جمعی از دانشجویان بورسیه در نامهای به حجتالاسلام ابراهیم رئیسی، رئیس قوه قضائیه خواستار تسریع در رسیدگی به پرونده بورسیهها شدند.
در این نامه آمده است:
بسمه تعالی
حضرت آیت الله رئیسی (دامت توفیقاته )
ریاست محترم قوه قضائیه جمهوری اسلامی ایران
با سلام و دعای خیر
احتراما به استحضار میرساند با توجه به اینکه وزارت علوم به منظور تامین اعضای هیئت علمی مورد نیاز مراکز علمی و پژوهشی خود به استناد ماده (12) قانون بورس سال 64 و مواد 48 و 50 قانون بورس سال 68 و مطابق مواد 8 و 13 آیین نامه بورس داخل و بند 4 و 8، تعهد نامه محضری، از طریق اعلام فراخوان به دانشگاهها اقدام نمود و دانشگاهها پس از بررسی رزومه افراد واجد شرایط و انجام مصاحبههای علمی و عمومی و انجام گزینش، آنها را به وزارت علوم معرفی نمود که پس از طی فرایند قانونی و اخذ تعهد نامه محضری بر اساس بندهای 3 و 9 ماده 14 آئیننامه بورس، اقدامات لازم در خصوص پذیرش دانشجویان صورت گرفت و با اخذ پذیرش از دانشگاههای خارجی و تعدادی نیز به جهت اختلالات ارزی و وضعیت اقتصادی کشور تبدیل به داخل شده که با پذیرش از دانشگاههای داخلی اقدام به تحصیل نمودند.
با روی کار آمدن دولت یازدهم پرونده بورسیهها بدون بررسی محاکم قضایی توسط مسئولین محترم دولت و وزارت علوم غیرقانونی اعلام شد که سیر تخریب بورسیهها در فضای عمومی جامعه و مراکز علمی موجب خسارات مادی -معنوی و روحی فراوان به دانشجویان و خانوادههای آنها شد که این مسئله موجب فوت یک نفر از این دانشجویان و موارد متعدد فروپاشی خانوادگی را به همراه داشت. نهایتا پس از جنجالهای سیاسی و رسانهای، مقام معظم رهبری ضمن ورود به مسئله و به منظور جلوگیری از تضییع حقوق دانشجویان به ریاست محترم قوه قضائیه دستور دادند که موضوع در محاکم قضایی به دور از جنجالهای رسانهای و سیاسی مورد رسیدگی قرار گیرد و این امر موجب شد تا سایر دستگاههای نظارتی و مسئول، پیگیر موضوع شده و نهایتا پس از مدتها بررسی نظرات خود را در خصوص فرایند قانونی بودن بورسیهها اعلام نمودند.
به استناد صورتجلسه مشترک کمیسیون اصل نود و آموزش مجلس شورای اسلامی مورخ 26/5/1394 که موید قانونی بودن بورسیهها است، افراد بورسیه بر اساس قوانین بورس مصوب 5/2/1364 و آیین نامه اعزام دانشجو به خارج مصوب 12/12/1368 و با تایید شورای مرکزی بورس، سازمان بازرسی کل کشور، دیوان محاسبات کشور که اسناد بررسی آنها در پرونده بورسیهها موجود است و قابل استعلام نیز است، فرایند بورسیهها را قانونی اعلام نمود و به استناد رای شماره 980/29 مورخ 11/9 1397 دیوان محاسبات به جز تعداد 36 نفر را که اطلاعات نادرست داده بودند، سایر بورسیهها را قانونی اعلام نموده و تصمیمات شورای مرکزی بورس (وقت) وزارت علوم را مطابق قوانین دانستند.
فلذا با توجه به اینکه دانشجویان بورسیه چندین سال است که فارغ التحصیل شدند و کماکان وزارت علوم نسبت به جذب این دانشجویان استنکاف مینماید، مگر تعدادی اندک که قبلا جایابی شده بودند و هر روز به بهانههای واهی و دلایل غیرقانونی از پاسخگویی مستند به دانشجویان امتناع میورزند. به عنوان مثال (اظهار می دارند که شما بورسیه نیستید مگر اینکه جایابی شده باشید).
حال سوال اینجاست: اگر این دانشجویان بورسیه نیستند، بر چه اساس وزارت علوم هزینه آنها را پرداخت نموده و متعهد شده که پس از فارغ التحصیلی نسبت به جذب آنها به صورت هیئت علمی اقدام نماید (تعهدنامه محضری) و این موضوع بورسیه بودن در تمام مکاتبات اداری و دانشگاهی در پرونده دانشجویان وجود دارد.
با توجه به مستندات و موارد مطرح شده، از ریاست محترم قوه قضائیه استدعا داریم دستورات لازم جهت احقاق حق دانشجویان بورسیه را به شرح زیر صادر فرمائید:
وزارت علوم ملزم به اجرای بندهای مفاد تعهدنامه محضری (تعهد فی مابین دانشجویان و وزارت علوم) شود.
با توجه به آرا و نظرات دستگاههای مسئول و ناظر (کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی، کمیسیون اصل نود مجلس شورای اسلامی – دیوان محاسبات کشور – معاون حقوق بشر قوه قضائیه) مبنی بر قانونی بودن تصمیمات شورای وقت مرکزی بورس وزارت علوم، اجازه رسیدگی به شکایات در دادسرا و دادگستری علیه مسئولین سازمان امور دانشجویان و وزارت علوم که موجب خسارات جبران ناپذیر و هتک حیثیت به دانشجویان شدند، صادر شده است.
در پایان از محضر حضرتعالی تقاضا داریم به دلیل کثرت دانشجویان و جلوگیری از اطاله دادرسی و تضییع حقوق دانشجویان، دستور ویژه جهت تسریع در رسیدگی و صدور رای وحدت رویه صورت پذیرد.
توفیقات حضرتعالی را از خداوند سبحان مسئلت داریم.
با تقدیم احترام
جمعی از دانشجویان بورسیه