ابررایانه «تیتان» آمریکا اول شد

به گزارش افکارنیوزبه نقل از ایسنا: این ابررایانه که یک سیستم Cray XK۷ در آزمایشگاه ملی «اوک ریج» تنسی آمریکا بوده، توانست پس از سه سال به این جایگاه دست یافته و ابر رایانه «سکویا» در آزمایشگاه ملی لیورمور لاورنس در کالیفرنیا را عقب براند.

پنج ابررایانه برتر جهان طبق این لیست از این قرار هستند:

۱ - ابررایانه Cray XK۷ تیتان در آزمایشگاه ملی اوک ریج(۱۷.۵۹ پتافلاپس بر ثانیه)

۲ - ابررایانه بلوجین سکویا در آزمایشگاه ملی لیورمور لاورنس(۱۶.۳۳ پتافلاپس بر ثانیه)

۳ - رایانه فوجیتسو کی در موسسه علوم محاسباتی ریکن ژاپن(۱۰.۵۱ پتافلاپس بر ثانیه)

۴ - ابررایانه بلوجین میرا در آزمایشگاه ملی آرگون ایلینویز(۸.۱۶ پتافلاپس بر ثانیه)

۵ - ابررایانه بلوجین جوکوئین در مرکز پژوهشی یولیش آلمان(۴.۱۴ پتافلاپس بر ثانیه)

ابررایانه‌های آمریکایی پس از سال ۲۰۰۹ و ورود ابرایانه تیانهه - ۱A چین و رایانه فوجیتسو کی ژاپن در جایگاههای پایین‌تر قرار گرفته بودند اما با ظهور سکویا در سال ۲۰۱۲ توانستند مجددا خود را در رتبه‌بندی بالا بکشند.

یک میلیون و پانصد و هفتاد و دو هزار و هضتصد و شصت و چهار هسته محاسباتی سکویا در حقیقت از ۵۶۰ هزار و ۶۴۰ هسته تیتان بسیار بیشتر بوده اما تمام هسته‌های محاسباتی با هم برابر نیستند. تیتان ۹۰ درصد عملکرد خود را از ۲۶۱ هزار و ۶۳۲ هسته شتاب‌دهنده K۲۰x شرکت NVIDIA تامین می‌کند.

رایانه‌های قدیمی از واحد پردازش مرکزی(CPU) برای محاسبات استفاده می‌کردند اما این هسته‌های شتاب‌دهنده از فناوری واحد پردازش گرافیکی(GPU) مشابه کارت گرفیکهایی استفاده می‌کند که برای نمایش بازیهای ویدیویی بکار می‌روند.

این فناوری وظایف را بر روی رشته‌های متفاوت زیادی اجرا کرده که ممکن است بر روی CPU از رشته‌های قدیمی کندتر عمل کنند اما GPU با اجرای همزمان رشته‌های بیشتر می‌تواند این کمبود را جبران کند.

ابررایانه‌های دارای این فناوری در ساحت نسل بعدی ابررایانه‌های مقیاس اگزافلاپس بسیار حیاتی هستند که قادر به کار در سرعت ۱۰۰۰ برابر بیشتر از رایانه‌های امروزی خواهند بود. این از آن جهت است که GPUها از انرژی بسیار کمتری از CPUهای مورد استفاده در محاسبات قدیمی استفاده می‌کنند.

از این ابررایانه برای کمک به تولید موتورهای با انرژی کارآمدتر برای خودروها، مدلسازی تغییرات آب‌وهوایی و سوختهای زیستی تحقیقاتی استفاده خواهد شد.

این لیست برترین ابررایانه‌های جهان توسط هانس موئر، استاد علوم رایانه در منهایم منتشر شده که از سال ۱۹۸۶ به پیگیری ییشرفتهای رایانه‌ها پرداخته است.

از این ۵۰۰ ابررایانه تعداد ۶۲ دستگاه از ترکیبی از پردازشگرهای CPU و GPU استفاده کردهاند که نسبت به شش ماه گذشته یک افزایش چهار تایی داشته است.