چرا برنامه عصر جدید برنامه بسیار مهمی است؟ در مورد این پرسش، مقالات مستدلی در باب استعدادیابی و عطش سرگرمیسازی مردمی بیشمار در رسانهها منتشر شده است. فصل اول عصر جدید فقط یک گام کوچک است، اما متوقف کردن برنامه عصر جدید و موکول کردن فصل دوم پس از مدتی استراحت، خطراتی به همراه خواهد داشت که در ادامه این گزارش بدان خواهیم پرداخت.
اخبار فرهنگ و هنر _ برنامه عصر جدید پس از گذشت ۲۰۴ روز رقابت میان ۱۰۳۸ نفرشرکت کننده، با شناخت ۵ فینالیست در شامگاه پنجشنبه ۳۱ مرداد ۱۳۹۸ به کار خود پایان داد. فاطمه عبادی با کسب ۶،۵۴۴،۹۶۴ رای از مجموع ۲۴،۴۰۵،۶۰۸ آرا مردمی توانست، عنوان استعداد برتر نخستین فصل این برنامه و جایزه ۵۰۰ میلیونی را از آن خود کند. پس از فاطمه عبادی، محمد زارع (بدلکار) با ۵،۹۱۶،۳۶۲ رای، پارسا خائف (خواننده) با ۵،۷۱۷،۰۶۴ رای، سعید فتحی روشن (شعبدهباز) با ۳،۱۴۸،۴۳۱ رای، و گروه دختران نینجا (ورزشکار) با ۳،۰۷۸،۷۸۷ رای عناوین دوم تا پنجم را به خود اختصاص دادند. نکته جالب در این دوره عصر جدید این است که از شرکتکننده ۵ ساله تا ۶۱ ساله از هفتم بهمنماه ۱۳۹۷ تا ۲۸ مرداد با یکدیگر به رقابت پرداختند.
۲۴،۴۰۵،۶۰۸ رای در فینال عصر جدید ثبت شد که با برآوردی محتاطانه، ۸ تا ۱۰ میلیون نفر در انتخابات این برنامه شرکت کردند. این میزان مشارکت برای انتخاب استعداد برتر، مقدمهای است برای آنکه سرگرمی بر سیاست پیشی بگیرد. در سطوح اجتماعی و حتی در روابط اجتماعی، نخستین بحثهای قابل طرح در اقشار مختلف جامعه موضوعات و مسائل مرتبط به سیاست است. در صورتیکه در کشورهای پیشرفته جهان، دغدغه اصلی مردم سرگرمی است.
اشتیاق تاریخی و شرکت این حجم وسیع از آرای مردمی موید این نکته مهم است که سرگرمی مردمی با رویکردی ملی و با مشارکت همه اقوام، عطش اقشار مختلف اجتماعی را سیراب خواهد کرد.
اگر شبکه سوم سیما در این رویه تازه و جدید، مبنای فعالیتهایش را بر توسعه سرگرمی بگذارد و جو بسیار سیاستزده بطن جامعه را به سوی سرگرمی هدایت کند، نشاط اجتماعی رنگ باخته و گرفتار سیاستزدگی شده، در ابعاد گستردهای در جامعه خودش را نشان خواهد داد. در واقع التهاب خلیج فارس و جو ملتهبی که بیبیسی فارسی، من و تو و سایر شبکههای فارسی زبان میسازنند، در پس هیجان جاری در برنامه «عصر جدید» به سادگی رنگ خواهد باخت.
مدیران شبکه سوم سیما، وقتی با چنین آمار قابل اعتنایی مواجه میشوند، وظیفه سنگینتری در مسیر پیش رو خواهند داشت. آنان هم اکنون وظیفه دارند زیرساختهای سرگرمیِ متعالی و هدفمند را توسعه دهند.
جامعه آماری و مشارکت مردم در برنامه عصر جدید را نباید فراموش کرد. توفیقات پیدرپی شبکه سوم سیما با پخش یک سریال پربیننده (گاندو) و پس از آن مشارکت انبوه و همراهی مردم با یک برنامه استعدادیابی، نباید در این مرحله متوقف شد و حتی ساعات کم مخاطب این شبکه، با پخش برنامههای خاص باید همچنان مدار جذب و حفظ مخاطب را احیا کند.
تبلیغ ایران گات تلنت «ام بیسی پرشیا» (MBCPERSIA)
هنوز لحظاتی چند از پایان عصر جدید نگذشته است که رسانه پرقدرت و ثروتمند سعودیها «ام بیسی پرشیا» (MBCPERSIA) که در حوزه سرگرمی اقدام به پخش فیلم و سریال با کیفیتهای فراتر از استاندارهای مرسوم در خاورمیانه (تصویر و صوتی) میکند، خبر از ساخت ایرانیان گات تلنت (شوء استعدادیابی ایرانی) میدهد.
