نمایش عروسکی عاشورایی قهرمان کوچک که به همت حوزه هنری کودک و نوجوان بازتولید شده، روایتی از حضور قهرمانانه حضرت علیاصغر (ع) در صحرای کربلا و واقعه روز عاشوراست که به کارگردانی افشین ناظری اجراهای خود را از ۲۰ مردادماه همزمان با آغاز مجموعه برنامههای «رستخیز عام» در حوزه هنری آغاز کرده است. انوش معظمی نویسنده این نمایش عروسکی است که این شبها در تماشاخانه مهر حوزه هنری روی صحنه رفته و میزبان مخاطبان کودک و نوجوان خود است.
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی کشور با تماشای نمایش «قهرمان کوچک» از آغاز چنین راهی در حوزه هنری کودک و نوجوان ابراز خرسندی کرد و آن را شروع خوب و امیدبخشی برای اشاعه فرهنگ عاشورایی میان نسل آینده کشور دانست.
غلامرضا منتظری، عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی گفت: در حوزه معرفی فرهنگ عاشورا برای کودک و نوجوان به کارهای فاخر و جدی نیاز داریم تا بتوانیم معارف حسینی را بهخوبی برای این گروه سنی بیان و فهم کنیم.
وی در مورد شیوه اجرای نمایش «قهرمان کوچک» گفت: کاری که شاهد بودم ارتباط خوبی با مخاطب برقرار کرد. کودکان و نوجوانان معمولا تعارف ندارند و اگر کاری را دوست نداشته باشند رها میکنند و میروند، اما هنگام اجرای این نمایش متوجه شدم که آنها بهدقت داشتند نگاه میکردند و صحنهها را پیگیری میکردند.
منتظری ادامه داد: نمایش پیش رو تلاش خوبی برای اشاعه فرهنگ عاشورایی برای کودک و نوجوان است و هم از ظرفیت هنر شعر و هم هنر موسیقی در نمایش بهخوبی استفاده شده بود.
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی کشور با قدردانی از بانیان تولید و اجرای این نمایش گفت: شروع بسیار خوب و ارزشمندی بود و باید این بخش را جدیتر پیگیری کنیم چراکه کودکان و نوجوانان سازندگان آینده این کشور هستند.
نمایش قهرمان کوچک روایت زندگی حضرت علیاصغر کوچکترین قهرمان کربلا
یکی از اعضای انجمن تئاتر کودک و نوجوان ایران گفت: نمایش «قهرمان کوچک» میتواند شروع خوبی برای نمایش عروسکی عاشورایی باشد که برای موفقیتهای بیشتر به مداومت و ممارست به همراه حمایتهای همهجانبه نیاز دارد.
مهرداد نظامآبادی، قصهگو و عضو انجمن تئاتر کودک و نوجوان ایران گفت: این نمایش جدا از اینکه از لحاظ متنی و هنری هنوز جای کار داشت و حتی در نحوه بازگو کردن آن میتوانست پختهتر باشد، یک کار آیینی برای مخاطب کودک ما بود.
وی با اشاره به اینکه موضوع نمایش «قهرمان کوچک» صحبت از یک اتفاق بزرگ است، افزود: ما در تئاتر کودک و نوجوان به یک جمعبندی و اتفاق واحد برای اینکه چگونه به زبان کودکانه رویدادهای آموزنده کربلا را بیان کنیم نرسیدهایم و چنینعدم خرد جمعی در نمایش پیش رو دیده میشود.
نظامآبادی با بیان اینکه ما در زمینه بیان حادثه تلخ عاشورا برای گروه سنی کودک و نوجوان کمبود متن ساختارمند و صحیح داریم، گفت: کار برای کودک و نوجوان در هر زمینهای لازمه نشستها و جلسات زیادی است. کار یک معلم و هنرمند است. اینکه چه حرفی در این زمان به درد کودک میخورد؟ آیا لازم است الان این موضوع را به او بازگو کنیم؟ ما به روانشناسانی نیاز داریم تا این را به ما بگوید که در چه سنی میتوانیم این مطالب را برای کودکان بیان کنیم. این از نکات بسیار تکنیکی هست که احساس میکنم اگر جلسات خوبی گذاشته شود و نویسندگان و روانشناسان خوب ما در حوزه کودک در بحث آیینی پا میان بگذارند، حل خواهد شد و مورد بهرهمندی هنرمندان فعال در این حوزه قرار میگیرد. این موضوع در رشته هنرهای نمایشی حتی در بازیگری، اجرا و موسیقی آنقدر باید ظریف پیگیری شود که مخاطب کودک ما همهجانبه ایمن و سازنده با آن روبهرو شود. به این ترتیب، نمایش کودک و نوجوان بهویژه کار با موضوع عاشورا به نگرش خوب، بیزاویه و قابل تعمق نیاز دارد.
نظامآبادی با اشاره به اینکه بازیگران و عروسکگردانان نمایش «قهرمان کوچک» را گروهی از نوجوانان باشگاه هنرهای نمایشی حوزه هنری کودک و نوجوان عهدهدار بودند، ادامه داد: تاثیر اجرایی ویژه کودک و نوجوان ازسوی خود آنها مسلما تاثیر بسزایی دارد، چراکه مخاطب کودک و نوجوان با بازیگران همسن و سال خود بهتر ارتباط برقرار میکند و آن را بیشتر باور دارد.
این قصهگو و عضو انجمن تئاتر کودک و نوجوان با بیان اینکه یکی از تکنیکهای خوب نمایش عروسکی عاشورایی «قهرمان کوچک» این بود که از عروسک در حجمها و اندازه بزرگ استفاده شده بود، گفت: اگر به کشورهای دیگر با آیینهای مختلف آنها نگاه کنیم، میبینیم که چه زیرکانه و زیبا دین خود را بیان میکنند.
وی در ادامه با بیان اینکه نمایش «قهرمان کوچک» میتواند شروع خوبی برای نمایش عروسکی عاشورایی باشد، گفت: جهانی بیندیشیم و منطقهای عمل کنیم. ببینیم تکنیکهای خوب دنیا چیست، ببینیم مدیران موفق چه کارهایی انجام دادند. بیاییم نگرشهای خوب را تقویت و به آنها کمک کنیم.