بازیگری که کارش را از کارگری در سینما آغاز کرد/تصاویر

سی و ششمین جشنواره فیلم فجر با حضور 25 فیلم از دوازدهم بهمن ماه امسال آغاز به کار خواهد کرد.

جشنواره فیلم فجر همواره برای تمامی اهالی سینما میعادگاه رقابت با سایر رقبا است. رقابتی که در انتها به کسب سیمرغ بلورین جشنواره می انجامد و هر ساله نقد و نظرات متفاوتی را به همراه دارد.

تاریخ جشنواره فیلم فجر نشان می دهد که به طور معمول داوران این جشنواره به سختی به آثار کمدی روی خوش نشان می دهند و کسب سیمرغ برای آثار کمدی به طور معدود اتفاق می افتد.

موفق ترین فیلم کمدی در تاریخ ادوار مختلف جشنواره فیلم فجر را باید بدون شک "اجاره نشین‌ها" به کارگردانی "داریوش مهرجویی" دانست. البته همچنان برخی منتقدان این فیلم را درامی اجتماعی در بستری کمدی می دانند.

 مصادره

اجاره نشین ها در آن سال توانست لوح زرین بهترین صدا برداری را از پنجمین جشنواره فیلم فجر را دریافت کند و در شاخه های جایزه ویژه هیئت داوران، بهترین بازیگر نقش اول مرد، بهترین فیلمبرداری، بهترین تدوین، بهترین فیلمنامه و بهترین کارگردانی از جشنواره فیلم فجر صاحب امتیاز شود.

سال 1382 بار دیگر مهرجویی فیلم میهمان مامان را با فضایی گرم و نوعی کمدی خاص راهی فجر کرد و توانست به عنوان بهترین فیلم فجر سیمرغ را از آن خود کند. این در حالی است که هیچ کارگردانی تاکنون موفق به دریافت سیمرغ بلورین بهترین کارگردانی برای فیلمی کمدی در جشنواره فیلم فجر نشده است.

در میان بازیگران نیز همواره کسب سیمرغ بلورین برای بازی در فیلمی کمدی بسیار سخت است. به نوعی که سعید آقاخانی که همواره به عنوان بازیگ کمدی شناخته می شد برای فیلم جدی "خداحافظی طولانی" سیمرغ جشنواره را از آن خود کرد.

رضا عطاران تنها بازیگر مردی بود که در سال 1392 برای بازی در فیلم "طبقه حساس" جایزه بهترین بازیگر نقش اول مرد را برای بازی در شخصیتی کمدی از آن خود کرد.

ویشکا آسایش نیز از جمله معدود بازیگران زنی است که در سال 1389 با بازی در فیلم "ورود آقایان ممنوع" توانست برای فیلمی کمدی سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول زن را از آن خود کند.

البته کفه ترازو در بازیگران نقش مکمل کمی به سمت نقش های کمدی می چربد و انگار داوران بازیگران مکمل کمدی را بیشتر و بهتر می پسندند. اکبر عبدی برای فیلم "خوابم میاد"، "حمید لولایی" برای چند میگیری  گریه کنی"، "هومن سیدی" برای "من دیگو مارادونا نیستم" از جمله سیمرغ های مکمل مرد در آثار کمدی است.

مهران احمدی بازیگر سینما، تئاتر و تلویزیون که سابقه حضور در بیش از 28 فیلم سینمایی را دارد امسال برای نخستین با فیلمی کمدی کارگردانی را تجربه می کند. وی در اولین گام قصد دارد با قرارگیری در میان آثار بخش سودای سیمرغ خودش را در میان بزرگان کارگردانی به بوته آزمایش بگذارد.

مهران احمدی متولد سال 1352 در تهران است. وی فعالیت سینمایی خود را در عرصه بازیگری در سال 1385 با بازی در فیلم آدم آغاز کرد.

به همین مناسبت درباره تجربیات و سختی های نخستین تجربه کارگردانی، سینمای کمدی، فرار از کمدی گیشه‌ای و سودای سیمرغ  با مهران احمدی کارگردان فیلم مصادره به گفت‌وگویی تفصیلی نشسته است.

