افزایش مصرف سیگار در بین جوانان، زنان و دختران ایرانی و تبدیل شدن آن به کلاس جدید برای حضور در جمع جوانان، بیماری های جدید تنفسی از جمله سرطان ریه را در کشور کلید زده است تا هر روز بر آمار مبتلایان به این بیماری مرگبار بیفزاید.
سرطان ریه که سومین عامل مرگ و میر در سرطان در کشور محسوب می شود و در شرایط فعلی بالغ بر 15 تا 20 میلیون سیگاری در کشور وجود دارد که نکته نگران کننده سیر رو به افزایش مصرف سیگار در بین جوانان 15 تا 24 سال کشور است.
مصرف رو به رشد مصرف سیگار، قلیان و سایر مواد دخانی در بین جوانان کشور هشداری جدی برای افزایش مبتلایان به سرطان ریه و ناراحتی های تنفسی است که براساس پیش بینی های سازمان بهداشت جهانی مبتلایان به سرطان ریه در ایران طی 20 سال آینده تا 3 برابر افزایش خواهند یافت.
سرطان ریه، پیشقراول مرگ در میان همه سرطان ها
بهزاد رحمانی یک فوقتخصص جراحی توراکس با هشدار نسبت به مرگومیر فراوان در زمان تشخیص سرطانریه گفت: سرطانریه پیشقراول مرگ در میان همه انواع سرطانهاست این در حالی است که این سرطان با قطع استعمال دخانیات قابل پیشگیری ترین سرطان است.
وی با بیان این که در مبتلایان به سرطان ریه علائم و نشانههای بیماری دیرتشخیص داده میشود، اظهار کرد: شاخصترین علامت سرطان ریه طول کشیدن سرفه بیشتر از 2 هفته و در مراحل پیشرفتهتر دفع خلطخونی و کاهش وزن است.
رحمانی ادامه داد: در افراد سیگاری، سرفه و دفع خلط جزو زندگی آنهاست از این رو چنانچه این علائم براثر ابتلا به سرطان ریه بروز کند فرد این علائم را جزو نشانههای عادی میداند و با مراجعه دیرهنگام سبب پیشرفت بیماری میشود.
این فوق تخصص جراحی گفت: وقتی بیماری با علامت خلطخونی به پزشک مراجعه میکند 3 تا 5 سال از زمان آغاز سرطانریه وی گذشته است.
10.5 میلیون سیگاری در ایران
وزیر بهداشت، با عنوان این مطلب که در حدود ۱۰.۵ میلیونی نفر در کشور سیگار دود می کنند، نسبت به افزایش آمار زنان سیگاری هشدار داد.
سید حسن هاشمی در جلسه هم اندیشی کنترل و مقابله با استعمال دخانیات، به ارائه گزارشی از روند مصرف مواد دخانی در کشور پرداخت و گفت: بخش مهمی از اعتبارات حوزه سلامت صرف درمان بیماری های ناشی از استعمال دخانیات می شود.
وی با بیان اینکه وزارت بهداشت قربانی استعمال دخانیات است، تاکید کرد: با توجه به آمار فزاینده مصرف دخانیات در کشور، باید اقدامات جدی تری برای کنترل دخانیات انجام داد.
وزیر بهداشت با تاکید بر عزم جدی برای تغییر رویکردها در مبارزه با استعمال دخانیات، تصریح کرد: سالانه حداقل ۵۰ میلیارد نخ سیگار در کشور دود می شود.
مرگ 50 هزار نفر بر اثر مصرف سیگار در طول یک سال در کشور
هاشمی با بیان اینکه سیگار سالانه باعث ۵۰ هزار مرگ می شود که این مرگ ها قابل پیشگیری است، گفت: در حدود ۱۰.۵ میلیون نفر در کشور سیگار می کشند که متاسفانه آمار زنان سیگاری هم رو به افزایش است.
وزیر بهداشت در ادامه به عوامل خطر استعمال دخانیات اشاره کرد و افزود: عامل ۹۰ درصد مشکلات ریوی، ۸۰ درصد برونشیت مزمن، و ۲۵ درصد سایر بیماری ها ناشی از مصرف دخانیات است.
وی افزود: ۵۰ درصد علت مرگ های ناشی از بیماری های قلبی و سکته مغزی، مصرف دخانیات است که متاسفانه در این افراد ۲ تا ۴ برابر است. ابتلا به سرطان ریه در سیگاری ها ۲۳ برابر در مردان و ۱۳ برابر در زنان بیشتر است و نوزادانی که از مادران سیگاری متولد می شوند حدود ۳۰۰ گرم کم وزن تر هستند.
بیش از ۱۸۹ هزار نخ سیگار قاچاق در زاهدان کشف شد
علی رغم تمام این مرگ ها اما قاچاق سیگار و کشفیات آن همچنان به کشور ادامه دارد به طوری که در روز های اخیر محمد رفیع سلطانزاده مدیر بازرسی و نظارت سازمان صنعت، معدن و تجارت سیستان و بلوچستان از کشف ۱۸۹ هزار و ۶۰۰ نخ سیگار قاچاق در زاهدان خبر داده و گفته بود که :این تعداد نخ سیگار در راستای گشت مشترک قاچاق کالای دخانی که با همکاری این سازمان و نمایندگان کالای قاچاق آگاهی و اصناف از باربریهای زاهدان انجام شده، کشف و ضبط شد.
وی افزود: ارزش ریالی سیگارهای قاچاق کشف شده در زاهدان ۱۶۱ میلیون و ۳۹۰ هزار ریال برآورده شده است.
مدیر بازرسی و نظارت سازمان صنعت، معدن و تجارت سیستان و بلوچستان با اشاره به تحویل سیگارهای قاچاق کشف شده به مراجع قانونی، گفت: پرونده این تخلف برای سیر مراحل قانونی به تعزیرات حکومتی ارجاع شده است.