به گزارش افکارنیوز- حجت الاسلام والمسلمین محسن قرائتی چهارشنبه شب ۲۸ فروردین ماه در نشست تفسیر قرآن در دارالقرآن علامه طباطبایی یکی از وظایف طیف جدید نخبه حوزه و محصلان درس تفسیر را تلاش در جهت نهادینه کردن تفسیر در بدنه حوزه دانست و افزود: جای حوزویان در امر تفسیر را گروههای دیگر گرفتهاند و اگر باز هم تعلل شود، دانشگاه به تنهایی در این عرصه وارد میشود و حوزه از این مدار باز میماند.
وی افزود: چه کسی چنین ادعایی مطرح میکند که اگر قدمای حوزه در تفسیر چند کتاب نوشتند، دیگر باب این علم بسته شد؟ هیچ کس نباید چنین حرفی بزند زیرا با وجود این همه تفاسیر بازهم امکان دارد که افراد دیگر در آینده سخنانی پرمغزتر از گذشتگان بزنند و میوههای برچینند که گذشتگان آن را نچیدهاند.
این معلم قرآن گفت: قرآن چون درخت تناور و پرمیوهای است که هر کس هرچند میوه از او برچیند نفر بعد مطمنا میوه دیگری از او بر خواهد داشت و درختی نیست که روزی به خشکی دچار شود؛ به همین دلیل بود که مرحوم علامه سفارش میکردند که هر دوسال تفسیر جدید نوشته شود چون روزگاران و طرز تفکرها و نگاهها تغییر میکند.
وی افزود: به عنوان مثال در گذشته وقتی که در قرآن به «تمر مر السما» یعنی مرور کردن آسمان نظر انداخته میشد آن را صرفا نگاه کردن معنی میکردند ولی با اختراع هواپیما امروز از بالا هم میتوان ابرهایی را که زیرپای انسان است دید که همین آیه در ذهن انسان تداعی میشود که در گذشته معنی دیگری داشت.
این مفسر قرآن با اشاره به اهمیت خلوص نیت در مراجعه به قرآن و تفسیر یادآور شد: شان قرآن بسیار بالاتر از آن است که ما بخواهیم صرفا برای مدرک به سراغ آن برویم و در این صورت به آن، خیانت کردهایم؛ همچون اکسیژنی که نیازی نیست برای انسان تشریح شود که آیا مفید است یا خیر و یا چه وقت از آن استفاده کنیم.
وی گفت: مشکل عدم توجه به تفسیر قرآن از دیرباز در حوزه وجود داشت که هنوز این بحثبا بدنه حوزه چفت نشده است و این نسل باید در این زمینه تلاش کنند تا بتوانند به مفسرانی خوشفکر و قابل، مبدل شوند.
قرائتی یادآورشد: تدبر در قرآن از کارهایی است که اگر انسان انجام ندهد از سوی قرآن با شدیدترین بیانات تنبیه میشود و در حقیقت تدبر در قرآن واجب است و مثل عمل مستحبی نیست که اگر کسی دوست داشت به این سمت برود.
وی گفت: بحثامروز ما با قرآن مثل گذشته تنها پرداختن به یک بخش از قرآن یعنی توجه به شکل تفسیر یا نوع تفسیر نیست؛ بلکه بحثما این است که چگون میتوانیم با قرآن دردهای امروز جهان را برطرف کنیم و باید از خاصیت شفای قرآن برای التیام دردها و درمان مشکلات استفاده کنیم.
قرائتی یکی از ویژگیهای قرآن را بیان خصلتهای رهبران ذکر کرد و افزود: یکی از خصوصیات رهبران دینی آن است که دشمنان اسلام از او عصبانی باشند و همیشه باعثناراحتی آنان بشود؛ کسی که صرفا عالم است و انسان بسیار خوبی نیز هست ولی بودن و نبودنش برای آمریکا یکی است از نظر قرآن نمیتواند یک رهبر مناسب باشد و به همین دلیل است که در بحثولایت فقیه به آن اشاره شده است.
این معلم قرآن با ذکر این مطلب که یاران امام زمان(عج) جزو افراد صالح از منظر قرآن به شمار میروند، اظهارکرد: کسانی که برای مومنان آسانگیر هستند و در مقابل دشمنان اسلام بسیار سختگیر و تند مزاج هستند از جمله افراد صالح در قرآن به شمار رفتهاند.
وی با ذکر این مطلب که برخی وقتها پست و مقام و بزرگ شدن یک نفر در حوزه سیاست نقصهای او را راحتتر نشان میدهد، عنوان کرد: بسیاری در طول انقلاب از طرف مردم در نگاه اول تایید شدند ولی هرچه بیشتر به قدرت رسیدند خود را نشان دادند و به همین جهت اعلام میکنیم که مردم کسانی را که با خدا و قرآن فاصله بگیرند قبول نمیکنند و در انتخابات پیش رو نیز باید با همین معیارهای قرآن افراد را انتخاب کرد.
قرائتی در تفسير آياتی از سوره هل اتی در زمينه افراد مخلص در راه خدا، عنوان كرد: خداوند در اين سوره در كنار پاداشهای محسوسی كه بيان كرده عنوان كرده است افرادی كه برای خداوند با اخلاص وارد ميدان میشوند از در و ديوار برای آنها خير و بركت نازل میشود.
شناسه خبر:
۲۱۲۶۳۵
حجتالاسلام قرائتی:
نباید به تفاسیر قرآن موجود بسنده کرد
حجتالاسلام والمسلمین قرائتی بر لزوم ارایه تفاسیر جدید از سوی طلاب جوان و خوشفکر حوزه تاکید کرد و گفت: قرآن آنقدر نکته ها و مضامین والایی دارد که نباید به تفاسیر موجود بسنده کرد.
۰