هنرمندان و روزنامهنگاران و خبرنگاران در طول سالیان متمادی از عدم امنیت شغلی و مشکلات ناشی از نبود جایگاه مشخص رنج برده اند به طوری که عدم برخورداری از مزایای یک فرد شاغل در جامعه خصوصا در سال های پایانی عمر بیش از هر زمان دیگری دامنگیر آنها شده است.
صندوق اعتباری هنر در این بین راهاندازی شد تا ضمن حمایت مستمر از هنرمندان، نویسندگان و روزنامه نگاران خدماتی چون بیمه تامین اجتماعی، بیمه تکمیلی و تسهیلات مالی به این قشر ارائه کند.
اما آیا اهالی ساختمان واقع در خیابان آرژانتین توانسته رضایت نسبی این قشر را بوجود آورد یا اینکه بر زخمهای آنها افزوده و با ضعف مدیریت آنها را در بلاتکلیفی قرار داده است؟
سال گذشته هم حدود 350 نفر از اعضای صندوق اعتباری حمایت از هنرمندان، نویسندگان و روزنامهنگاران (هنر) به آنچه «عدم خدمات دهی بیمه تکمیلی هنرمندان» عنوان کردهاند اعتراض و مطالبات به حقی را مطرح و از مسئولان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، خواستهاند، این شرایط را اصلاح و خدمات دهی را به وضعیت استاندارد قبلی برگردانند و ایرادات و عدم خدمات دهی درست را مرتفع کنند.
این صندوق تلاش کرد با مکانیزه کردن اقداماتش راهی برای کسب رضایت هنرمندان، روزنامهنگاران و خبرنگاران ایجاد کند ولی به جای تسریع و سهولت خدمات دهی این اقدامات باعث عدم ارائه خدمات به جامعه هنرمندان شده و به جای اینکه فرایند و پاسخگویی و ارائه خدمات را راحتتر کرده باشند، باعث سرگردانی و اضطراب و مشکلات برای هنرمندان و خبرنگاران عضو صندوق اعتباری هنر شد.
بیمههایی که با صندوق اعتباری هنر کار میکردند هم در ارائه خدمات به جامعه هنری و رسانهای کم گذاشته و موجبات ناراحتی آنها را فراهم و پرداختها به اعضای صندوق با تاخیرهای فراوان صورت گرفت تا جایی که صدای اعتراض آنها هم به مدیران ارشادی میدان بهارستان رسید چرا که خدمات صندوق هم نسبت به قبل کمتر شده است.
در این بین عدم صدور کارت اعتباری هنر، بلاتکلیف ماندن و اجرایی نشدن تفاهم نامههایی مانند صندوق اعتباری هنر با بانک کارآفرین و دیگر بانکها هم مزید بر علت شد تا همچنان نگرانیها افزایش یابد.
با آنکه مدیرعامل صندوق اعتباری هنر از افزایش سه برابری میزان رقم و سقف وامهای پرداختی در سال جاری خبر داده بود اما عملا این گفته در حد حرف باقی ماند و اجرایی نشده است. همچنین صفهای طولانی دریافت وام هم ناراحت کننده به نظر میآید.
نکته دیگر آنکه بیمه تکمیلی هنرمندان در سال جاری انتقادهایی را در پی داشته و تعدادی از اعضای صنوف هنری معتقدند این بیمه نتوانسته انتظاراتشان را برآورده کند و در مواقع ضروری به کمک شان نیامده است ضمن اینکه خدماتی که بیمه تکمیلی سال ۹۹۷-۹۶ به اعضای خود ارایه داده است نسبت به خدمات بیمه قبلی که پیش از این صنوف با آن قرارداد داشتند، کمتر است به طوری که خدمات بیمارستانها و درمانگاههای دارای قرارداد با صندوق اعتباری هنر نسبت به سالهای گذشته کمتر است که دلیل آن اینگونه عنوان می شود که صندوق اعتباری هنر با مبلغی کمتر از گذشته با بیمه جدید قرارداد بسته که همین مساله باعث مخدوش شدن ارایه خدمات و بروز انتقاداتی از جانب هنرمندان شده است.
امیرحسین شفیعی یکی از هنرمندانی که به عنوان کارگردان تئاتر و رییس انجمن نمایش استان تهران انتقاداتی را نسبت به بیمه تکمیلی صندوق اعتباری هنر مطرح کرده و گفت:چرا باید بین اعضای خانه تئاتر و هنرمندانی که عضو صندوق اعتباری هنر هستند، تفاوت قایل شده اند به طوری که اعضای خانه تئاتر با تخفیف بیشتری بیمه تکمیلی را دریافت کرده اند ولی متاسفانه این تخفیف برای هنرمندان شهرستانی لحاظ نشده است.
یکی از خبرنگاران شهرستانی عضو صندوق اعتباری هنر که نخواست نامش فاش شود با بیان اینکه در 2 ماه ابتدای امضای قرارداد بیمه تکمیلی برای پیگیری هزینههای درمان بیش از ۲ ماه منتظر ماندیدم تا لیست اسامی خبرنگاران به مرکز بیمه شهرستان ارسال شود گفت: آخر خرداد سال 97 زمان پایان قرارداد بیمه تکمیلی فعلی است لذا مدیران این صندوق بهتر است برای اصلاح این روند از هماکنون به فکر باشند و تنها کاهش مراجعه حضوری به دفتر صندوق اعتباری هنر را مدنظر قرار ندهند چرا که به سرانجام رسیدن درخواستها و پرداخت هزینههای خبرنگاران هم مهم است.
آنچه به ابهامات موجود افزوده ارسال بیمه خبرنگاران عضو صندوق اعتباری هنر به سازمان تامین اجتماعی آن هم ۸ ماهه است.
در این رابطه با یکی دیگر خبرنگاران عضو این صندوق تماس گرفتیم که وی این موضوع را تایید کرد و اظهار داشت: متاسفانه این صندوق بیمه خبرنگاران را ۸ ماهه تایید و به سازمان تامین اجتماعی ارسال کرده است.
وی درباره تکلیف ۴ ماه باقی مانده از هر سال گفت: گفته شده که باید به صندوق آمده و فیشی برای این ۴ ماه پرداخت کنید تا بیمه سالیانه به صورت کامل تایید شود.