جای خالیِ لذت قدم زدن به سمت حرم را باید با اعمالی پر کرد که مورد پسند اهل بیت (ع) به ویژه حضرت اباعبدالله (ع) باشد. حالا که در خانه خود محبوس شدیم و نمیتوانیم برای زیارت محبوبمان مرزهای جغرافیایی را کنار بزنیم، باید با دل پرواز کرده و آغوش معنوی حضرت حسین را بغل کنیم.
وقتی در آسمانها سیر میکنیم
درباره دوری از کربلای حسینی در اربعین و راههای جایگزین آن، با حجتالاسلام و المسلمین حسین حسامی استاد حوزه علمیه و کارشناس مذهبی گفتوگو کردیم.
وی ابتدا درباره زیارت حرم امام حسین (ع) به خبرنگار ما گفت: یکی از راههای ترقی و رشد معنوی و مادی انسان توسل به اهل بیت عصمت و طهارت (ع) است؛ در بین اهل بیت (ع) چراغ هدایت و کشتی نجات سیدالشهداست. در باب زیارت ایشان فرموده اند، مَنْ زارَ قَبْرَ الْحُسَیْنِ علیه السلام بِشَطِّ الْفُراتِ، کانَ کَمَنْ زارَ اللهَ فَوْقَ عَرْشِهِ هر کسی که سیدالشهدا (ع) را در شط فرات زیارت کند، مانند کسی است که خداوند را در عرش زیارت کرده است.
زیارت امام حسین (ع) یا زیارت خدا؟
این پژوهشگر دینی ادامه داد: روایتهای فراوانی درباره ثواب زیارت سیدالشهدا (ع) داریم. در روایتی آمده است، زیارت کننده حرم امام حسین (ع) مثل کسی است که ملائکه را زیارت کرده و با آنها مصاحفه میکند؛ یا مثل کسی است که تمام اهل بیت (ع) را زیارت کرده و اهل بیت (ع) برایش دعا میکنند. امام صادق (ع) فرمودند کسی که امام حسین (رع) را زیارت کند، خداوند برای او ثواب هزاران هزار حج و جهاد را مینویسد.
اگر کربلا نرفتیم به صحرا پناه ببریم
حجت الاسلام و المسلمین حسامی در ادامه به دیگر توفیقات زیارت امام حسین (ع) اشاره کرد و افزود: راوی از امام باقر (ع) نقل میکند که اگر کسی به دلیل دوری مکانی از کربلا نتوانست به زیارت اباعبدالله (ع) برود چه کند؟ امام باقر (ع) فرمودند شخص جا مانده از کربلا به یک بلندی برود؛ رو به قبله اشاره کند و به اباعبدالله (س) سلام بدهد. در روایت آمده است این شخص برای امام حسین (ع) روضه بخواند. اهل خانه اش را جمع کند و به آنها بگوید، شما هم برای اربابتان گریه کنید.
چگونه کربلا نرفته، ثواب زیارت امام حسین (ع) را ببریم
این استاد حوزه درباره جایگزین زیارت امام حسین (ع) اظهار کرد: امام باقر (ع) میفرمایند، اگر کسی به دلیل مشکلات نتوانست به زیارت سید الشهدا (ع) برود، با انجام این کارها (که در بالا ذکر شد) ثواب زیارت را برای وی ضمانت میکنم. با توجه به شرایط کرونایی این نوع زیارت خیلی به دردمان میخورد. حالا که برای رعایت دستورالعملهای بهداشتی نتوانستیم در اربعین خودمان را به کربلا برسانیم، اینگونه که امام باقر (ع) دستور فرمودند امام حسین (ع) را زیارت کنیم.
پولها را جایی خرج کنیم که محبوب میخواهد
وی درباره انجام کارهای خیر در زمانی که زیارت حرم امام حسین (ع) ممکن نیست، بیان کرد: کار دیگری که در این شرایط میتوانیم انجام دهیم این است که هزینههای کنار گذاشته شده برای زیارت اربعین را در مسیری که امام حسین (ع) دوست دارد، هزینه کنیم. از ویژگیهای بارز امام حسین (ع) این بود که اهل جود و سخاوت بودند. رسول خدا (ص) فرمودند، حسین (ع)، جود و سخاوت و شجاعت را از من به ارث برده است. البته تمام ائمه (ع) منشأ جود و کرم هستند؛ کما اینکه در جامعه کبیره آمده است که عَادَتُکُمُ الْإِحْسَانُ وَ سَجِیَّتُکُمُ الْکَرَمُ عادت اهل بیت (ع) جود است.
اگر سخاوت انسان میشد...
حجت الاسلام و المسلمین حسامی گفت: جملهای داریم که خاص امام حسین (ع) است؛ اگر قرار بود سخاوت نماد بیرونی داشته و در قالب یک انسان باشد، قطعا سخاوت حسین (ع) میشد. نمود بهترین سخاوت در زیارت اربعین آمده است؛ حسین (ع) برای خداوند جانش را داد. و بَذَلَ مُهْجَتَهُ فِیکَ لِیَسْتَنْقِذَ عِبَادَکَ مِنَ الْجَهَالَةِ. بزرگترین احسان، احسان جان است. انسان بالاتر از جانش چیزی برای عرضه ندارد؛ اما امام حسین (ع) علاوه بر گذشتن از جان، در امور مالی هم دستگیر مردم بودند. شخصی نزد امام حسین (ع) آمد و عرض کرد، گرفتارم. آقا فرمودند گرفتاری ات را بنویس که خجالت نکشی؛ آن شخص نوشت ۵۰۰ دینار بدهی دارم. حضرت کیسهای هزار دیناری به آن شخص داد. این صحابی عرض کرد من ۵۰۰ دینار احتیاج دارم. حضرت فرمودند ۵۰۰ دینار که قرض تو است؛ با بقیه آن کاری را آغاز کن.
وی در پایان اضافه کرد: سپس حضرت خطاب به فرد درخواست کننده فرمودند به تو نصیحتی میکنم؛ هر وقت گرفتاری داشتی سراغ یکی از این سه گروه برو؛ متدینین، جوانمردان و افراد با اصل و نسب. این رفتار سید الشهدا (ع) با مردم است، سعی کنیم ما هم مثل آقا باشیم و حداقل خودمان را شبیه ایشان کنیم.