مردم روستای کمندان لرستان همچنان «دَربه‌دَر»

رفع مشکلات جابه‌جایی مردم روستای کمندان شهرستان ازنا که با احداث سد کمندان دچار مشکل شده بودند این بار به جلسه اقتصاد مقاومتی لرستان کشیده شد تا بار دیگر برای معطلی 12 ساله مردم این روستا چاره‌ای اندیشیده شود.

با اجرایی شدن سد «کمندان» بنا شد مکان دیگری برای زندگی مردم این روستا در نظر گرفته شود اما هم اکنون مردم این روستا پس از گذشت حدود 12 سال بلاتکلیف هستند و بارها با اعتراضات خود خواستار رسیدگی به وضعیت خود شده‌اند.

سد کمندان باهدف تأمین آب کشاورزی اراضی پایین‌دست، تأمین آب آشامیدنی شهر ازنا و الیگودرز احداث‌شده که با شروع ساخت‌وساز سد کمندان بنا بود مکانی برای انتقال روستا مشخص و املاک و اراضی اهالی روستا خریداری شود ولی پس از گذشت چندین سال روستای کمندان همچنان پابرجاست و انتقال آن صورت نگرفته است.

در پی نارضایتی مردم روستا از شرایط به وجود آمده و بلاتکلیفی چند ساله آن‌ها خبرگزاری تسنیم لرستان در گزارش‌های مختلفی با عنوان‌های«خانه و کاشانه‌ای که به زور از مردم گرفته می‌شود/ محقق نشدن یک وعده‌ پس از گذشت 4 دولت» و «توقف زندگی پشت سد «کمندان ازنا»/ وقتی وعده مسئولان برای جابه‌جایی یک روستا 13 سال طول می‌کشد» خواستار رسیدگی به رفع مشکل جابه‌جایی مردم این روستا شد که در نتیجه پیگیری‌های این خبرگزاری استاندار لرستان و برخی از مسئولان وزارت نیرو پس از بازدید از وضعیت سد و روستای کمندان در بیست و ششم آبان ماه امسال وعده دادند که وضعیت مردم روستای کمندان پس از 45 روز مشخص می‌شود.

پس از برگزاری جلسه ای در وزارت نیرو بنا شد ظرف یک ماه پس از بازنگری سد کمندان وضعیت مردم این روستا مشخص شود که این وعده نیز همچنان از سوی مسئولان وزارت نیرو عملیاتی نشده است که در ادامه پیگیری های این خبرگزاری رسیدگی به این موضوع از طرف وزارت نیرو در گزارشی با عنوان « مشکلات «روستای کمندان» ازنا توسط وزارت نیرو بررسی می‌شود» منتشر شد.

پیش از این سیفی مدیر عامل آب منطقه ای لرستان یازدهم آذر ماه امسال در گفت وگو با این خبرگزاری عنوان کرد: معاون وزیر نیرو دستور بازنگری سد کمندان ازنا را دادند و بنا است این سد توسط گروهی از طرف وزارت نیرو بازنگری شود.

وی با اشاره به اینکه بنا است ظرف یک ماه آینده مشکلات روستای کمندان برطرف شود افزود: مقررشده پس از بازنگری از سد کمندان حجم دریاچه این سد پایین بیاید تا منازل کمتری زیر آب رود و خسارت‌ها کمتر شود اکنون وعده یک ماهه نیز به پایان رسیده و هنوز خبری از تعیین تکلیف مردم این روستا نیست.

عدم تخصیص آب سدی با پیشرفت فیزیکی 60 درصد

در  جلسه ستاد اقتصاد مقاومتی استان امروز هوشنگ بازوند استاندار لرستان امروز نیز در رابطه با سد کمندان و مشکلات مردم روستای کمندان اظهار داشت: این طرح یکی از طرح‌هایی بوده که هیچ تخصیصی در زمینه آب نداشته و جالب است که این پروژه 60 درصد پیشرفت فیزیکی دارد و وزارت نیرو می‌گوید این سد اصلا تخصیص آب ندارد.

