«استفان لندمن»، فارغ التحصیل دانشگاه هاروارد آمریکا است و از این دانشگاه درجه لیسانس اخذ کرده است. او همچنین در رشته MBA در مدرسه وارتون دانشگاه پنسیلوانیا تحصیل کرده و درجه MBA را اخذ کرده است. او از سال 2005، به نوشتن در مسائل بینالمللی پرداخت.
اخبار سیاسی- «باتلاق عراق»، «چگونه وال استریت آمریکا را سرکیسه کرد» و «تسخیر بانکداران» از جمله کتابهای او به شمار میروند. وی مجری رادیو «پروگرسیو» شیکاگو است.
آنچه در ادامه میخوانید گفتوگوی اختصاصی با استفان لندمن است:
فارس: «امانوئل ماکرون » رئیس جمهور فرانسه تلاشهایی را برای فراهم کردن زمینه مذاکره میان ایران و آمریکا آغاز کرده است. پیش از این تلاشها برای میانجیگیری میان ایران و آمریکا با شکست مواجه شده بود. آیا تلاش اخیر به موفقیت میرسد؟
لندمن: ماکرون، رئیس جمهور فرانسه و دیگر رهبران کشورهای عضو ناتو، متحدان امپریالستی آمریکا هستند که در جنگهای آمریکا و تجاوز و اقدامات خصمانه علیه دیگر دولتهای غیرمتجاوزهمکاری و مشارکت میکنند.
هیچ موضوع ضروری و اولویت داری در رویکرد ماکرون به ایران وجود ندارد. فرانسه، آلمان و اتحادیه اروپا به تعهدات خود در برجام عمل نکردند، چون از زمان خروج آمریکا از این توافق آنها فقط نظارهگر بودند و هیچ اقدامی انجام ندادند.
برجام با اجماع از سوی اعضای شورای امنیت تائید شد و در کنار قواعد حقوق بینالملل قرار دارد، اما آمریکا و اروپا با نقض آن به تعهداتشان عمل نکردند.
به اعتقاد من، آلمان، فرانسه و بیشتر کشورهای اروپایی به دنبال پرهیز از جنگ و درگیری با ایران هستند، اما بریتانیا تحت حاکمیت حزب محافظه کار کمی از این قاعده مستثنی است. البته در صورت وقوع جنگ، خاورمیانه بیش از گذشته ویران خواهد شد.
همه آن چیزی که درباره پیشنهاد ماکرون معلوم شده، دعوت از وزیرخارجه ایران، جواد ظریف به نشست جی هفت در فرانسه است.
در عین حال، به دلیل سرسختی بسیار زیاد آمریکا در قبال ایران هنوز هیچ اقدام و کاری انجام نشده است. برنامه و رویکرد سخت گیرانه ترامپ در قبال ایران، فقط به درد خودش میخورد.
رئیس جمهور روحانی و ظریف به درستی میگویند که اگر ترامپ واقعا به دنبال گفتگو با ایران است، برای اثبات این هدفش باید اول به برجام بازگردد و تحریمهای ناعادلانه علیه ایران را لغو کند؛ چیزی که اتفاق نخواهد افتاد.
سیاستها و عملکرد فعلی کاخ سفید در قبال جمهوری اسلامی ایران بسیار سختگیرانه تر و تندرو تر از دولتهای قبلی آمریکاست؛ هرچند سیاست «تغییر رژیم» از ابتدای انقلاب 1979 تا کنون سیاست همیشگی آمریکا درباره ایران بوده است.
حتی اگر گفتگوهای آمریکا و ایران هم انجام شود، هیچ تحول مثبتی روی نخواهد داد. دو بار نشست کره شمالی و آمریکا را به یاد داشته باشیم که تا کنون هیچ دستاوردی نداشته است.
در واقع خواستهها در جریان مذاکرات با کره شمالی غیرقابل قبول بود. وعدههای توخالی آمریکا نشان میدهد که به حاکمان این کشور به هیچ عنوان نمیتوان اعتماد کرد، چون بولتون و پمپئو هر نتیجه مثبتی را خراب کرده و به هم میزنند. اگر گفتگویی با ایران برگزار شود، بولتون و پمپئو همین کار را هم با ایران خواهند کرد.
