متاسفانه ناس از کشورهای همسایه افغانستان، پاکستان و هندوستان به وفور وارد استان می شود که علاقمندان بسیاری در تمامی استان دارد.
این مخدر هر روز با شمایل جدید و جذاب وارد استان می شود و جوانان تنها به دلیل باورهای نادرست از آن بهره برداری می کنند در حالی که مصرف این ماده نه تنها فایده ای برای آنان نداشته بلکه علاوه بر بخطر افتادن سلامت جسم، سبب پایین آمدن شخصیت اجتماعی آنان می شود به طوری که فردی که از ناس استفاده می کند در اذهان عمومی منفور می باشد چرا که از او به عنوان یک فرد از نظر سطح بهداشتی و خانوادگی پایین می باشد در ذهن ساخته می شود در حالی که شاید این باور اشتباه باشد.
آنچه در این بین مسلم است نقش آفرینی دوستان ناباب در ترویج این عادت ناپسند در بین جوانان می باشد که در این راستا با افزایش فضاهای ورزشی و ترویج آن در بین اقشار مختلف جامعه و کاهش هزینه های ورزشی تا حدودی از آن کاست.
ایجاد تفریحات سالم بیشتر برای جوانان، فرهنگ سازی و آموزش متداول در مدارس و صدا و سیما و سطح شهر تاثیر به سزایی در کاهش ابتلا به مواد دخانی از قبیل ناس می شود چرا که ناآگاهی و بیکاری ریشه بسیاری از انحطاطات اجتماعی است.
با تفکری مبنی بر خستگی ناپذیری توسط ناس در دام آن گرفتار شدم
به یک ساختمان در حال احداث در یکی از خیابان های شهر نزدیک می شوم که چندین کارگر در حال کار هستند به ناگاه یکی از کارگران پلاستیکی را از جیب در آورد و ماده سبز رنگی را در دهان گذاشت به او نزدیک می شوم نام خود را حسن اعلام کرد و گفت: چندین سال است که در کارهای ساختمانی به کارگری مشغولم همچنین با ناس در روزهای آغازین شروع به کار آشنا شدم چرا که در آن زمان با کارگر دیگری به نام محمد مشغول به کار بودم که که از این ماده استفاده می کرد.
حسن ادامه داد: محمد همیشه در هنگام کار مقداری ناس در دهان می گذاشت و اعتقادی مبنی بر افزایش نیرو از طریق این ماده داشت و مرا هم تشویق به استفاده از آن می کرد من هم برای بهتر کار کردن و تسریع در انجام آن از ناس استفاده می کردم.
وی افزود: اوایل واقعا احساس سرخوشی و خستگی ناپذیری می کردم که احتمالا به دلیل تلقینی که از سوی محمد می شد این حس در من به وجود آمده بود کم کم به مصرف ناس اعتیاد پیدا کردم به طوری که دیگر نمی توانستم بدون آن به کار ادامه دهم.
وی ابراز داشت: مسولان باید اطلاع رسانی بیشتری در خصوص اعتیاد آوری و عواض ناس به مردم ارایه دهند تا به راحتی در دام این ماده گرفتار نشوند چرا که اگر من هم نسبت به این مسیله اطلاعات و آگاهی داشتم شاید الان دربند ناس نبودم.
ابتلا به انواع سرطان دستاورد مصرف ناس
رییس مرکز بهداشت شهرستان زابل بیان داشت: ناس یک ماده مخدر تلقی می شود چرا که از تنباکو ی آغشته به آهک تشکیل شده است و متاسفانه به صورت خوراکی از آن استفاده می شود.
اسحاق رودباری به خبرنگار اوشیدا گفت: ناس عوارض خطرناکی از قبیل انواع سرطان های دهان و دندان و لثه، دستگاه گوارش و کلیه می شود چرا که جذب ناس در بدن بسیار بالاست.
وی با اشاره به اینکه، با توجه به آلودگی ناس به آهک عوارض آن نسبت به سایر مواد دخانی شدیدتر است ادامه داد: متاسفانه ناس هر روزه با شکل و شمایل جدید از طریق کشورهای پاکستان، افغانستان و هندوستان در حالی که آلوده به مواد معطر، رنگدانه و مواد صنعتی است از مرزهای شرقی به کشور قاچاق و وارد می شود.
وی بیان داشت: ناس در تمام نقاط کشور دارای مصرف کننده است و تنها مختص سیستان و بلوچستان نیست همچنین میزان اعتیادآوری آن کمتر از سیگار و سایر مواد دخانی نیست.
ناس شخصیت اجتماعی افراد را پایین می آورد
رییس اداره بهداشت شهرستان زابل عنوان کرد: ناس برعکس سایر مواد دخانی نه تنها استنشاقی نیست بلکه به صورت خوراکی مصرف که این عمل سبب جذب بیشتر آن توسط بدن می شود.
رودباری افزود: به دلیل مصرف راحت و همچنین عدم آگاهی نسبت به اعتیادآور بودن بسیاری از جوانان به راحتی در دام آن گرفتار و معتاد می شوند.
وی خاطر نشان کرد: به دلیل ایجاد تغییر در چهره افراد در مصرف دراز مدت دیدگاه افراد جامعه نسبت به فرد تغییر و حتی شخصیت فرد را در اذهان تخریب می کند.
وی ادامه داد: متاسفانه باور غلطی مبنی بر آرام بخش بودن و ایجاد سرخوشی موقت از طریق مصرف ناس در بسیاری از مصرف کنندگان وجود دارد که پس از گرفتار شدن در دام آن این رویا مبدل به کابوسی وخشتناک می شود.
وی ابراز داشت: با توجه به وضعیت جوی سیستان و پدیده ی طوفان ها و گرد و غبار موجود با پرتاب آب دهان توسط مصرف کنندگان ناس در صورتی که مصرف کننده مبتلا به بیماری سل یا سایر بیماری های عفونی و ویروسی باشد به سرعت این بیماری ها به سایر افراد منتقل می شود.
وی در پایان از نقش ارزنده آنوزش در پیشگیری از ناس خبر داد و گفت: باید آموزش های مختلف در سنین نوجوانی و جوانی در تمامی مدارس و دانشگاه ها صورت گیرد و با بیان معایب و آسیب های آن به فرهنگ سازی در این راستا پرداخته چرا که پیشگیری بهتر از درمان است.