جدیدترین قسمت از مجموعه «خانههای نورانی» به کارگردانی عباس موزون و تهیهکنندگی محمدامین نوروزی در شبکه مستند تولید شده و پخش میشود.
عباس موزون دراین باره گفت: مستند « عطار » روایتی از مرحوم میرزا ابوالقاسم عطار و روضه خانگی اوست که یکی از مشهورترین و قدیمیترین روضههای خانگی در تهران به شمار میرود. این روضه خانگی در سوگ شهادت امام حسین علیه السلام در منزل میرزا عطار در حوالی بازار تهران برگزار میشده و بزرگان زیادی از جمله عرفا، بزرگان علمی حوزه علمیه، چهرههای سیاسی نظیر نواب صفوی، بازاریان صاحب نام همچون مرشد چلویی، مرحوم دولابی و ... در آن حضور پیدا میکردند.
وی با اشاره به سابقه این مراسم گفت: این مراسم بیش از 100 سال سابقه داشته و اکنون نیز پس از فوت میرزا عطار توسط فرزندان و نوادگان او برگزار میشود.
کارگردان مستند «عطار» افزود: سعی کردیم به بهانه این مراسم قدیمی و ریشهدار به آداب و رسوم باطنی و ظاهری که در روضههای خانگی برقرار بوده است نیز بپردازیم و نشان بدهیم برپایی چنین مراسماتی چه تاثیری در مردم داشته و روابط و کارکردهای اجتماعی آنان را تقویت میکرده است. در دهههای اخیر، شکل مراسم ، مداحیها و روضهها در مجلس عزاداری امام حسین تغییراتی داشته و به نظر میرسد نسل جدیدی روی کار آمدهاند. در این مستند، به برگزاری های اصیل تر روضه اشاره شده است.
او درباره پژوهش این مستند نیز گفت: عمده پژوهش این مستند میدانی بوده و در وهله اول سراغ کسانی رفته ایم که در این مراسم قدیمی حضور داشتهاند. از جمله این افراد میتوان به آیت الله سیدان اشاره کرد. در گام بعدی، سراغ فرزندان و نوادگان افرادی رفته ایم که در این مراسم حضور داشتهاند. حجت الاسلام بیآزار تهرانی، شیخ محمدحسین بحرینی، حاج حسین تهرانی، شیخ حسین انصاریان و ... از جمله منبری ها و مرتبطین بوده اند.
موزون با اشاره به فرم روایی این مستند گفت: این فیلم، هم تصاویر آرشیوی دارد و هم مصاحبه. از روضهخوانی در منزل مرحوم عطار در زمان حیات او فیلمی وجود نداشت و تنها چند عکس بود که از آنها استفاده شد. همچنین تصاویر آرشیوی مربوط به روضههای چند دههی اخیر روضه نیز در این اثر استفاده شد.
وی درباره انتخاب نام این مستند گفت: لقب میرزا عطار که به ایشان دادهاند، رازی دارد که در فیلم بدان اشاره میشود. به همین دلیل اسم مستند را نیز «عطار» گذاشتیم.