پیشنویس طرح اصلاح موادی از آئیننامه داخلی مجلس منتشر شد که متن آن به شرح زیر است:
بر اساس این طرح یک مبحث به شرح زیر به فصل اول از باب دوم آئیننامه داخلی مجلس اضافه میشود و شماره مواد بعدی متناسباً اصلاح میگردد.
مبحث دوازدهم: نحوه رسیدگی به طرحها و لوایح ویژه
ماده 202- به منظور اجرائینمودن بندهای (9) و (15) سیاستهای کلی قانونگذاری ابلاغی مقام معظم رهبری ازجمله «تعیین اولویتهای قانونگذاری»، «انسجام قوانین» و«ابتناء بر نظرات کارشناسی»، کمیسیونها میتوانند طرحها و لوایح را به صورت ویژه رسیدگی کنند. تشخیص ویژه بودن طرح یا لایحه برعهده کمیسیون است و مستلزم کسب دوسوم آراء در کمیسیون میباشد.
ماده 203- کمیسیون موظف است رسیدگی به طرح یا لایحه ویژه را بلافاصله با تشکیل کارگروه ویژه (کارگروه موضوع ماده (142)) آغاز کند. مادامی که رسیدگی به طرح یا لایحه ویژه به اتمام نرسیدهاست، هیأت رئیسه کمیسیون نمیتواند دستور دیگری را بر رسیدگی به طرح یا لایحه ویژه مقدم کند.
تبصره 1- در صورتی که در اثناء رسیدگی به یک طرح یا لایحه ویژه، طرح یا لایحه دوفوریتی به کمیسیون ارجاع شود، رسیدگی به طرح یا لایحه دوفوریتی مقدم خواهدبود.
تبصره 2- اگر در اثناء رسیدگی به طرح یا لایحه ویژه، رسیدگی به موضوع دیگری (به جز طرح یا لایحه دوفوریتی) ضرورت پیدا کند، کمیسیون باید برای رسیدگی به آن موضوع، وقت اضافی اختصاص دهد.
ماده 204- در مورد طرحها و لوایح ویژه، رعایت ماده (142) الزامی است. یک نفر از هریک از کمیسیونهای فرعی و حداقل سه نفر از اعضای کمیسیون اصلی (به انتخاب کمیسیون) باید در کارگروه موضوع ماده (142) عضویت داشته باشند. رئیس و نائب رئیس کارگروه مزبور توسط نمایندگان عضو کارگروه از میان اعضای کمیسیون اصلی انتخاب میشود.
تبصره- مرکز پژوهشها موظف است علاوه بر دریافت نظرات کارشناسی دستگاههای اجرائی و تشکلهای ذیربط بخش غیردولتی، نظرات مردمی و کارشناسان مستقل را دریافت، دستهبندی و پردازش نموده و در اختیار کمیسیون قرار دهد.
ماده 205- گزارش کارگروه ویژه (کارگروه موضوع ماده 142) باید به تأیید اکثریت نمایندگان عضو کارگروه برسد. این گزارش مبنای رسیدگی به طرح یا لایحه ویژه در کمیسیون خواهدبود. در صورت رد کلیات، مطابق ماده (143) عمل خواهدشد. در صورت تصویب کلیات، رسیدگی به طرح یا لایحه ویژه به ترتیب مذکور در مواد (207) تا (212) ادامه مییابد.
ماده 206- مهلتهای مذکور در مواد (141)، (142)، (144) و (145) در مورد طرحها و لوایح ویژه نصف میشود.
الف- توزیع گزارش کارگروه ویژه و دریافت پیشنهادهای نمایندگان:
ماده 207- نمایندگان از تاریخ توزیع گزارش کارگروه ویژه بهمدت پنج روز کاری فرصت دارند پیشنهادهای خود را به کمیسیون اصلی ارائه کنند.
ب- قرائت اول در کمیسیون:
ماده 208- در این مرحله گزارش کارگروه ویژه در کمیسیون قرائت میشود و پیشنهادهای نمایندگان بر روی مواد مورد رسیدگی قرار میگیرد. نماینده پیشنهاد دهنده (امضاکننده اول) میتواند با حق رأی در کمیسیون حضور یافته و از پیشنهاد خود دفاع نماید. همچنین حضور و اظهار نظر سایر نمایندگان در کمیسیون بلامانع است. گزارش قرائت اول توسط رئیس کمیسیون به هیأت رئیسه ارسال و مجدداً برای دریافت پیشنهاد نمایندگان، در اختیار آنان قرار میگیرد. نمایندگان پنج روز کاری فرصت دارند پیشنهادهای خود را به کمیسیون اصلی ارائه کنند.
ج- قرائت دوم در کمیسیون:
ماده 209- در قرائت دوم، پیشنهادهای نمایندگان نسبت به قرائت اول با حضور نمایندگان پیشنهاددهنده (با حق رأی برای اولین امضاکننده پیشنهاد) رسیدگی میشود. گزارش قرائت دوم، توسط رئیس کمیسیون به هیأت رئیسه ارسال و با اولویت در دستور صحن قرار میگیرد.
د- رسیدگی در صحن:
ماده 210- رأیگیری در مورد کلیات طرح یا لایحه ویژه پس از صحبت دو موافق و دو مخالف، نماینده دولت و سخنگوی کمیسیون (هرکدام حداکثر پنج دقیقه) انجام میشود. در صورت تصویب کلیات، بلافاصله رسیدگی به جزئیات آغاز میشود. در صورت رد کلیات، در مورد ارجاع آن به کمیسیون برای رسیدگی مجدد رأی گیری خواهدشد. در صورتی که ارجاع به کمیسیون رأی نیاورد، طرح یا لایحه موردنظر بایگانی میشود.
ماده 211- پس از تصویب کلیات، گزارش کمیسیون در صحن قرائت شده و در مورد هر ماده به تفکیک رأی گیری بهعمل میآید. اگر مادهای رأی نیاورد، برای رسیدگی مجدد به کمیسیون ارجاع میشود. نمایندگان اجازه دارند ظرف مدت 24 ساعت کاری پیشنهادهای خود را در مورد مواد ارجاع شده، به کمیسیون ارائه دهند. کمیسیون موظف است ظرف مدت 48 ساعت کاری مواد ارجاعی را با حضور نمایندگان پیشنهاددهند مورد رسیدگی مجدد قرار داده و گزارش نهایی را به هیأت رئیسه ارائه دهد.
ماده 212- هیأت رئیسه آخرین گزارش کمیسیون را با اولویت در دستور صحن قرار میدهد. ابتدا متن گزارش کمیسیون در مورد هریک از مواد ارجاعی قرائت شده و به رأی گذاشته میشود. در صورتی که گزارش کمیسیون در مورد هریک از مواد ارجاعی رأی نیاورد، پیشنهادهای نمایندگان که در قرائت دوم در کمیسیون مورد رسیدگی قرار گرفته، قابل طرح خواهدبود. پیشنهادهای مزبور باید با لحاظ اولویت (برحسب تعداد رأی در کمیسیون) به ضمیمه گزارش کمیسیون در اختیار نمایندگان قرار گیرد. قبل از رأیگیری در مورد هر پیشنهاد، نماینده پیشنهاددهنده، یک نفر موافق، یک نفر مخالف، نماینده دولت و نماینده کمیسیون (هرکدام پنج دقیقه) صحبت میکنند. سپس پیشنهاد موردنظر به رأی گذاشته میشود.