 

مهران احمدی

میزان: شما همواره از مهم بودن مخاطب صحبت کرده‌اید و فیلم اول خود مصادره را فیلمی برای مخاطب دانسته اید؟ آیا فیلم مصادره از جنس کمدی‌های حاضر سینما است؟

احمدی: من احترام خاصی برای سایر دوستان قائل هستم اما ما تمام سعی‌مان را کردیم تا یک کمدی شریف بسازیم. فیلمی که به هر قیمتی نخواهد مخاطب را به خنده وادار کرده و به سالن بکشاند. در هر صورت سینما یعنی جذب مخاطب و گاهاً ایجاد سرگرمی؛ اما باید در این مورد به شدت احتیاط کرد و فیلم خوب و سالم برای تماشاگر سینما ساخت.

میزان: منظور اصلی شما از کمدی شریف چیست؟

احمدی: سعی کردیم فیلمی بسازیم که اگر روزی خانواده ای به دیدن آن نشست؛ پدر خانواده از اینکه فرزندانش را برای تماشای این فیلم آورده شرمنده نشود و همه خانواده بتوانند در کنار هم از اثر لذت ببرند. مصادره فیلم کاملاً داستان‌گویی است، فیلمی که مخاطب پس از دیدن آن چیزی را همراه خود از سالن بیرون می برد.

میزان: آیا نسخه نهایی مصادره را به دبیرخانه جشنواره ارائه کرده اید؟

احمدی: در تلاشیم تا طی امروز یا فردا نسخه نهایی فیلم را به دبیرخانه سی و ششمین جشنواره فیلم فجر ارائه کنیم. بدون شک نسخه کامل فیلم به جشنواره خواهد رسید.

میزان: چه عاملی نقطه تمایز فیلم مصادره با سایر آثار کمدی است؟

احمدی: مصادره فیلمی است که هم می تواند گیشه خوبی داشته باشد و هم اینکه نظر داوران و اهالی رسانه در جشنواره فیلم فجر را جلب کند. به همین خاطر و به علت کیفیت اثر تصمیم گرفتیم در محیط حرفه ای فجر کارمان را به بوته نقد بگذاریم و صرفاً به اکران بسنده نکنیم.

میزان: هر کدام از بازیگران فیلم مصادره پیشینه پررنگی در میان مخاطبان دارند. آیا این بازیگران در مصادره چهره تازه ای نشان خواهند داد؟

احمدی: بدون شک مخاطب در مصادره رضا عطاران بسیار متفاوتی خواهد دید. هادی کاظمی نقش بسیار سختی را ایفا کرده و هومن سیدی با سایر آثارش به کلی متفاوت است. تجربه و سابقه کاری بازیگری من نشان می دهد که همواره از تکرار دوری کرده ام و در کارگردانی هم بر همین اصل پیش خواهم رفت.

میزان: فیلمبرداری فیلم مصادره با وجود دو کشوری بودن کمی سخت بوده است. کمی در مورد مراحل ساخت اولین فیلمتان بگویید؟

احمدی: یک گروه بزرگ و منسجم برای ساخت مصادره تلاش کردند و با وجود لوکیشن‌های فراوان و گاهاً فرامرزی فیلم در 45 روز استاندارد فیلمبرداری شد. خلاصه در یک کلمه فیلم مصادره حاصل عشق و همدلی گروه ما بود.

میزان: در میان آثار درام و نسبتاً جدی جشنواره فیلم شما تنها فیلم کمدی است. نظر شما در این مورد چیست؟

احمدی: آیا فیلم اجاره نشین‌های داریوش مهرجویی یک کمدی نیست؟ واقعیت امر طی این سالها کمی مفهوم کمدی تغییر کرده است.نمی گویم که کمدی حال حاضر سینما درست یا غلط است اما اعتقاد دارم سینمای کمدی کمی به سمت شوخی و جک های اینستاگرامی و ساده رفته است. البته هستند در این میان کمدی هایی که دغدغه خود را دنبال می کنند.

