روز جمعه ۲۶ مهر، گروه ویژه اقدام مالی موسوم به «افایتیاف»، در جلسهای اعلام کرد که اگر ایران تا فوریه ۲۰۲۰ میلادی (اسفند ۱۳۹۸)، مفاد دو کنوانسیون «پالرمو» و «سیافتی» را اجرایی نکند، با اقدامات تقابلی مواجه خواهد شد.
اخبار سیاسی- «پالرمو» نام اختصاری «کنوانسیون مبارزه با جرائم سازمان یافته فراملی» و «سیافتی» نام اختصاری «کنوانسیون مقابله با تامین مالی تروریسم» است.
اقدام روز جمعه ۲۶ مهر، هشتمین تمدید مهلت ایران برای اجرایی کردن «پالرمو» و «سیافتی» از سوی «افایتیاف» طی سه سال اخیر است. جالب آنکه دستاندرکاران این گروه ویژه، هر بار که مهلت ایران را تمدید میکنند، با تهدید و ارعاب اعلام میکنند که این آخرین باری است که به ایران فرصت میدهند تا مفاد دو کنوانسیون «پالرمو» و «سیافتی» را اجرایی کند! اما در جلسه بعدیشان مجددا برای کشور ما فرصت قائل میشوند. این رویه FATF به قدری پرتکرار بوده که در محافل داخلی از آن با عنوان «بازی تمدید مهلت» یاد میشود.
تیر ۹۵ در بوسان کره جنوبی، تیر ۹۶ در والنسیا اسپانیا، اسفند ۹۶ در پاریس فرانسه، تیر ۹۷ مجددا در پاریس، مهر ۹۷، اسفند ۹۷، خرداد ۹۸ و حالا مهر ۹۸؛ اینها تاریخ برگزاری جلسات «افایتیاف» طی سه سال اخیر است که دستاندرکاران این گروه ویژه طی این جلسات هر بار مهلت ایران برای تصویب و اجرایی کردن مفاد دو کنوانسیون «پالرمو» و «سیافتی» را تمدید کردهاند.
روز جمعه ۳ اسفند ۱۳۹۷، کارگروه اقدام مالی یا همان «افایتیاف» در پاریس با برگزاری جلسهای اعلام کرد مجددا و برای ششمین بار، مهلت ایران جهت تصویب لوایح مرتبط با این کارگروه را تمدید کرده است. البته دستاندرکاران «افایتیاف»، در آن جلسه علاوه بر تمدید خروج موقت ایران از فهرست به اصطلاح سیاه خود و همچنین استقبال از اقدامات ایران، با لحن تهدیدگونه اعلام داشتند اگر ایران تا ماه ژوئن ۲۰۱۹ (خرداد ۱۳۹۸) قوانین لازم را تصویب نکند، تدابیر تنبیهی علیه ایران به اجرا میگذارد.
خرداد ۹۸ هم آمد و مسئولان «افایتیاف» باز هم با کلی تهدید و ارعاب، مهلت ایران برای تصویب و اجرایی کردن مفاد دو کنوانسیون «پالرمو» و «سیافتی» را تمدید کردند و اعلام داشتند، مهر ۹۸ دیگر آخرین مهلت ایران است؛ جلسه روز جمعه ۲۶ مهر ۹۸ هم برگزار شد و خبری از اقدامات تقابلی یا تنبیهی FATF نشد بلکه باز هم همان «بازی تمدید مهلت» و تهدید به اینکه اسفند ۹۸ آخرین مهلت ایران است!
اما لوایح پیوستن ایران به دو کنوانسیون مناقشهبرانگیر «پالرمو» و «سیافتی» اگر چه از سوی مجلس شورای اسلامی تصویب شدهاند؛ (پالرمو – ۲۰ خرداد ۹۷؛ سیافتی - ۱۵ مهر ۹۷)، اما شورای نگهبان، این دولایحه را به سبب ایرادات هیئت عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام، تایید نکرده است؛ لذا این دو لایحه برای تصمیمگیری هم اکنون در اختیار مجمع تشخیص مصلحت نظام قرار دارد. بیشتر
روز شنبه ۱۱ اسفند ۹۷، آخرین جلسه مجمع تشخیص مصلحت نظام در سال ۹۷ برگزار شد و در جریان آن، تصمیم گرفته شد که دو لایحه «پالرمو» و «سی اف تی» به سبب همپوشانیهایی که دارند، کنار یکدیگر و با حضور کارشناسان هر دو لایحه، با اختصاص وقت بیشتری در سال ۹۸ مورد رسیدگی و تصمیمگیری قرار گیرد.
