا مجموعه زیر دستش در این خصوص انجام نشد؟ چرا مسئولان وقت پرسپولیس مدعی نشدند که باشگاه ترکیهای بازیکن آنها را تحریک کرده و دقیقا همان کاری را بکنند که این باشگاه با آنها کرد؟ چرا هیچ امضا یا دست نوشتهای از سوی باشگاه پرسپولیس مبنی بر به تفاهم رسیدن با مهدی طارمی به دست فیفا در آن زمان نرسید؟ از این چراها زیاد است؛ طاهری اما باید به این ابهامات پاسخ دهد و با شفاف سازی نه با فرافکنی بگوید که چرا در آن زمان که هواداران نگران مهاجم ملیپوش خود بودند ادعایی در این باره نکرد که ریزه اسپور بازیکن ما را جذب کرده است؟
«وقتی یک دروغ کوچک میگویید برای دفاع از آن باید هزاران دروغ بگویید چرا که با حقیقت نمیتوان از دروغ دفاع کرد.»
طاهری شب گذشته تعهدنامهای را با اثر انگشت و امضای طارمی به دوربین تلویزیونی نشان داد که تاریخ نگارش آن ۲۴ فروردین سال ۹۵ ثبت شده بود. سندی محکمه پسند که بدون شک پرسپولیس را میتواند در هر دادگاه صالحهای پیروز کند. طاهری اما در همین مورد هم شب گذشته گفت: «ما تاریخی را پای قرارداد زدیم که در آن با هم تفاهم کرده بودیم. هیچ جعلی در کار نبود. جعل یعنی اینکه مثلاً فقط امضای یک طرف پای قرارداد باشد. معنی جعل از نظر حقوقی یعنی اینکه من جای طارمی امضا کرده باشم و تغییر زمان نامه جعل محسوب نمیشود!» این جمله طاهری اما با قانون مجازات اسلامی تضاد بسیار زیادی دارد که شاید همین بی آگاهی طاهری از قوانین حقوقی باعث یکی از سنگین ترین حکمهای فیفا علیه یک باشگاه ایرانی شد. در قانون مجازازت اسلامی (ماده ۵۲۳) و در فصل پنجم با تعبیر جعل و تزویر به صراحت آمده که«ماده ۵۲۳ – جعل و تزویر عبارتند از: ساختن نوشته یا سند یا ساختن مهر یا امضای اشخاص رسمی یا غیر رسمی خراشیدن یا تراشیدن یا قلم بردن یا الحاق یا محو یا اثبات یا سیاه کردن یا تقدیم یا تاخیر تاریخ سند نسبت به تاریخ حقیقی یا الصاق نوشتهای به نوشته دیگر یا بکار بردن مهر دیگری بدون اجازه صاحب آن و نظایر اینها به قصد تقلب» این تغییر قانون مجازات اسلامی در صحبتهای شب گذشته طاهری هم به نظر میرسد در راستای همان دفاع غلط از راستگو نبودن مسئولان وقت باشگاه در پرونده شکایت باشگاه ریزه اسپور ترکیه از مهدی طارمی و باشگاه پرسپولیس بوده باشد.
« بخشی از مردم را میتوان برای مدت اندکی فریب داد اما نمیتوان همه مردم را برای همیشه فریب داد.»
طاهری اشتباه استراتژیکی انجام داد. باشگاه پرسپولیس در حالی به خاطر اتهام تحریک بازیکن باشگاه دیگری از سوی فیفا محکوم شد که طاهری فکر اینکه از سوی یکی از اسپانسرهایش به این بازیکن پول داده شده باشد را نکرده بود. در همان زمان عنوان شد که یکی از اسپانسرها حاضر است بخشی از پول طارمی را بپردازد اما چون آن زمان رابطه طاهری و هدایتی هنوز این قدر شکرآب نشده بود کسی به این مسائل توجه نکرد. همان زمان اعلام شد که شرکت استیل آذین که اتفاقا یکی از اسپانسرهای این باشگاه بود برای جبران مبلغ قرارداد طارمی با پرسپولیس، حاضر است به همان میزان به این بازیکن پول بدهد. در آن زمان گفته شد که چون مبلغ قرارداد طارمی با ریزه اسپور فلان مقدار است و از آنجایی که باشگاه پرسپولیس رقم کمتری به او میدهد مالک شرکت استیل آذین حاضر است ما به التفاوت آن را به این بازیکن بپردازد تا او در راه بازگشت به پرسپولیس دچار خسارت مالی نشود. کلید ماجرا دقیقا همین است اما کسی به آن نپرداخت.
«دروغ بزرگی را با صدای بلند بگویید؛ شاید عدهای از مردم آن را باور کنند!»
پافشاری طاهری بر روی اداعایی که از سوی او و باشگاه پرسپولیس انجام شده بود نزدیک بود یکی از فاجعه بارترین بدهیهای مالی را روی دست باشگاه پرسپولیس بگذارد. در حالی که طبق حکم فیفا، باشگاه پرسپولیس و مهدی طارمی باید مبلغی در حدود ۷۸۰ هزار دلار را به ریزه اسپور میپرداختند اما با رایزنیهای سیاسی و سفر حمیدرضا گرشاسبی به ترکیه این اتفاق رخ نداد تا پرسپولیسیها نفس راحتی در این باره بکشند. وقتی میتوان به اهمیت کاری که گرشاسبی کرد پی برد که بدانیم باشگاه ریزه اسپور علاوه بر جریمه فیفا، خواهان مبلغ ۲ میلیون یورو بابت ضرری که طارمی و باشگاه پرسپولیس به این باشگاه زده بودند شده بود. آنها مدعی بودند که با کاری که این بازیکن و باشگاه ایرانیاش با این باشگاه کردند آنها ضررهای زیادی کردند و نتوانستند جای ان بازیکن مهاجم دیگری بگیرند و نتایج در خور شانی هم کسب نکردند. در نهایت اما با رایزنیها و دیپلماسی سیاسی_ورزشی این اتفاق رخ نداد تا پرسپولیس یک نفس راحت بکشد.
«پای دروغ کوتاه است؛ عمر دروغ کوتاهتر.»
بهتر است مدیرعامل و بازیکن سابق باشگاه پرسپولیس در این باره شفافتر صحبت کنند تا ابهامات فراوان درباره یکی از سنگینترین حکمهای فیفا علیه فوتبال ایران و البته باشگاه پرسپولیس مشخص شود.