میزان: پس احتمال کسب سیمرغ توسط مصادره پیش بینی می‌شود؟

هر فیلمی مختصات خودش را دارد و زیاد قائل به این نیستم که کمدی ها در جشنواره فجر بی نصیب می مانند؛ زیرا تاریخ ثابت کرده که برخی آثار کمدی به خوبی در جشنواره دیده شده است و امیدوارم که مصادره نیز در جشنواره فیلم فجر امسال مورد اقبال عموم قرار گیرد.

میزان: از نظر شما جشنواره سی و ششم فیلم فجر چگونه جشنواره ای است؟

احمدی: تا به اینجای کار از نظرم نسبت به سالهای گذشته جشنواره منظم و مرتب تری است. شاید یکی از دلایل اصلی این نظم کاهش تعداد فیلم های حاضر در جشنواره باشد. البته فعلاً نمی‌توان قطعی نظر داد و باید دید طی این روزها و بعد از برگزاری چه سرنوشتی در انتظار جشنواره خواهد بود اما در روزهای قبل نظم بسیار بالایی در جشنواره حکم فرما بوده است.

میزان: حضور کارگردانان جوان در این دوره از جشنواره را چگونه می بینید؟ آیا با جشنواره سختی روبرو هستیم؟

احمدی:جشنواره فجر امسال بسیار پربار است زیرا بهترین کارگردانان سینمای ایران در این دوره از جشنواره حاضر شده اند. احساس می‌کنم رقابت در جشنواره امسال بسیار سخت است زیرا فیلمسازان آثار خوبی را راهی جشنواره کرده اند.

میزان: آیا دریافت سیمرغ در جشنواره فیلم فجر تضمینی برای موفقیت اثر در بین مردم و فروش خواهد بود؟

احمدی: در هر صورت آثاری که سیمرغ دریافت کرده اند توسط چندین داور متخصص مورد ارزیابی قرار خواهند گرفت و بدون شرط به علت نقاط مثبت خود موفق به کسب سیمرغ شده اند. کسب سیمرغ در جشنواره به اکران موفق فیلم کمک شایانی می کند.

میزان: مصادره اولین و آخرین کار شما در عرصه کارگردانی خواهد بود؟

احمدی: بدون شک نه. به کارگردانی ادامه می دهم اما چون گزینه مالی چندان اهمیتی برایم ندارد؛ سعی می کنم به هر قیمتی کار نکنم و گزیده کار باشم. سعی می کنم از این به بعد کاملاً معقولانه و با انتخاب فیلمنامه های درست و خوب به کارگردانی ادامه دهم.

میزان: اکثر آثار کمدی چندان به فیلمنامه متعهد نیستند و کار سر صحنه فیلمبرداری شکل می گیرد؟ این داستان در مورد مصادره هم صدق می کند؟

احمدی: خیر. ما شاید برعکس برخی از آثار کمدی 140 صفحه فیلمنامه داشتیم که طی سه ماه بازنویسی به 70 صفحه تبدیل شد.

میزان: پس در فیلم شما خبری از بداهه پردازی بازیگران نیست؟

احمدی: به هیچ وجه. من اصلاً چیزی به نام بداهه را در کار قبول ندارم. سالها تجربه بازی در تئاتر و سینما را داشته ام شاید دوران نوجوانی بداهه داشتیم، اما یادم نمی‌آید در این سالها کاری را با بداهه جمع کرده باشم.

میزان: تا چه حد ایده‌های رضا عطاران را به عنوان بازیگری با تجربه قبول می‌کردید؟

احمدی: نه تنها رضا عطاران. بلکه گفتمان و بحث درباره چگونگی شکل‌گیری کار با تمامی عوامل انجام می‌شد. دو ماه پیش تولید ما به هیچ وجه به بطالت نگذشت و با همین صحبت ها به محصول نهایی رسیدیم.

میزان: رضا عطاران برای مصادره سیمرغ را به خانه می برد؟

رضا عطاران در این فیلم بازی بسیار خوبی را انجام داده و بعد از طبقه حساس بسیار امیدوارم که سیمرغ بلورین جشنواره فیلم فجر را از آن خود کند. رضا بازیگر بسیار خوب و بزرگی است و در مصادره به شدت درخشان عمل کرده است.

