حکم خواندن کتابهای غیر اخلاقی چیست؟ / پاسخ مراجع

امروزه با توجه به دسترس بودن رسانه های مختلف و گسترش اطلاعات و خوراک صحیح و غلط که به راحتی برای شنیدن، تماشا و خواندن وجود دارد فضایی مسموم را برای جوانان و دلهری بزرگی را برای خانواده ها ایجاد کرده است.به گزارش خبرنگار حوزه قرآن و عترت گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، امروزه با توجه به دسترس بودن رسانه های مختلف و گسترش اطلاعات و خوراک صحیح و غلط که به راحتی برای شنیدن، تماشا و خواندن وجود دارد فضایی مسموم را برای جوانان و دلهری بزرگی را برای خانواده ها ایجاد کرده است.

 

شما در این گزارش می توانید، حکم مراجع تقلید را بنا به استفتاء هر کدام بخوانید.

 

آیت‌الله سید علی خامنه‌ای:

 

سؤال : نگاه‌کردن به تصویر زن نامحرم و بدون پوشش چه حکمی دارد؟ نگاه‌کردن به‌صورت زن در تلویزیون چه حکمی دارد؟ آیا بین زن مسلمان و غیرمسلمان و بین پخش آن به‌طور مستقیم و یا غیر مستقیم تفاوتی وجود دارد؟ 

 

جواب: نگاه‌کردن به تصویر زن نامحرم، حکم نگاه‌کردن به خود زن نامحرم را ندارد، بنا بر این اگر نگاه از روى لذّت نبوده و خوف افتادن به گناه نباشد و تصویر هم متعلّق به زن مسلمانى که بیننده آن را مى‏ شناسد نباشد، اشکال ندارد و بنا بر احتیاط واجب نباید به تصویر زن نامحرم که به‌طور مستقیم از تلویزیون پخش مى‏شود، نگاه کرد ولى در پخش غیرمستقیم تلویزیونى اگر ریبه و خوف افتادن به گناه نباشد، نگاه‌کردن اشکال ندارد. 

 

آیت‌الله مکارم شیرازی:

 

سؤال: نگاه کردن به تصاویر مستهجن در صورتى که هیچ اثر سوئى روى فرد نداشته باشد چه حکمى دارد البته از نظر فقهى مراد است نه از لحاظ اخلاقى؟ 

جواب: جایز نیست زیرا تصاویر مستهجن منشأ فساد است. 

 

سؤال: آیا دیدن فیلمهای مستهجن برای زن وشوهر اشکال دارد ؟ 

 

جواب: جائز نیست و غالبا آثار نامطلوبی در آینده بر زندگی مشترک آنها می گذارد. 

 

آیت‌الله سیستانی: 

 

پرسش: آیا نگاه کردن به تصویر مبتذل حرام است؟ 

 

پاسخ: با شهوت و ترس وقوع در حرام، حرام است و بدون آن هم ـ بنابر احتیاط واجب جایز نیست. 

 

پرسش: آیا نگاه کردن به عکس زن‌های مبتذل که خودشان راضی هستند دیگران عکس‌های آن‌ها را ببینند و در صورتیکه فرد از خودش مطمئن باشد که در حرام نمی‌افتد اشکال دارد؟ گناه کبیره است یا صغیره یا مکروه است یا هیچکدام ؟ لطفا اگر حدیث یا آیه ای در این خصوص داریم ذکر بفرمائید ؟ 

 

پاسخ: نگاه التذاذی به آن جایز نیست و همچنین است بنابر احتیاط واجب اگر نگاه غیر التذاذی می‌باشد چنانچه عکس بدن ریان یا نیمه عریان باشد. 

 

پرسش: حکم شرعی برای تماشای فیلمهایی که دارای قطعات مبتذل می‌باشد چیست؟ پاسخ: نگاه کردن به شهوت و خوف وقوع در حرام ، حرام است و همچنین بنابر احتیاط واجب اگر بدون شهوت و خوف وقوع در حرام باشد.  

 

آیت‌الله سبحانی: 

 

سؤال: آیا نگاه کردن به بدن نامحرم که در فیلمهاى تلویزیون و ماهواره و ... نشان داده مى‌شود جایز است؟ 

 

جواب: نگاه موجب تلذذ و ریبه و نگاهى که خوف فساد در آن هست حرام است. 

 

آیت‌الله بهجت: 

 

سؤال: آیا دیدن فیلم های غیراخلاقی، جایز است یا خیر؟ جواب:  چون موجب تهییج شهوت مى‌شود، جایز نیست. 

 

سؤال: برخى از حرفه ‌ها هم چون کارگردانى، نقد فیلم، کنترل سایت‌ها و کنترل فیلم‌هاى وارداتى و... مستلزم دیدن فیلم هاى مستهجن است ـ که مشتمل اعمال خلاف اخلاق است، در صورتى که خوف ریبه و وقوع در فساد براى چنین کسانى نباشد، دیدن این گونه فیلم‌ها و درآمد حاصل از چنین شغل‌هایى چه حکمى دارد؟ 

 

جواب: از حیث حکم و شرط آن تفاوتى با دیگران ندارند و حرمت درآمد در صورتى است که مزد در قبال کار حرام باشد، نه این که هم زمان با کار عقلایى حلال، نظر به ریبه هم مثلاً بنماید که موجب حرام بودن مزد نمى‌شود. 

 

سؤال: نظر به بخش هاى مستهجن و وقیح فیلم‌ها براى کسى که آن ها را سانسور و اصلاح مى‌کند، چه حکمى دارد؟ 

 

جواب: سانسور کردن ضرورت نیست، چون مى  توانند اصلاً آن را پخش نکنند.