وی افزود: در جلسه آخری که برای تعیین تکلیف سد کمندان در تهران برگزار شد قرار شد مشاور طرحی اعلام کند و تصمیماتی برای تعدیل حجم این سد گرفته شود و از جابجایی یکی از روستاهای اطراف سد جلوگیری شود ولی تعدادی از منازلی که در حوضچه سد قرار می‌گیرند جابه‌جا شده و به بالا دست روستا منتقل شوند.

استاندار لرستان عنوان کرد: ما به روستائیان قول دادیم درصورتی‌که بنا شد جابجایی صورت گیرد به بالادست روستا منتقل شوند و وزارت نیرو هم این قضیه را پذیرفته است.

بلاتکلیفی 12 ساله مردم روستای کمندان

وی بیان کرد: اگر بناست پول اهالی منطقه داده نشود همان بهتر که افزایش ارتفاعی صورت نگیرد زیرا مردم این منطقه بلاتکلیف مانده‌اند و حرف آن ها حساب و منطقی است و می‌گویند خانه‌های ما در طرح قرار گرفته بنابراین آن ها را خریداری کنید.

بازوند گفت: معاون عمرانی استانداری لرستان را مأمور می‌کنیم که بنیاد مسکن را مکلف کند که نسبت به ساخت منازل روستائیان اقدام کند.

وی به معطلی 12 ساله اهالی روستای کمندان اشاره کرد و تصریح کرد: درصورتی‌که خانه ما آنجا بود چگونه با این موضوع برخورد می‌کردیم؟ پس اگر نمی‌توانید پول اهالی را بدهید ارتفاع سد را کم کنید.

بازوند خطاب به سیفی مدیر عامل شرکت آب منطقه‌ای لرستان  گفت: وقتی تخصیصی در رابطه با سد ندارید چگونه شبکه‌های آن را اجرا می‌کنید؟ کاش پول هزینه شده جهت شبکه سه و چهار را صرف خرید خانه اهالی منطقه می‌کردید.

اسد عبدالهی فرماندار شهرستان ازنا نیز در این رابطه اظهار داشت: عملیات اجرایی سد کمندان از 13 سال پیش آغاز شده که بناست از طریق این سد آب آشامیدنی شهرستان های دورود و ازنا تأمین شود؛ از روز اول کار کارشناسی درستی در رابطه با احداث این سد صورت نگرفته و مسائل فرهنگی و اجتماعی منطقه در آن لحاظ نشده است.

سردرگمی مردم روستای کمندان  و محروم بودن از خدمات

وی افزود: روستایی در اطراف سد کمندان وجود داشته که حدود 250 خانوار در آن ساکن بوده و 810 نفر جمعیت دارد، که بخشی از زمین این اهالی حدود 13 سال پیش خریداری شده و سپس رها می‌شود.

فرماندار شهرستان ازنا عنوان کرد: هر پروژه عمرانی که برای یک منطقه احداث می‌شود باید مزایایی برای اهالی داشته باشد و در حالی که اجرای این سد نه تنها خیر و برکتی برای اهالی منطقه کمندان نداشته بلکه هر چه داشته اند نیز از دست رفته است.

وی بیان کرد: اولین چیزی که از اهالی روستا گرفته شده جاده آسفالته و راه دسترسی آن ها بوده به‌طوریکه یک جاده فرعی جایگزین آن شده است.

عدم گازرسانی به روستای کمندان

عبدالهی با بیان اینکه سردترین نقطه ازنا روستای کمندان بوده اما هنوز گاز رسانی نشده است، گفت: اعتبارات دهیاری روستای کمندان بسیار اندک بوده و  توان جدول‌گذرای ساده را هم ندارند.

وی منطقه کمندان را یکی از ظرفیت‌های گردشگری لرستان دانست  و اظهارداشت: در ایام که تعطیلات به طور متوسط حداقل هزار نفر از تونل برفی ازنا بازدید می‌کنند و یکی از جاذبه های بی نظیر گردشگری استان و کشور است.

فرماندار شهرستان ازنا روند احداث سد کمندان را بسیار کند دانست و افزود: احداث این سد حدود 13 سال طول کشیده حتی با وجود اینکه درآمدهای دولت در گذشته زیاد بوده بدهی پیمانکار از دولت قبلی به حجم بدهی‌های پیمانکاران جدید اضافه شده است.