میزان: شما کمی برای فیلم اولی بودن پخته هستید. آیا سختی یک فیلم اولی را تجربه کردید؟

احمدی: بالاخره سختی برای هر کاری وجود دارد اما به واسطه تجربه کار با فیلم اولی ها خیلی از سختی ها را از قبل حل کردم. در این میان کمک تهیه کننده هم بسیار موثر بود و از سویی سن و سالم باعث شد کمی راحت‌تر بر مشکلات فائق آیم.جوانی بیست و چهار پنج ساله نیستم و نامی را برای سینمای خودم کسب کرده ام. در این سینما کارگری کرده ام تا به اینجا برسم.

میزان: چند سالی است که دیگر تئاتر کار نمی کنید. سودای سینما شما را از تئاتر دور کرده است؟

احمدی: سه چهار سال پیش تئاتر "دن کامیلو" را کار کردم ولی بعد از آن نتوانستم کاری انجام دهم زیرا تئاتر بسیار سخت است و شما باید زندگی خود را چهار و یا پنچ ماه تعطیل کنید. امسال قرار بود در یک تئاتر بازی کنم که به دلیل مشغله نتوانستم آن را قبول کنم اما به امید خدا سال آینده یک اثر نمایشی را به کارگردانی خودم روی صحنه می برم. 

گفتنی است که فیلم مصادره اولین ساخته مهران احمدی در مقام کارگردان برای نخستین بار در جشنواره فیلم فجر رونمایی خواهد شد. این فیلم در میان سایر آثار به دنبال کسب سیمرغ در بخشهای مختلف است.

به گفته اکثر کارشناسان و همچنین کارگردانان حاضر در جشنواره امسال، این جشنواره بدون شک التهابات و هیجانات فراوانی را برای هواداران سینما و همچنین فیلمسازان به همراه خواهد داشت.

آثاری همچون "به وقت شام"، "لاتاری"، "بمب"، "سرو زیر آب"، "شعله ور"، "عرق سرد"، "چهارراه استانبول" و "مغزهای کوچک زنگ زده" از جمله آثاری هستند که هر کدام به تنهایی می‌توانند برای کسب سیمرغ شانس فراوانی داشته باشند.

مهران احمدی بازیگر محبوب سینما و تلویزیون که برای بازی در آثاری همچون پایتخت طرفداران بسیاری را برای خود دست و پا کرده بعد از کارگردانی فیلم کوتاه "ساکنین محترم" به سراغ کارگردانی فیلم بلند سینمایی رفته و در اولین تجربه اش به جشنواره فیلم فجر آمده است.

 

مصادره

مصادره نخستین فیلم مهران احمدی در مقام کارگردان، نویسندگی علی فرقانی و تهیه‌کنندگی محمدحسین قاسمی در بخش سودای سیمرغ جشنواره فیلم فجر به رقابت با سایر آثار می پردازد.

رضا عطاران، هومن سیدی، بابک حمیدیان، میرطاهر مظلومی، هادی کاظمی، مزدک میرعابدینی، سیامک صفری، مهران احمدی، لوسینه گیراگوسیان، میلنا واردانیان، آلیسا میلکستیان، امیرصدرا حقانی و هارمیک سوقومونیان از جمله بازیگرانی هستند که در فیلم جدید احمدی به ایفای نقش پرداخته اند.

"بابک حمیدیان" بازیگر این فیلم امسال به عنوان پرکارترین بازیگر جشنواره فیلم فجر شناخته می شود. این بازیگر امسال برخلاف کم کاری سال گذشته با چهار فیلم راهی جشنواره فیلم فجر شده و امیدوار است تا با فیلم "مصادره" به سیمرغ جشنواره دست پیدا کند.

 مصادره

رضا عطاران بازیگر نقش اول این فیلم تاکنون یک بار برای بازی در فیلم "طبقه حساس" به کارگردانی "کمال تبریزی" سیمرغ بلورین را به دست آورده و امسال می خواهد بار دیگر با فیلمی کمدی این جایزه را به خانه ببرد.