مقامهای نروژی بعد از درخواست کمک آمریکا برای پیوستن این کشور اروپایی به ائتلاف واشنگتن برای حفاظت از آبراهههای بینالمللی نزدیک ایران و یمن که به دنبال اتهامزنیهای ضد ایرانی مقامهای آمریکایی درباره حمله به نفتکشها در خلیج فارس و دریای عمان مطرح شده، درباره ایفای نقش عملی نروژ در این ائتلاف تردید دارند.
اخبار سیاسی- طبق گزارشی که پایگاه نروژی «نیوز این اینگلیش» منتشر کرده، دولت نروژ درباره دادن پاسخ مثبت به درخواست آمریکا برای «کمک نظامی» به واشنگتن برای تقویت امنیت در آبهای مجاور ایران تردید دارد.
در این گزارش آمده است: «برای دولت نروژ، "نه" گفتن (به این درخواست آمریکا ) کار راحتی نخواهد بود اما در پارلمان این کشور تردیدها درباره اجابت این درخواست بسیار زیاد است».
طبق این گزارش، مقامهای آمریکایی در سفر اخیر وزرای دفاع و خارجه نروژ به واشنگتن، به صورت مقدماتی این درخواست را مطرح کردند.
«فرانک بک ینسن» وزیر دفاع نروژ
این درخواست در حالی مطرح شده که مقامهای آمریکا بعد از حوادث ۲۲ اردیبهشت در بندر فجیره امارات و ۲۳ خردادماه در دریای عمان برای چند نفتکش که طی آن به دو نفتکش تحت کنترل نروژ آسیب رسید، اتهامزنیهای بیاساسی علیه ایران مطرح کردند اما در گزارش ارائه شده سه کشور امارات، نروژ و عربستان سعودی به شورای امنیت سازمان ملل هیچ نامی از ایران برده نشد (جزئیات بیشتر اینجا و اینجا).
«فرانک بک ینسن» وزیر دفاع و «این اریکسون سورایده» وزیر خارجه نروژ با انتشار یک بیانیه تایید کردند که این کشور درخواست آمریکا برای «کمک کردن به منظور تقویت امنیت کشتیرانی در تنگه هرمز» را دریافت کرده است.
به گفته این دو وزیر، موضع دولت نروژ درباره طرح و ابتکار پیشنهادی آمریکا «مثبت» است اما دولت نروژ قبل از ارائه هرگونه مساعدتی، به اطلاعات بیشتر به منظور ارزیابی آن نیاز دارد.
وزرای دفاع و خارجه نروژ تاکید کردند که در طرح اولیه پیشنهادی آمریکا «اطلاعاتی عینی درباره مکانیسم مدنظر به منظور تقویت امنیت کشتیرانی در تنگه هرمز وجود نداشته است».
«این اریکسون سورایده» وزیر خارجه نروژ
در بیانیه وزرای دفاع و خارجه نروژ که بعد از نشست وزرای دفاع کشورهای عضو ناتو در بروکسل صادر شد، این دو وزیر تاکید کردند، «هنوز زود است که چیزی درباره مساعدت نروژ صحبت شود البته در صورت شفافیت بیشتر درباره چارچوب مدنظر برای همکاری محتمل، ما با آمریکا و دیگر متحدانمان در این باره بیشتر صحبت خواهیم کرد».
وزیر دفاع نروژ همچنین در بخش دیگری از اظهاراتش درباره طرح مد نظر آمریکا برای ایجاد ائتلاف بینالمللی با موضوع «امنیت کشتیرانی در خلیج فارس»، این طرح و درخواست آمریکا از نروژ برای کمک را برای همکاریهای چندجانبه «مثبت» ارزیابی کرد و افزود: «نروژ یک کشور بزرگ در صنعت دریانوردی است و ما به دریانوردی ایمن و آزاد وابستگی داریم. ما درباره وضعیت (کنونی) در خلیج (فارس) نگرانیم و مسائلی که در حوزه کشتیرانی در این منطقه شاهد بودهایم بر ما اثر مستقیم داشته است».
بنا بر گزارش پایگاه «نیوز این اینگلیش»، نروژ سابقه همکاری در ائتلافهای بینالمللی در زمینه دریانوردی بینالمللی را داشته است. این کشور در سال ۲۰۰۹ یکی از ناوچههای خود را برای مقابله با دزدان دریایی در سومالی به منطقه اعزام کرده بود.
نوزدهم تیرماه بود که «جوزف دانفورد» رئیس ستاد مشترک نیروهای مسلح آمریکا خبر داد، واشنگتن در حال بررسی طرحی است که تحت آن ائتلاف نظامی بینالمللی از آبراههای بینالمللی نزدیک ایران و یمن حفاظت کند.
عالیترین عضو نظامی ارتش آمریکا گفته بود: «در حال تعامل با تعدادی از کشورها هستیم تا ببینیم آیا میتوانیم با هم ائتلافی تشکیل دهیم که آزادی دریانوردی در تنگه هرمز و باب المندب را تضمین کند»