از جمله مهمترین آموزههای دینی در فرهنگ اسلامی توجه به حیا و حفظ حجاب در روابط فردی و اجتماعی با دیگران است. در منابع اسلامی بخصوص در قرآن کریم آیات و روایات فراوانی در اهمیت و ضرورت این موضوع وجود دارد. البته نباید فراموش کرد که این دستور دینی تنها مختص به آیین مقدس اسلام نبوده است بلکه در سایر ادیان نیز شاهد توجه به مقوله حجاب و حیا در زندگی هستیم هرچند که در بین سایر ادیان این موضوع به درستی اجراء نمیشود؛ ولی عموم مسلمین خود را به حفظ حدود شرعی حجاب ملزم دانسته و برای آن احترام و ارزش بسزایی قائل هستند. در واقع حفظ حجاب به عنوان حفظ یکی از مقدسات اسلامی که آثار و برکات فراوانی بر آن مترتب است، مورد رعایت و توجه خاص قرار دارد. در این نوشتار سعی داریم به پنج مورد از فوائد و برکات حفظ حجاب اشاره کنیم.
۱.نزدیکی به خدای متعال و تقویت معنویت در زندگی
از جمله مهمترین آثار وبرکات حفظ حجاب در زندگی تحصیل رضایت خدای متعال و تقویت حالات معنویت در زندگی است. چراکه با رعایت این دستور الهی در واقع به اوامر الهی احترام گذاشته از این رو به این واسطه در جهت رضایت الهی قدم برداشته ومیتوان به حالات معنوی خود کمک نمود. از آنجایی که حفظ حجاب در زندگی ارتباط مستقیمی با صفت اخلاقی حیا و عفت در زندگی دارد. حافضان حیا و عفت و حجاب در عرصه زندگی مورد توجه و عنایت خاص الهی قرار دارد. از پیامبر اکرم(صلیالله علیهوالهوسلم) نقل شده است که فرمودند: «خداوند انسان با حیاىِ بردبارِ پاک دامنى را که پاکدامنى مىورزد، دوست دارد». شاید بعضی افراد این توهم ایجاد شود که موضوع حیا و عفا هیچ گونه ارتباطی با حجاب ندارد؛ ولی آنچه یقینی صحیح به نظر میرسد، این است که رعایت حجاب و باور به آن حاصل ضمیر پاک و نجیب و حیا و عفت درونی است که در ظاهر افراد بروز و ظهور پیدا کرده است.
۲.آرامش روحی و روانی
هرچند بعضی از افراد به واسطه نداشتن روحیه عزت و اعتماد به نفس برای اقناع و آرامش خود رو به سوی بیحجابی میآورند، ولی با یک تحقیق میدانی و آماری بین افراد با حجاب و بیحجاب به روشنی نتایجی بدست میآید، که ماحصل آن این است افراد باحجاب به واسطه عدم تمایل به عشوه گری و خود نمایی در روابط اجتماعی از آرامش زیباتری برخوردار هستند. در واقع اقناع خود به وسیله مدگرایی و برهنگی نمیتواند موجب آرمش روح باشد بلکه تشویشهای روحی افراد را بیشتر نمود و روحیه آرامش را از آنها سلب مینماید. خداوند متعال خالق انسان که به نیاز واقعی انسان واقف و راه رسیدن به آرامش او را از همه بهتر میداند از این چنین عشوهگرهای غیر شرعی نهی میفرماید: «[احزاب/۳۳] و در خانههاتان آرام گیرید، و به شیوه جاهلیت پیشین به خودنمایى بیرون نیایید».
