حمید بعیدینژاد سفیر جمهوری اسلامی ایران در لندن در صفحه توئیترش با اشاره به گزارش بلومبرگ درباره تلاش آمریکا برای تحریم اینستکس نوشت: «بنا به گزارش خبرنگار بلومبرگ، آمریکا در حال بررسی تحریم نهاد مالی متناظر ایرانی اینستکس است. با این تحریم، اینستکس عملا نابود شده و دیپلماسی اروپا به شکست کامل میرسد.امید که حالا همه متوجه شوند که بزرگترین تهدید علیه برجام و امنیت منطقه سیاست تروریسم اقتصادی آمریکا علیه ایران است.»
محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران نیز دیروز (دوشنبه) در نشست خبری مشترک با «هایکو ماس» همتای آلمانی که به تهران سفر کرده بود، تنش جدید در منطقه را نتیجه جنگ اقتصادی آمریکا علیه ایران خواند که ترامپ اعلام کرده در جنگ اقتصادی با ایران است.
وی تصریح کرد: تنها راه کاهش تنش در منطقه توقف جنگ اقتصادی است، نمیشود توقع داشت جنگ اقتصادی علیه مردم عادی ایران در جریان باشد و کسانی که این جنگ را به راه انداخته و حمایت میکنند در امان باشند. معتقدیم آلمان و اتحادیه اروپا میتوانند نقش مهمی در پایان دادن به این تنش ایفا کنند و از این نقش استقبال میکنیم.
در سفر روز گذشته هایکو ماس «پر فیشر» رئیس اینستکس هم به تهران آمده بود تا با همتایان خود در «سازوکار ویژه تجارت و تامین مالی ایران و اروپا» (STFI) نهاد متناظر ایرانی آخرین تحولات در این خصوص را مورد بحث و گفتوگو قرار دهد.
به گزارش فارس، سه کشور فرانسه، آلمان و انگلیس روز پنجشنبه 11 بهمن ماه 1397 سازوکار مالی ویژه اروپا (اینستکس) برای بهرهمندی ایران از مزایای اقتصادی برجام را رسما ثبت کردند.
پاریس میزبان کانال مالی است و یک بانکدار برجسته آلمانی (پر فیشر) هم مسئولیت آن را بر عهده دارد. انگلیس هم رئیس هیأت نظارت است و از هر کدام از این کشورها هم یک نفر از وزارت امور خارجه حضور دارند و دیگر کشورهای اروپایی هم میتوانند به این سهکشور بپیوندند.
در بیانیه مشترک سه وزیر خارجه اروپایی در زمان ثبت این نهاد، اعلام شد: «فرانسه، آلمان و انگلیس، در راستای تعهد راسخ و تلاشهای ادامهدار خود برای حفظ برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) که به تأیید قطعنامه شماره ۲۲۳۱ شورای امنیت رسیده، ایجاد «ابزار پشتیبان مبادلات تجاری» را اعلام میکنند. این ابزار، کانال ویژهای برای تسهیل تجارت مشروع بین عاملان اقتصادی اروپا و ایران است.»
براساس این بیانیه مشترک؛ «ابزار پشتیبان مبادلات تجاری» با تمرکز بر روی ضروریترین بخشها برای مردم ایران - از قبیل اقلام دارویی، کالاهای پزشکی و کالاهای کشاورزی و غذایی- از تجارت مشروع با ایران حمایت خواهد کرد. این سازوکار در درازمدت قصد دارد به روی فعالان اقتصادی از کشورهای ثالث که مایل به تجارت با ایران هستند گشوده شود و سه کشور اروپایی کماکان نحوه دستیابی به این هدف را بررسی میکنند.»
«سازوکار ویژه تجارت و تامین مالی ایران و اروپا» (STFI) نهاد متناظر ایرانی اینستکس دوم اردیبهشت سال جاری ثبت شد.