تب شالیزار نوعی بیماری است که بیشتر در استانهای شمالی دیده میشود و گریبانگیر کشاورزان است.
این بیماری بین انسان و دام مشترک است، میکروب این بیماری از طریق دامهای آلوده و پستانداران کوچک که در بدن آنها وجود دارد از طریق ادارار وارد آبهای سطحی شده و در شالیزارها و مردابها گریبان کشاورزانی که از وسایل ایمنی در کشتزار استفاده نمیکنند را میگیرد.
بیماری تب شالیزار از طریق خراش کوچک که در پوست ایجاد میشود، به خون انسان نفوذ میکند.
در همین ارتباط دکتر حسن اصغری متخصص بیماریهای عفونی درباره این بیماری و مشکلاتی که ممکن است برای کشاورزان ایجاد شود، اظهار کرد: عفونت پس از اینکه وارد بدن فرد شد با احساس ضعف و بیحالی خودنمایی کرده و علائمی شبیه سرماخوردگی در بدن دارد، با مختصر کوفتگی در روزهای اول ولی بعد از چند روز علائم شدیدتر میشود.
وی اضافه کرد: با مراجعه بهموقع و پیگیریهای درمانی فرد از عوارض شدید این بیماری در امان خواهد بود.
این متخصص عفونی خاطرنشان کرد: در صورت عدم پیگیری اشتهای بیمار کاهش پیدا کرده، بیمار دچار ضعف و بیحالی شدید میشود، امکان حرکت برای بیمار وجود ندارد، حرکت بیمار کند شده و به صورت متناوب رنگ بیمار به سمت زردی گرایش پیدا میکند.
وی اضافه کرد: در مراحل شدیدتر چندین ارگان بدن از کار میافتد و سبب ایجاد نارسایی کلیه میشود.
اصغری ادامه داد: با رشد بیماری سموم بدن از کلیه دفن نمیشود و همین موضوع باعث میشود، سموم وارد کبد و سیستم گوارش شده و در نهایت با خونریزی استفراغ و خلط خونی نیز دیگر عوارض این بیماری مشاهده میشود.
وی یادآور شد: پیشرفت بیماری با از دست رفتن هوشیاری ادامه مییابد، بیمار وقتی به این مرحله رسید در بخش مراقبتهای ویژه تحت درمان قرار میگیرد و احتمال مرگ بیمار نیز وجود دارد.
این متخصص بیماریهای عفونی تاکید کرد: برای کنترل بیماریِ کشاورزی که دچار تب شد، باید سریعا با مراجعه به پزشک نسبت به کنترل بیماری اقدام کند، مراجعه زود هنگام منجر به درمان بهموقع میشود.
وی با اعلام اینکه برخی از افراد بیماری تب شالیزار را با گرما زدگی اشتباه میگیرند، گفت: این بیماری با آزمایش کوچک در اورژانس بیمارستان قابل تشخیص است و اقدامات درمانی اولیه برای درمان بسیار موثر واقع میشود.
گفتنی است، در اوایل شروع کشت اراضی شالیزاری برخی اخبار نگران کننده از بروز این بیماری بین کشاورزان یکی از شهرهای شمالی در کانالهای تلگرامی منتشر شده بود.