در همین رابطه، اواخر شهریورماه «سید مصطفی میرسلیم» عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان اینکه بررسى مجدد لوایح «پالرمو» و «سیافتی» فعلا در دستور کار مجمع نیست گفت: گروه FATF ایجاد شده تا شفافیت را در تراکنشهاى جهانى و معاملات بینالمللى محقق کند، ما با اصل شفافیت مخالف نیستیم، اما این امر در شرایطى که ما را در تحریم قرار دادهاند و مىخواهند به اضطرار بکشانند تا تسلیم منویات سیاسى آنها شویم، اصلا به مصلحت ما نیست.
«غلامرضا مصباحی مقدم» دیگر عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، اواخر تیرماه به خبرنگار میزان گفته بود: در زمانی که همچنان زیر سایه تحریمهای آمریکا هستیم، برای تصویب دو لایحه «پالرمو» و «سیافتی» نباید عجله نشان دهیم. اگر در این شرایط تحریمی، بخواهیم به این دو کنوانسیون الحاق پیدا کنیم به زیان خود ماست.
«سید مصطفی میرسلیم» عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام امروز در گفتوگو با خبرنگار گروه سیاسی خبرگزاری میزان، با بیان اینکه از نظر اصولى میثاقهایی نظیر «پالرمو» و «سیافتی» مفید هستند و پیوستن به آنها به طور کلی مشکلى ندارد، گفت: اما براى ما در شرایط تحریم ظالمانهاى که قرارگرفتهایم نه تنها ورود در این میثاقها کمکى به رفع تحریم نمىکند بلکه راه را براى اثربخشى تحریمها هموارتر مىکند.
وی تصریح کرد: امید بستن به این نوع میثاقها که پشت پرده همه آنها آمریکا است و اروپا پادویى آن را مىکند در شرایط کنونى حُسنى براى ما ندارد ولى متأسفانه عدهاى هنوز و علىرغم عهدشکنى آمریکا و بدقولى اروپا چشم امید به آنها دارند زیرا قابلیتهاى خودمان را باور ندارند و نمىدانند اگر ما عزت خود را از دست دهیم به محرومیتهاى بزرگترى گرفتار مىشویم.
میرسلیم در پاسخ به چرایی این نکته که دستاندرکاران «افایتیاف» هر ۶ ماه یکبار مهلت ایران برای تصویب «پالرمو» و «سیافتی» را تمدید میکنند و در عین حال زبان به تهدید ایران میگشایند که این آخرین تمدید مهلت است،گفت: منافع نامشروع آمریکا و اروپا ایجاب کرده که تا کنون هشت بار تمدید مهلت کردهاند. آن منافع نامشروع تغییرى نکرده و دلیلى ندارد که ما دست از عزت خود برداریم. اشکال اصلى در عدم خودباورى و ضعف مدیریت اجرایى برخى مسئولان است.
به هر ترتیب باید منتظر ماند و سرنوشت دو لایحه الحاق ایران به کنوانسیونهای «پالرمو» و «سیافتی» را به نظاره نشست؛ اگر چه دستاندرکاران «افایتیاف»، در جریان جلسه روز جمعه ۲۶ مهرماه خود، کشور ما را تهدید کردهاند که دیگر مهلت ایران را برای پیوستن به این دو کنوانسیون تمدید نمیکنند اما همانطور که در ابتدای این گزارش اشاره شد، سابقه نشان داده، تهدید آنها توخالی است و نباید به صرف این قبیل تهدیدها در شرایط تحریمی فعلی، برای پیوستن به دو کنوانسیون مزبور تعجیل کنیم و باید با دقت و ظرافت ابعاد آنها را مورد بررسی قرار دهیم تا مبادا دچار «خود تحریمی» شوی؛ موضوعی که تلاش دارند با کشاندن ایران به دَرّه خودتحریمی آن را عملیاتی کنند.