مشاوران سیاست خارجی دونالد ترامپ معتقدند که تحریمهای آمریکا اقتصاد ایران را در آستانه ورشکستگی قرار داده و پیش بینی کردهاند که ایران پیش از پایان سال 2019 با بحران بودجه مواجه خواهد شد.
اخبار سیاسی- آمریکا اردیبهشت سال گذشته با خروج یکجانبه از برجام، تحریمهایی که به واسطه این توافق علیه ایران برداشته شده بود را دوباره بازگرداند و تمام تلاش خود را برای به صفر رساندن صادرات نفت ایران و خشکاندن تمامی درآمدهای ارزی ایران به کار بست.
وبگاه «آمریکن کانزرویتیو» در گزارشی درباره تاثیر تحریمهای آمریکا علیه ایران نوشت: «با وجود تحریمهای آمریکا علیه ایران، اما سیستم مالی ایران به دلیل آنکه سالها در انزوا از شبکه مالی بینالمللی قرار داشته، درک شفاف از اینکه تهران واقعا چه مقدار پول در اختیار دارد را دشوار کرده است.»
«کنت کاتزمن» از کارشناسان کنگره به این نشریه آمریکایی گفت که پیش بینی فروپاشی قریب الوقوع اقتصاد ایران کاملا بی پایه و اساس است.
کاتزمن برآورد کرده که ایران هنوز 100 میلیارد دلار ذخیره ارزی دارد و تحت شرایط کنونی این کشور دست کم برای دو سال دیگر دوام خواهد آورد.
از سوی دیگر، ایران تجارب بسیار خوبی برای تطبیق خود با تحریمهای اقتصادی دارد و این بدان معناست که دولت ایران یاد گرفته که چگونه بهتر از دیگران با جنگ اقتصادی مقابله کند.
بر اساس گزارش این وبگاه آمریکایی، تحریمها علیه ایران بسیار سخت بوده و مردم عادی ضربات این سیاست را متحمل میشوند اما آنها دولت ایران را مجبور نخواهند کرد تا به فکر تسلیم شدن در برابر خواستههای بیش از اندازه ترامپ شود.
جنگ اقتصادی میتواند باعث فقیر شدن و آسیب رسیدن به مردم عادی شود اما تحریمها روشی شیطانی برای مجبور کردن یک کشور دیگر برای انجام آن چه که میخواهید است.
یکی از کارشناسان اقتصادی در تحلیلی از اقتصاد ایران گفته که در حال حاضر اقتصاد ایران به شدت منقبض شده اما بر خلاف آرزوی مخالفان این کشور، در حال فروپاشی نیست.
از ابتدای سال 2018 افزایش قیمتها به دلیل سه برابر شدن ارزش دلار آمریکا، تاثیر خود را بر درآمد خانوادههای ایرانی گذاشته است.
«آمریکن کانزرویتیو» در گزارش خود نوشت: تحقیقات اخیر نشان میدهد که میانگین درآمد و مخارج خانوارهای ایرانی در سال 2018 و 2019 در مناطق شهری به ازای هر شخص 6.7 درصد افت داشته و در مناطق روستایی این افت 9.1 درصد بوده است که این آمار بیش از کاهش تولید ناخالص داخلی به ازای هر شخص بوده است.
سقوط اقتصاد ایران شدید بوده اما برخلاف آرزوی دولت ترامپ، به اندازه کافی برای شعلهور کردن اعتراضات نبوده است.
به جای افزایش نا آرامی و اعتراضات، شاهد آن بودیم که مردم عادی ایران مجبور شدند تا بر روی بقا تمرکز کرده و هیچ زمانی برای فعالیتهای سیاسی نداشته باشند. دولت آمریکا امیدوار بود که بیثباتی در ایران ایجاد شود و در پی آن دولت سرنگون شود اما واشنگتن قدرت انعطاف پذیری ایران را دست کم گرفته بود و همچنین درباره قدرت بیش از اندازه تحریمها در مجبور کردن دیگر کشورها به تسلیم شدن نیز مرتکب اشتباه شده است.
این نشریه آمریکایی در پایان نوشت: «دولت ایران به درستی درک کرده است که دولت ترامپ به دنبال نابودیش است و همین موضوع به آنها انگیزه داده که تا میتوانند مقاومت کنند. میتوان شرط بندی کرد که مقاومت ایران میتواند تا پایان دولت ترامپ ادامه داشته باشد.»