شاید شما هم در ساعتهایی که به پیک ترافیک معروف هستند دیده باشید کسانی که اغذیه یا سیدی بدست در بزرگراهها در میان خودروهای مختلف قدم زده و محصولات خود را به صورت دستفروشی، میفروشند.
این افراد معمولا از ترافیک استفاده کرده و لابلای خودروها قدم میزنند تا مشتریان آنها را پیدا کنند و بطری آبی، پفکی یا سیدی آهنگی از آنها بخرند.
اینکه دستفروشی جرم است یا یک آسیب اجتماعی موضوعی است که در یک مطلب دیگر به آن باید پرداخته شود اما آنچه که در این گزارش قصد داریم در مورد آن صحبت کنیم، فروش اغذیه در ماه رمضان توسط این افراد است.
دو سه ساعت به غروب آفتاب و اذان مغرب مانده و ترافیک سنگینی ورودی شهر کرج را قفل کرده است. گرمای هوا موجب شده تا اکثر خودروهایی که کولر دارند، شیشهها را بالا کشیده و با روشن کردن کولر از گرما فرار کنند.
هوا بدجور گرم است و حُرم آن از آسفالت کف اتوبان بالا میزند. در این میان عدهای از دستفروشان بطریهای آبی که خنکای آن از عرق نشسته بر روی بطری مشخص است را به دست گرفته در میان خودروها قدم میزنند تا به تشنگان آب برسانند.
اما این روزها، روزهای معمولی نیست و تازه یک دهه از ماه مبارک رمضان گذشته است. فروش آب و اغذیه در میان افرادی که عمدتاً روزه دار هستند یک مسئله است و خریداری و مصرف آب در ملاء عام و روزه خواری مسئله دیگری است.
محمد یکی از مسافران تاکسی میگوید: این افراد رمضان سال گذشته نیز همین کار را میکردند و هیچ برخوردی با آنها نشد. دلیل نمیشود که چون هوا گرمه اینها آب بفرشند و عدهای هم در ملاء عام روزه خواری کنند.
راننده تاکسی هم گفت: آب که خوبه! چیبس و پفک هم می میفروشند. واقعا یه عده خجالت نمیکشند جلوی این همه آدم روزه خواری می کنند؟ خب عزیز من میخوای روزه ات را بخوری برو توی خانه ات بخور چرا وسط خیابان میخوری؟
مسافر دیگر در توجیه روزه خواری در ملاء عام گفت: خب شاید مسافر هستند و میتونند روزه شان را بخورند.
اما در جواب این مسافر باید گفت که طبیعتا در آن ساعت روز کسی نمیتواند ادعا کند که چون مسافر است میتواند روزه خود را بشکند چرا که بعد از اذان ظهر به سفر رفتن موجب شکسته شدن روزه نمیشود. ضمن اینکه اکثر مردمی که در این ساعت به کرج و شهرهای اطراف بازمیگردند، افرادی هستند که میان تهران و کرج به واسطه شغل یا تحصیل دائم السفر هستند و روزه برایشان کامل است.
نکته بعدی این است که اگر این افراد مسافر هم باشند، نباید به هیچ وجه در ملاء عام روزهخواری کرده و قبح این مسئله را بشکنند.
گویا عدهای از عمد در مقابل دیگران روزه خواری میکنند تا با دهن کجی به اسلام و قرآن روزهخواری را یک امر عادی جلوه دهند و از گناه آن بکاهند.
در این روزها که رستورانها و ساندویچیها به مانند گذشته تعطیل نمیشوند و غذای بیرون بر و ساندویچ سرد می فروشند، نیاز است که حداقل با این دستفروشان برخورد شود تا موجبات روزهخواری عدهای را فراهم نکنند.
این دستفروشان در سایر بزرگراههای بین شهری و شهری که ترافیک دارند حضور دارند و به روزهخواران کمک میکنند تا در ملاء عام روزه خواری کنند.
*برخورد پلیس با تظاهر به روزهخواری
نیروی انتظامی در ابتدای ماه رمضان در اطلاعیهای از برخورد با روزهخواری در ملاء عام خبر داده بود.
در این اطلاعیه آمده بود: نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ضمن تبریک فرا رسیدن این ماه بزرگ بر اساس وظایف مکتبی و قانونی، رعایت نکات زیر را یادآور میشود.
- به منظور رعایت حال مسافران و افرادی که دارای عذر شرعی میباشند، متصدیان مراکز پذیرایی بین راهی، پایانهها، فرودگاه و راه آهن میتوانند با اخذ مجوز از پلیس نظارت بر اماکن عمومی با رعایت شئون اسلامی با استتار مکان، به گونهای که در ملأ عام تظاهر به روزه خواری صورت نگیرد، فعالیت کنند.
- مراکز پذیرایی فاقد مجوز از اذان صبح تا اذان مغرب اجازه فعالیت نداشته و در صورت مشاهده برابر ضوابط و مقررات با متخلفان برخورد خواهد شد.
- کلیه رانندگان و سرنشینان وسائل نقلیه اعم از عمومی و شخصی موظف به رعایت حرمت ماه مبارک رمضان بوده و از هرگونه تظاهر به روزه خواری، ایجاد آلودگی صوتی و اعمال منافی شئونات مکتبی اجتناب کنند.
نیروی انتظامی در زمان افطار و شبهای قدر که حضور و تردد مردم عزیز تراکم بیشتری دارد، تلاش میکند با حضور مأموران خود رفت و آمد را تسهیل و امنیت را ارتقا بخشد و البته همکاری مردم عزیز و روزه داران محترم بسیار راهگشا خواهد بود.
یکی از جهات معنوی این ماه مبارک رعایت بیش از پیش عفاف و حجاب و دوری از ناهنجاریها است؛ لذا انتظار میرود همگان ضمن رعایت فضای معنوی حاکم بر جامعه، اخلاق و پوشش اسلامی را مراعات کرده و در این مهم نیروی انتظامی را یاری کنند.
نیروی انتظامی با تبریک حلول ماه مبارک رمضان به عموم مسلمانان جهان خاصه رهبر معظم انقلاب حضرت آیت الله العظمی امام خامنهای (مدظله العالی ) در این بیانیه آورده است ؛ ان شاء الله توفیق درک شبهای پر فضیلت قدر و بهره مندی از لحظه لحظههای با ارزش این ماه معنوی، به عنوان اندوخته ای ارزشمند برای قاطبه مومنین حاصل شود.