اراک یکی از هشت شهر آلوده کشور است که امسال با افزایش روزهای ناسالم روبه رو بوده است به طوری که امسال بیش از ۶۵ روز از ایام را در آلودگی و ناسالم گذرانده است.
بر اساس آخرین مطالعات انجام شده در سال ۸۶ توسط دانشگاه صنعتی اصفهان، ۵۱ درصد از آلایندگی های هوای کلانشهر اراک مربوط به صنعت و ۴۹ درصد مربوط به آلایندگی های خانگی، خودروها، وسایل نقلیه و ریزگردها است.
در بخش حمل و نقل ۸۶ درصد آلایندگی خودروها سهم خودروهای شخصی و ۱۴ درصد سهم خودروهای عمومی است.
با توجه به معضلات تنگی معابر در هسته مرکزی شهر و ترافیک سنگین در ساعات پرتردد صبح و عصر، ایستایی اتوبوسهای گازوئیل سوز در ترافیک و همچنین ایستایی مدتدار اتوبوسها در مرکز شهر برای خالی و پر کردن مسافر به شدت در افزایش میزان آلودگی هوای اراک به خصوص در مرکز شهر اثرگذار است.
اراک که از سال ۱۳۹۲ با الحاق مناطق سنجان و کرهرود عنوان کلانشهر را یدک می کشد از همان سال ها زمزمه راه اندازی قطار شهری به گوش می رسد.
اراک؛مجاز به برخورداری از اعتبارات مصوب ملی برای استقرار تاسیسات قطار شهری
هر چند پیشنهاد بهره مندی اراک از ناوگان حمل ونقل ریلی (مترو) از سال ۸۸ در قالب طرح جامع حمل و نقل شهری تهیه و توسط شهرداری اراک در شورای عالی ترافیک کشور مطرح شده بود، ولی طرح قطار سبک شهری تنها در کلانشهرهایی که جمعیت آن ها از یک میلیون نفر تجاوز کند اجرا می شود اما کلانشهر اراک با جمعیتی حدود ۷۰۰ هزار نفر به دلیل آلایندگی ناشی از شرکت های صنعتی، مجاز به برخورداری از اعتبارات مصوب ملی برای استقرار تاسیسات قطار شهری شد.
کلانشهر اراک به سبب آلودگی هوا در۱۲ شهریور ۹۳ با مصوبه هیات وزیران جزو شهرهای واجد شرایط داشتن سامانه حمل و نقل ریلی (مترو) شناخته شده است.
راه اندازی قطار شهری،تیتری در انتظار اجرا
هر چند در شهریور ماه ۹۳ عنوان شد که بر اساس ماده ۱۷ قانون حمایت از سامانه های حمل ونقل ریلی شهری، در مصوبه هیات وزیران با پیشنهاد مشترک وزارت کشور و معاونت برنامه ریزی و راهبردی رییس جمهوری، اراک مشمول ایجاد زیرساختهای درون شهری ریلی شده است و در بند "ب" این مصوبه، وزارت کشور مکلف شده نسبت به اجرای کامل و سریع مفاد جداول پیوست طرح جامع کاهش آلودگی هوای شهر اراک اقدام کند و معاونت برنامه ریزی و راهبردی رییس جمهوری نیز موظف شده نسبت به پیش بینی اعتبارات مورد نیاز در لایحه بودجه ۹۴ کشور برای اجرای طرح کاهش آلودگی هوای اراک که پیشتر بر زمین مانده بود اقدام کند ولی تا کنون اقدامی در این زمینه صورت نگرفته است .
این در حالی است که چندین بار مطالعه ضرورت سنجی ایجاد حمل ونقل ریلی در اراک توسط گروه مشاور و با نظارت شورای عالی ترافیک کشور انجام شده است.
طی این مدت رسانه ها با تیترهای مختلف خبر از راه اندازی قطاری شهری در اراک را دادند که متاسفانه تا کنون عملیاتی نشده است.
طرح قطار شهری؛ نیازمند مطالعه دقیق سهم آلاینده ها در اراک
حمیدرضا نوازنی مدیرکل دفتر فنی استانداری استان مرکزی در برنامه گفتگوی ویژه خبری که به مناسبت هفته دولت از شبکه استانی آفتاب پخش شد گفت: طرح قطار شهری اراک در تاریخ ۱۲ شهریور ۹۳ به تصویب هیئت دولت رسید.
نوازی اظهار کرد: مطالعه ضرورت سنجی ایجاد حمل ونقل ریلی در اراک توسط گروه مشاور انجام شد.
وی ادامه داد: دبیرخانه شورای ترافیک کشور طرح قطار شهری اراک را متوقف و عنوان کرده است که اجرای این طرح نیازمند مطالعه دقیق سهم آلاینده ها در اراک است.
مدیرکل دفتر فنی استانداری استان مرکزی گفت: در صورتی که میزان سهم آلایندگی وسایل نقلیه در هوای اراک مشخص شود در خصوص طرح قطار شهری اراک تصمیم گیری می شود.