تصور این که ورق برگردد و روابط آمریکا با مخالفانش خوب شود، هرگز محقق نخواهد شد. با توجه به سابقه و عملکرد پیشین آمریکا میتوان رفتار آینده این دولت را پیش بینی کرد و در این صورت برای ما مشخص خواهد بود که هیچ چشم انداز مثبتی وجود نخواهد داشت.
فارس: مذاکره آمریکا با ایران با مطرح شدن موضوعاتی مانند برنامه موشکی ایران، بند غروب آفتاب مندرج در برجام و بازرسیهای بیشتر آژانس بین المللی انرژی اتمی همراه است. آیا فکر میکنید ایران چنین مذاکرهای را میپذیرد؟
لندمن: نه ایران و نه هیچ کشور دیگری نباید حق حاکمیت خودشان را تابعی از منافع آمریکا کنند.
برنامه موشکی جمهوری اسلامی ایران کاملا قانونی است. این برنامه موشکی فقط دفاعی است و حق مشروع یک دولت غیرمتجاوز است که هرگز حمله پیش دستانه به هیچ کشوری نکرده و در مقابل صلح و ثبات منطقهای را به پیش میبرد و ترویج میکند.
مفهوم تهدید هستهای ایران چندان در واقعیت نمیگنجد. برنامه هستهای ایران هیچگاه ابعاد نظامی ندارد و هرگز قبل از این هم نداشته است. ایران از تسلیحات هستهای به شدت اعلام انزجار میکند و هدف خود را حذف این تسلیحات در هرجایی اعلام کرده است.
در واقع این تهدیدات و خطرات ناشی از تسلیحات هستهای اسرائیل است که به آن بی توجهی میشود. آمریکا ایرانی را برساخته است که اصلا وجود خارجی ندارد و این کار از سوی آمریکا و متحدانش برای اهداف امپریالیستی انجام میشود.
گفتگو و مذاکره میان رژیم ترامپ و ایران به شدت غیرمحتمل است. چون کاخ سفید نه به برجام بر میگردد و نه تحریمهای غیرعادلانه علیه ایران را حذف میکند.
جان بولتون قبلا گفته بود که وجود برجام و همچنین تائید پای بندی ایران به تعهدات برجام از سوی آژانس بینالمللی انرژی اتمی، کار را برای ایران هراسی و در بوق و کرنا کردن تهدیدات ایران بسیار سخت کرده است.
بولتون همچنین برجام را یک تهدید علیه منافع امنیت ملی آمریکا عنوان کرده بود، چون برجام یک تهدید در مقابل هدف واشنگتن برای تغییر رژیم در ایران است.
آمریکا از زمان پایان جنگ جهانی دوم تا کنون دشمن نداشته، بلکه دشمن را برای خود اختراع میکند و از سوی دیگر ایران به دلیل ذخایر هیدورکربن خود یک هدف کلیدی برای آمریکا به شمار میرود.
ایران همچنین رقیب اصلی و منطقهای اسرائیل به شمار میرود و این دولت یهود است که آمریکا را ترغیب میکند تا ایران را به دولتی وابسته و تابع تبدیل کند.
گفتگو و مذاکره میان ایران و آمریکا و یا دیگر کشورها تنها زمانی باید انجام شود که هر دو طرف حسن نیت نشان دهند، موضوعی که از عهده تندروهای دولت ترامپ بر نخواهد آمد.
فارس: چرا ترامپ همزمان با کمپین فشار حداکثری صحبت از گفتگو با ایران میکند؟
لندمن: ترامپ یک رئیس پوشالی است و از ژئوپلتیک چیزی نمیداند. در واقع این پامپئو و بولتون هستند که برنامههای ژئوپلیتیک را اجرا میکنند.
هیچ کدام از چیزهایی که دونالد ترامپ میگوید، معتبر نیست و او اغلب چیزی میگوید و کار دیگری را انجام میدهد. فشار حداکثری کاخ سفید علیه ایران در عمل جنگ است که از طرق مختلف و عمدتا غیرقانونی دنبال میشود، هرچند جامعه جهانی چندان این سیاست آمریکا را جدی نمیگیرد.
فارس: ترامپ برجام را نقض کرد. چه تضمینی برای توافق جدید با او وجود دارد؟
لندمن: توافقات بینالمللی با آمریکا هرگز تضمین شده و مطمئن نیست، چون بارها و بارها از سوی مقامات مسئول در هر دورهای این پیمانها و توافقات بینالمللی نقض شده است.