شبکه تلویزیونی راشاتودی گزارش داد رزمایش مشترک دریایی ایران، چین و روسیه دیروز در اقیانوس هند و خلیج دریای عمان آغاز شد. مقامات پیشتر اعلام کردند تمرکز این رزمایش دریایی بر هماهنگی عملیات مبارزه با دزدی دریایی معطوف است، اما مکان این رزمایش نشان میدهد که شاید این رزمایش هدفی کمی فراتر از تمرین مبارزه با دزدی دریایی داشته باشد.
اخبار سیاسی- خبرنگار راشاتودی در گزارشی در اینباره گفت: ”این فقط یک تمرین نظامی است.“؛ این یک اظهارنظر سیاسی (درباره این رزمایش) است. تنگه هرمز مهمترین شاهراه نفتی است که روزانه یک پنجم محمولههای نفت جهان از آن عبور میکند. این رقم معادل ۲۱ درصد محمولههای روزانه نفت جهان است. این میزان بسیار زیادی است و به همین دلیل است که تنگه هرمز بسیار مستعد بروز التهاب و تنش است.“
خبرنگار راشاتودی با اشاره به تنشها در این منطقه، از جمله توقیف یک نفتکش انگلیسی به دست ایران گفت: ”ظاهراً این تنشها پایانی ندارد. به نظر میرسد واشنگتن و دیگران، کشتیهای جنگی و تجهیزات گسترده با شتاب به خلیج فارس گسیل شدهاند. در زمانی که به نظر نمیرسید اوضاع بتواند بدتر از آن شود، این اتفاق افتاد.“
چهاردهم سپتامبر پهپادها به دو تاسیسات نفتی عربستان حمله کردند که موجب انفجار و آتش سوزی بزرگ شد و ۶۰ درصد تولید نفت عربستان را مختل کرد. ترکی المالک، سخنگوی وزارت دفاع عربستان، گفت: ”این حمله از شمال صورت گرفت و بیتردید با حمایت ایران انجام شد.“
مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا، گفت: ”همزمان با درخواستها برای تنشزدایی، ایران حملهای بیسابقه با عرضه انرژی جهان انجام داده است.“
محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران، گفت: ”با شکست فشار حداکثری، وزیر پمپئو به فریب حداکثری روی آورده است. مقصر دانستن ایران به فاجعه پایان نمیدهد.“
خبرنگار راشاتودی افزود: درست در آستانه وخیمتر شدن اوضاع، تنشها به نوعی فروکش کرد. هنوز انگشت همه روی ماشه بود، اما حال، دیگر این نبرد به یک نبرد دیپلماتیک تبدیل شده بود. برای مثال، ترامپ همچنان که تحریمها را اعمال میکرد، چین به ایران فشار آورد تا از توافق هستهای تبعیت کند که ترامپ از آن خارج شده بود.
او در پایان گفت: این رزمایش به طور رسمی ربطی به این بحران ندارد و تمرینی برای مبارزه با دزدی دریایی و تروریسم است. رزمایش مزبور همچنین اقدامی بسیار هوشمندانه از سوی ایران است که تحت فشار و تهدید آمریکا قرار دارد. ایران تصمیم گرفت تا از بعضی از دوستان خود یعنی چین روسیه، دومین و سومین قدرت نظامی جهان، بخواهد تا ظاهراً برای یک تمرین دریایی دوستانه با این کشور همراه شوند؛ همانطور که گفتم این اقدام بسیار هوشمندانهای است.