اقتصاد مقاومتی کلید واژه ای برای استقلال اقتصادی کشور است؛کلید واژه ای که قرار است با اقدام و عمل محقق شود.
تحقق اقتصاد مقاومتی با فعالیت جهادگران اقتصادی در عرصه های مختلف شامل پرورش آبزیان، زنبور عسل، تولید گیاهان دارویی، اسانسهای مرتبط، صنایع تبدیلی، بافت فرش، قالیچه، کشت قارچ، کشت زعفران به عنوان کشت جایگزین در مناطق کمآب، پرورش طیور از قبیل بلدرچین، شترمرغ و مرغ بومی و ...در گوشه و کنار کشور و حتی در دور افتاده ترین نقاط و در خانه های کوچک روستایی نیز شدنی است.
پرورش شتر مرغ به دلیل مزیت های این فعالیت و سود دهی بالای آن چندسالی است که مورد توجه فعالان اقتصادی قرار گرفته است.در شهرستان زرندیه استان مرکزی نیز با احداث و بهره برداری یک مجتمع پرورش شتر مرغ به عنوان بزرگترین مجتمع پرورشی کشور در سال ۸۳ گامهای بلندی در این زمینه برداشته شد.
به گفته مدیر جهادکشاورزی زرندیه مجتمع پرورش شترمرغ زرندیه در زمینی به مساحت ۵۰۰ هکتار احداث شد و یکی از بزرگترین مراکز پرورش این پرنده در کشور است.
شیبانی مسئول بزرگترین مجتمع پرورش شتر مرغ کشور در زرندیه در سال ۹۲ ،گفته بود: از ۹۷ واحد این مجتمع ۷۰ واحد فعال شده است؛ با پرورش حدود ۵ هزار شتر مرغ در این مجتمع در حال حاضر سالانه بیش از ۴۰۰ تن گوشت در این مجتمع تولید شده و روانه بازار داخلی می شود.
شیبانی نبود کشتارگاه در جوار مجتمع و صنایع زیردستی مانند کارگاههای دباغی و تولید چرم شتر مرغ را از جمله موانع توسعه پرورش شتر مرغ در این منطقه در آن سال عنوان کرده بود.
اکنون و در حالی که تاکید بر تحقق اقتصاد مقاومتی و تکیه برتوان داخلی مطرح است و با گذشت چندین سال همچنان این مشکلات پابرجاست و نه تنها دیگر واحدهای این مجتمع فعال نشد بلکه مشکلات باعث تعطیلی چندین واحد این مجتمع شده است.
محل اصلی کشتارگاه شترمرغ در زرندیه که نیاز اصلی فعالان پرورش شتر مرغ در این مجتمع است آماده بهره برداری است و تنها برخی کارهای جزئی برای تکمیل آن نیاز است اما تجهیز آن نیازمند نقدینگی است.
قرهبیگلو مدیر جهاد کشاورزی زرندیه در سال ۹۳ در گفتگو با ایسنا با بیان اینکه در این کشتارگاه بخشهای مختلفی شامل پرکنی، تونل انجماد و کشتار پیشبینی شده است، اظهار کرد: کمبود اعتبار دلیل تأخیر در بهرهبرداری از این کشتارگاه است.
در ادامه با فعالان اقتصادی این مجتمع گفتگویی داشتیم تا علاوه بر انعکاس فعالیت ها و ظرفیت های داخلی،مشکلات را از نگاه آنها جویا شویم.
درآمد سالانه یک میلیارد ریالی جوان ۳۱ ساله با پرورش شترمرغ
جوان فعال اراکی توانسته با تلاش های شبانه روزی خود در عرصه اقتصاد مقاومتی سالانه ۲۰۰ تا ۳۰۰ راس شترمرغ تولید و روانه بازار مصرف کند.
وحید جلالی پور جوان ۳۱ ساله اراکی است که با سرمایه گذاری در مجتمع پرورش شترمرغ شهرستان زرندیه به تولید این پرنده پرداخته و علاوه بر حضور خود دو شغل دیگر نیز ایجاد کرده است.
مزرعه این جوان با بیش از ۵۰ قطعه شترمرغ مولد، قابلیت جوجه کشی بیش از ۲۰۰۰ تخم شترمرغ را در سال دارد و بخشی از تخم شترمرغ ها که قابلیت باروری ندارند تخلیه شده و در کارهای تزیینی استفاده می شود.