۳. استحکام و بهبود روابط خانواده
رابطه استحکام خانواده و رعایت حجاب را میتوان این چنین شرح داد که زن و مرد در خانواده با تمرکز داشتن به خواستههای به حق اعضای خانواده در مسیر رسیدن به ایجاد کانون گرم و صمیمی قدم برمیدارند و تمام همت خود را برای نیل به این مهم صرف مینمانید، این در حال است که زنان عشوهگر و خود آرا در بسیاری از موراد در این خصوص به علت توجه به بیرون خانواده با کم کاریهای مواجه میشوند، در واقع توجه و اهمیت بسیار به خود نمایی و تبرج در بیرون خانه رفته رفته موجب تحلیل و ضعف قوای روحی و اخلاقی شده و صبر و عدم آرامش را برای این چنین افرادی به دنبال خواهد میآورد.
4-دادن هویت به زن در جامعه
از جمله آثار و فواید ارزشمندی که فلسفه حجاب از آن بهره میجوید، این است که حجاب به زن یک هویت الهی میبخشد، برخلاف تفکر و فرهنگی که از زن استفاده ابزاری و تجاری مینماید و او را کالای فروش تبلیغاتی خود مینماید اسلام برای زن هویت الهی و عرشی معرفی مینماید که در زندگی دنیایی خود وظیفه دارد در حفظ و صیانت از آن تمام همت خود را بگمارد. در واقع رعایت حجاب و تقویت فرهنگ آن به تقویت گوهر الهی که در وجود تمام افراد بخصوص زن نهاده شده کمک دو چندان مینماید و به دیگران اجازه نمیدهد که با جنس زن به مثابه حیوانی که تنها وسیله اطفاء قوه شهویه است برخورد نماید: کما اینکه خدای متعال در قرآن کریم نیز رعایت حجاب را موجب طهارت قلب انسان معرفی مینماید:
«وَ إِذا سَأَلْتُمُوهُنَّ مَتاعاً فَسْئَلُوهُنَّ مِنْ وَراءِ حِجابٍ ذلِکُمْ أَطْهَرُ لِقُلُوبِکُمْ وَ قُلُوبِهِن؛[حجرات/53] بلکه از پشت پرده و حجاب با آنها صحبت نمائید و این طور سؤال نمودن از آنها باعث پاکى قلب شما و آنها است».
5-مانع شیوع فحشا و منکرات جامعه
رعایت حجاب و عفا در جامعه موجب جلوگیری از بسیار از منکرات و آسیب های اجتماعی میشود. با حفظ و رعایت شئونات اسلامی و رعایت حجاب اسلامی مسیر طمع ورزی به نوامیس و کاهش مییابد. از آنجایی که همه انسانها در درون خود امیال و غریره های گوناگونی دارند، توجه نداشتن به مورادی که باعث بیرون رفت این امیال از حالات تعادلشان میشود بسیار خطرناک و آسیب آفرین خواهد بود،[2] برای نمونه افرادی که در سنین جوانی و نوجوانی به سر میبرند، با شکوفایی غریزه جنسی نسبت به محرکهای این موضوع بشدت واکنش نشان میدهند ازجمله مورادی که باعث افزایش و شدت این غریزه میشود صحنههای نا مناسب و تحرک آمیز جنس مخالف است. با قوه یافت این غریزه و عدم دست رسی به اطفاء درست و شرعی آن شاهد هستیم جوانان دست به کراهای هنجار شکن و خطرناکی میزنند.
سخن آخر:
شناخته شدن انسان به ایمان و عفاف، سالم ماندن از طمع دیگران را به دنبال دارد. از آیه 59 سوره احزاب استفاده می شود که چادر به سر کردن و پوشاندن زن موجب می شود تا بینندگان بفهمند که این زن، مسلمان و مؤمن و پاک است و ملعبه دست هوسرانان نیست. « [احزاب/59] اى نبىّ اکرم صلّى اللَّه علیه و آله و سلّم بزنها و دختران خود و زنهاى مؤمنین بگو (وقت بیرون آمدن از خانه) بخود نزدیک کنند خمار و چادرهاى خود را تا اینکه بعفّت و نجابت) شناخته شوند و از مردمان هوسرانان اذیّت نکشند و همیشه خداوند آمرزنده و مهربان است.»