وی عنوان کرد: آخرین مبلغی که به پیمانکار طرح داده‌اند 28 میلیارد تومان اوراق مشارکت بوده ولی 30 میلیارد تومان دیگر نیز به پیمانکار بدهکارند.

اعتراض مردم روستای کمندان به وضعیت موجود

عبدالهی تصریح کرد: اهالی منطقه  کمندان شدیدا معترض بوده و تحت هیچ شرایطی حاضر نیستند از این منطقه مهاجرت کنند.

وی گفت: همکاران مدیر عامل شرکت آب منطقه‌ای لرستان نه تنها به دولت کمک نمی‌کنند بلکه شرایط را دشوراتر می‌کنند و این در حالیست که بزرگترین سرمایه کشور مردم هستند و مردم چندین بار به تهران رفته و اعتراضاتی داشته‌اند.

 فرماندار شهرستان ازنا اظهارداشت: قرار بود این وضعیت ظرف دو ماه تعیین تکلیف شود ولی  مسئولان مربوطه دوباره جو سازی را شروع کرده‌اند و خیلی بعید است از تشکیلات دولتی که بر علیه دولت جوسازی کنند و این حرف من نیست بلکه حرف مردم و امام جمعه شهرستان ازنا است.

برآورد خسارت 28 میلیارد تومانی ساکنان روستای کمندان

وی با اشاره به اینکه میزان خسارت روستائیان حاشیه سد کمندان حدود 28 میلیارد تومان برآورد شده است افزود: در روند احداث این سد باید سرعت عمل داده شود تا در نهایت تعیین تکلیف شود زیرا بنا نیست مردم 13 سال دیگر بلاتکلیف و منتظر بمانند.

عبدالهی افزود: ما باید به اندازه آش خود قابلمه ببریم وقتی میزان آب سد مشخص نیست چگونه می‌خواهیم ارتفاع سد را مشخص کنیم؟ این مسائل  نشان دهنده این است که کار کارشناسی صورت نگرفته است و این در حالیست که یک درصد جمعیت ازنا در این روستاها زندگی می‌کنند.

علی امید سیفی مدیرعامل شرکت آب منطقه ای لرستان در پاسخ به فرماندار ازنا درخصوص عدم کار کارشناسی برای اجرای سد کمندان عنوان کرد: سازه سدسازی بسیار بااهمیت و حساس است مگر می‌شود در این زمینه کار کارشناسی صورت نگرفته باشد؟

وی بیان کرد: هرکجا سدی ساخته می‌شود روستاهای زیادی زیر دریاچه آب سد خواهند رفت هرچند این پروژه به دلیل اهمیت و بزرگ بودن مشکلاتی نیز دارد.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای لرستان گفت: سد حوضیان الیگودرز را نیز ساخته‌ایم ولی هنوز تخصیص آب آن را نداده‌اند و در حوزه دز نیز هنوز تخصیص‌ها به ما ابلاغ نشده و بناست طی هفته آینده تخصیص آن را ابلاغ کنند.

وی تصریح کرد: سد کمندان برای تنطیم 72 میلیون متر مکعب آب تعریف شده بنابراین نباید کاری کرد که حجم دریاچه و ارتفاع این سد کاهش پیدا کند زیرا مشکلات دیگری بعدا ایجاد می‌شود.

اختصاص 10 میلیارد تومان برای جبران خسارت

سیفی خاطرنشان کرد: برای جابه‌جایی روستاییان محل دریاچه سد کمندان 20 میلیارد تومان مورد نیاز بوده که تاکنون 10 میلیارد تومان برای جبران خسارت آن ها درنظر گرفته شده است.

وی اظهار داشت: ابتدا بناست به خانه‌هایی که زیر آب می‌روند 10 میلیارد تومان پرداخت شده و سپس در سال آینده 10 میلیارد تومان مابقی نیز پرداخت شود.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای لرستان افزود: مشکل نقدینگی وجود دارد وگرنه ما که تمایل نداریم مردم بلاتکلیف باشند.

 در این جلسه بنا شد مدیر عامل آب منطقه ای لرستان تا پایان دی ماه میزان تخصیص آب سد کمندان را اعلام کند.