رسیدگی به امور خانواده و به خصوص همسر از جمله موضوعاتی است که دین اسلام تأکید بسیاری بر آن کرده و در این باره خداوند آیات متعددی را به صورت مستقیم و غیر مستقیم اختصاص داده است. همچنین اهلبیت(ع) سفارشات متعددی به شیعیانشان نسبت به این موضوع ارائه دادهاند و ثوابهای زیادی را برای آن بر شمردند.
به عنوان نمونه پیامبر گرامی اسلام ضمن سفارشاتشان به امیرالمؤمنین(ع) درباره اهمیت همسرداری فرمود:
«یا على یک ساعت خدمت کردن در خانه از عبادت هزار ساله و هزار حج و هزار عمره بهتر است. خدمت کردن به عیال از آزاد کردن هزار بنده و هزار جهاد و عیادت هزار بیمار و شرکت در هزار نماز جمعه و شرکت در هزار تشییع جنازه و سیر کردن هزار گرسنه و پوشاندن هزار برهنه گرفتن هزار اسیر در راه خدا بهتر است ...» (جامع الأخبار ص: 103-102)
بر این اساس اهمیت خدمترسانی به خانواده و به خصوص همسر تا حدودی مشخص میشود. شاید یکی از دلایل این تأکیدات، جایگاه خانواده در نظام الهی در راستای نظامسازی و تمدنسازی اسلامی باشد؛ زیرا جامعه اسلامی زمانی میتواند به اهداف آرمانی خود دست یابد که افراد صالح در آن رشد کنند و بهترین مکان برای تربیت افراد صالح، محیط خانواده است که در این بین زنان جایگاه والایی دارند. لذا هر اندازه محیط تربیتی و اخلاقی در خانواده بیشتر رعایت شود، زمینههای رشد اعضا را بیشتر فراهم میکند.
متن حدیث:
یَا عَلِیُّ سَاعَةٌ فِی خِدْمَةِ الْعِیَالِ خَیْرٌ مِنْ عِبَادَةِ أَلْفِ سَنَةٍ وَ أَلْفِ حَجٍّ وَ أَلْفِ عُمْرَةٍ وَ خَیْرٌ مِنْ عِتْقِ أَلْفِ رَقَبَةٍ وَ أَلْفِ غَزْوَةٍ وَ أَلْفِ عِیَادَةِ مَرِیضٍ وَ أَلْفِ جُمُعَةٍ وَ أَلْفِ جَنَازَةٍ وَ أَلْفِ جَائِعٍ یُشْبِعُهُمْ.