برنامهای که بنا بر شنیدهها سینا، ولی اله (مجری سابق شبکه فارسی وان) اجرای آنرا برعهده خواهد شد و سعودیها امکانات گستردهای را در دوبی برای تولید آن تدارک دیدهاند. با این اعلام جنگ رسانهای سعودیها، یک لحظه تنفس هم برای متوقف کردن برنامه عصرجدید خطایی بزرگ است. این یک نبرد رسمی در حوزه سرگرمی است؛ و البته طرف سعودی برای جبران عقب ماندگی از عصر جدید، روی حوزههای هنجارشکنی سرمایهگذاری خواهد کرد که امکان اجرای آن در ایران وجود ندارد.
در واقع آنها تلاش میکنند با ورود به ورطه ابتذال و بهرهگیری از جاذبههای جنسیتی، با قهرمان عصر جدید به عنوان زن هنرمندِ ایرانیِ مسلمان و با دغدغههای انسانی-اجتماعی در عصر جدید برکشیده شد و مورد توجه میلیونها ایرانی قرار گرفت و میلیونها رأی کسب کرد، رقابت کنند. نکته جالب توجه اینجاست که صدف طاهریان، که در ایران به عنوان هنرور در برخی سریالها حضور داشت و اکنون در خارج از کشور با بهرهگیری از جذابیتهای زنانه و نمایش المانهای جنسیتی خود در حوزه مدلینگ روزگار میگذراند، از گزینههای اصلی برای همکاری و همراهی با سینا، ولی اله است.
برای داوری این برنامه، شبکه مذکور در حال رایزنیها با اهالی سینماست و در یک مورد خاص حتی به خانمهای بازیگر توصیه کردهاند میتوانند با حجاب عرفی در ایران در این مجموعه برنامه حضور پیدا کند؛ بنابراین آنطور که از شواهد پیداست، سعودیها روی حوزه زنان بشدت سرمایهگذاری کردهاند. اینجاست که سرگرمی و سیاست دو روی یک سکهاند؛ اگر مصی علینژاد با روشهای سیاسی زنان ایرانی را به قانونشکنی و هنجارشکنی علنی دعوت میکند، ایرانیان گات تلنت سعودیها زیر عنوان استعدادیابی و با پوشش سرگرمی، همان مسیر هنجارشکنی علینژاد را ادامه خواهد داد.
با توجه به تلاش سعودیها برای ساختن یک شوء استعدادیابی هنجار شکن، پایان زنانه عصر جدید، حضور دختران نینجا و فاتح شدن فاطمهعبادی با آرا مردمی، نیاز به یک رمزگشایی دارد.
برای این رمزگشایی کافیست دیدگاه پریناز ایزدیار در تحلیل برنامه عصر جدید را بازخوانی کنیم. ایزدیار که بازیگری را از سیما شروع کرده، گویی در جهان دیگری زندگی میکند و عرفهای رسانهای داخل ایران را نمیشناسد، اما حضور پرقدرت دختران نینجا، و برگزیده شدن فاطمه عبادی در این برنامه نشان داد، با توجه به محدودیتهای شرعی/عرفی، بانوان ایرانی در فضایی تعریف شده، خود را اثبات میکنند و رای مردمی نشان حمایت گسترده تودهها از بانوان هنرمند این سرزمین است.
پست اینستاگرامی پریناز ایزدیار که با حضور در تلویزیون ایران به عنوان یک بازیگر استعداد اندکش، کشف شد
در واقع اقبال مخاطبان به برنامه «عصرجدید» و پیامی را که پریناز ایزدیار در فضای مجازی ارسال کرد MBC Persia رسانه سرگرمیسازی سعودی دریافت کرد و در یک اقدام سریع، در فضای مجازی پیامهای تبلیغاتی خود را برای ثبت نام منتشر کرد. کاملا مشخص است که رقص و آوازخوانی بانوان محور اصلی برنامه استعدادیابی شبکه MBC فارسی خواهد بود.
نکته جالب عزم راسخ رسانه سعودیها برای ساخت این برنامه است و هزینههای کلانی صرف آن میکنند، به طوری بنا بر اخبار دریافتی، چون شبکه MBC Persia از ماهوارههای جهانی پخش میشود، حق پخش این برنامه از کمپانی اصلی تولید کننده خریداری شده و جالب اینجاست که با تیم حامی از آوازهخوانی بانوان از جمله س. ف، ح. م و م. د گفتگوهای فراوانی صورت گرفته تا داوران و آموزگاران موسیقی برنامه مذکور باشند. حال آنکه گروه مورد اشاره در داخل کشور، مسئول کشف آوازخوانان زن بودهاند.
سعودیها تدارک بزرگی را فراهم کردهاند، بهترین هتلهای دبی از ثبتنام کنندگان میزبانی خواهد کرد، سرویس دهی پروازی کاملا رایگان خواهد بود و آنقدر دایره این تدارک گسترده است که عوامل عصر جدید و شبکه سه از همین امروز باید در تدارک فصل دوم عصر جدید با ابتکارات و طراوتی بیش از فصل اول، و حتی با نگاهی متکثر در برخی حوزهها باشند و زمین بازی را برای رقیب سعودی خالی نگذارند.