یکی از نیازهای اصلی هر فرد در خانواده و محل زندگی دست یابی به آرامش، و سعادت و شادکامی است. نیاز معنوی بسیار مهمی که اگر مورد بیمهری و کم توجهی قرار گیرد کسلات، سایه خمودگی و افسردگی را بر زندگی افراد خواهد گستراند. در این بین منابع غنی و ارزشمند اسلامی با بهرهمندی از آیات کلام الله مجید و روایات ارزشمند حضرات معصومین (علیهم السلام) بهترین راهکارها و مولفههای دست یابی به این مهم را مشخص کرده است. هرچند مولفههای و شاخصههای دست یابی به زندگی زیبا، ارزشی توأم با آرامش و رضایتمندی بسیارند ولی از کارآمدترین عناصر تأثیرگذار در سعادت خانواده چیزی به نام خوشرویی است.
عنصری به نام خوش رویی و حسن خلق
از جمله زیباترین فضایل اخلاقی که در فرهنگ قرآن به آن توجه خاص شده است فضیلت اخلاقی حسن خلق در زندگی و تعامل با دیگران است. در اهمیت این شاخص ارزشمند اخلاقی همین بس که خداوند متعال در خصوص عامل موفقیت رسول خود در امر تبلیغ رسالت می فرماید:« [آلعمران/159]به سبب رحمت خداست که تو با آنها اینچنین خوشخوی و مهربان هستی اگرتند خو و سخت دل می بودی از گرد تو پراکنده می شدند»
خداوند متعال در این آیه شریف به این مطلب رهنمود میفرماید که نه تنها رسول اکرم (صلی الله علیه واله و سلم) بلکه هر شخص دیگر نیز اگر در زندگی از اهرم ارزشمند خوشرویی و نرم خویی بهرهمند نباشد هیچگاه نمیتوانند علاقه و رغبت دیگران را به خود جلب نماید. ودیگران تمایلی برای ارتباط و نزدیکی با او نخواهند داشت در عرصه تعاملات اجتماعی و زندگی مشترک با اعضایی خانواده نیز به همین منوال است خانواده که نتوانسته باشد این عنصر ارزشمند را در زندگی بین اعضای خود نهادیه و بارور سازد روی زیبایی و آرامش را به خود نخواهند دید.
فوائد و ثمرات ارزشمند حسن خلق در زندگی
مکمل ایمان و تقویت کننده روح مؤمن
در روایتی ازامام باقرعلیه السلام نقل شده است: «کامل ترین مؤمنین از جهت ایمان نیکوترین آنان از نظر اخلاق است».
آثار دنیایی حسن خلق
1.پیوندهای دوستی را محکم و پایدار می کند.
نوعاً کسانی که در زندگی افرادی خوش رو و خوش اخلاق هستند مورد استقبال و پذیرش دیگران قرار میگرند چرا که مردم از همنشینی و همراهی با این دسته از افراد احساس آرامش و لذت به آنها دست می دهد و از این ارتباط ابراز رضایت وخشنودی میکنند. در روایتی از پیامبرگرامی اسلام (صلی الله علیه و آله) نقل شده است که میفرمایند: « خوشرویی دوستی را پایدار می کند».
2. موجب آبادی سرزمین ها و طول عمر می گردد.
امام صادق علیه السلام در این باره میفرماید: « به درستی که نیکوکاری و خوش خلقی، سرزمین ها را آباد می کند و بر عمرها می افزاید».
3. روزی را زیاد می کند.
امام علی علیه السلام می فرماید:« گنجینه های روزی در نرمخویی و گشاده رویی است».
4. موقعیت اجتماعی انسان را بهبود می بخشد.
در روایتی دیگر از امام علی (علیه السلام) نقل شده است: «چه بسیار فرد بی مقداری که خوشرویی اش او را برتری بخشیده است».
5. مشکلات و ناهمواری های زندگی را هموار می سازد.
همان امام فرمود: «هرکس خلقش نیکو شد، راه های زندگی برایش هموار می گردد».
آثار اخروی حسن خلق
1.حساب را آسان می کند.
امام علی علیه السلام می فرماید: «اخلاقت را نیکو کن تا خداوند حسابت را آسان کند».
2. آمرزش گناهان.
امام صادق علیه السلام فرمود: «به درستی که اخلاق نیکو لغزش ها را ذوب می کند همان گونه که آفتاب یخ را».
3. مجوز ورود در بهشت.
رسول خدا صلی الله علیه و آله فرمود: «بیشترین امتیازی که امت من به سبب داشتن آن به بهشت می رود، تقوای الهی و خوش خلقی است».