جلالی پور از سال ۸۹ به صورت جدی این حرفه را انتخاب کرده و امروز پس از گذشت ۶ سال، سالانه ۳۰۰ شترمرغ را تولید و درآمدی یک میلیارد ریالی را کسب می کند.
هدر رفت سرمایه در نبود گاز کشی برای مجتمع پرورشی
مزرعه چهار هکتاری جلالی مانند دیگر مزارع پرورش شترمرغ این مجتمع فاقد گاز بوده و از سوخت هایی مانند گازوئیل و نفت استفاده می کند که اینکار هزینه زیادی را به هدر می دهد.
بی توجهی دولت به بزرگترین مجتمع پرورش شتر مرغ کشور باعث دلسردی این جوان پرکار استان مرکزی نشده و وی با توکل بر خدا و پشتکار، پشت مشکلات را به خاک زده و با جدیت مزرعه شترمرغ خود را اداره می کند.
جلالی پور پیرامون مشکلات این مجتمع پرورشی گفت: یکی از مشکلات اصلی ما در چند سال اخیر نبود گاز است که یک نقطه ضعف بزرگ برای این مجتمع پرورش شترمرغ محسوب می شود که اخیرا به همت خود مزرعه داران لوله کشی داخلی شهرک انجام شده است.
بی مهری مسئولان در تکمیل کشتارگاه شترمرغ زرندیه
وی افزود: کشتارگاه نیمه کاره این مجتمع سالهاست در انتظار تکمیل و تجهیز شدن است اما با بی مهری مسئولان هنوز به بهره برداری نرسیده است.
جوشقانی،پرورش دهنده شترمرغ
مسئولان در عمل حامی اقتصاد مقاومتی نیستند
جوشقانی از دیگر تولیدکنندگان شترمرغ این مجتمع گفت: تا کسی وارد این شهرک پرورشی نشود باور نخواهد کرد که مسیر چند کیلومتری این مجتمع هنوز خاکی است.
جاده خاکی این شهرک برای ما نشان دهنده بی مهری مسئولان است، هرچند که در حرف همه از حمایت از اقتصاد مقاومتی دم می زنند اما در عمل کسی مرد میدان نیست.
تعطیلی نیمی از واحدهای مجتمع پرورش شتر مرغ زرندیه در سایه عدم حمایت دولت
وی افزود: عدم حمایت دولت از صادرات محصولات شترمرغ از مشکلات اصلی بزرگترین مجمتع شترمرغ کشور در شهرستان زرندیه است. حمایتی که اگر بود امروز نیمی از واحدهای این مجتمع تعطیل نبود و به فعالیت خود ادامه می داد.
دلسرد شدن سرمایه گذاران از ورود به عرصه پرورش شتر مرغ در مجتمع زرندیه
هما دلیر از دیگر افرادی است که مدت هاست برای ایجاد مزرعه شترمرغ و سرمایه گذاری در این بخش برنامه ریزی و تحقیق کرده است اما با مشاهده وضعیت موجود این شهرک در دو راهی قرار گرفته است.
دلیر در این رابطه از علاقه شدید خود برای ورود به عرصه اقتصادی و نقش داشتن در توسعه جامعه می گوید اما مشاهده وضعیت موجود کاستی ها و نبود امکانات حداقلی مانند گاز و جاده مناسب او را بر سر دو راهی ورود و یا عدم ورود به این عرصه قرار داده است.
امید فعالان اقتصادی به سفر هیئت دولت به استان مرکزی
فعالان اقتصادی این مجتمع امیدوارند سفر اخیر رئیس جمهور به استان مرکزی و شهرستان زرندیه موجب مشاهده وضعیت موجود و بهبود شرایط تولیدکنندگان و حمایت دولت از این عرصه شود.
مجتمع شتر مرغ شهرستان زرندیه در شهر خشکرود واقع شده و دارای ۹۷ واحد ۴ هکتاری، در قالب واحد پرورش شترمرغ پرواری و جوجه کشی فعالیت می کند که در حال حاضر با توجه به مشکلات مختلف حدود نیمی از این واحدها تعطیل اند.