لزوم مقابله جهانی با یکجانبه‌گرایی امریکا

امروزه به‌رغم گسترش ارتباطات و تعاملات جهانی و پیشرفت‌های چشمگیر و این همه شعارها و ادعاهای جهانی برای حفاظت از صلح و امنیت جهانی، متأسفانه شاهد هستیم که هرازگاهی افراد، گروه‌ها یا دولت‌های مختلفی در جهان با اقدامات و فعالیت‌های یکجانبه‌گرایانه و قلدرمآبانه خود، امنیت و آرامش جهانی را دستخوش تحولاتی می‌سازند و با آشفته‌سازی اوضاع جهان، صلح، امنیت و احترام به کرامت انسان‌ها و ملت‌ها را دچار مخاطره و آسیب می‌کنند و موجب رشد و گسترش خشونت و تروریسم می‌شوند. تردیدی نیست که ریشه بسیاری از رفتارهای خصمانه در نادیده گرفتن هویت و احترام به کرامت انسان‌ها نهفته است.

بدون تردید چنانچه بخواهیم به مهم‌ترین مصادیق و نمونه‌های بارز عدم پایبندی به صلح، عدالت، امنیت و ایجاد زمینه‌های خشونت در جهان به شکل سازمان‌یافته اشاره کنیم، می‌توانیم به‌فهرست بلندی از اقدامات غیرقانونی، ضدانسانی و نابخردانه «ترامپ»، رئیس‌جمهور ایالات متحده امریکا اشاره کنیم.

وی با خروج یکجانبه و غیرقانونی از پیمان‌ها و معاهدات معتبر بین‌المللی همچون برجام، پیمان تغییرات آب و هوایی پاریس، خروج از شورای حقوق بشر، تغییر پیمان نفتا، خروج از توافقنامه جهانی امور مهاجران و انتقال غیرقانونی سفارت امریکا به بیت المقدس علاوه بر اثبات پایبند نبودن به تعهدات بین‌المللی، زمینه‌های تزلزل در قواعد، مقررات و حقوق معتبر بین‌المللی را به وجود آورده است و حتی پا را از این موارد نیز فراتر گذاشته و در امور داخلی کشورها دخالت می‌کند.

دونالد ترامپ که درحال حاضر تحت تأثیر لابی‌های صهیونیست و افراطی در داخل و بیرون امریکا قرار دارد، سیاست جدیدی را به اجرا گذاشته است که نه تنها ایالات متحده را از سازمان‌ها و معاهدات بین‌المللی دور می‌سازد، بلکه در مجموع از آن‌ها خارج کرده و به امنیت و نظم جهانی نیز صدمات جبران‌ناپذیری وارد ساخته است.

امروز نیز جهانیان شاهد سخیف‌ترین اقدام غیرقانونی دیگری از ترامپ هستند که وی بدون رعایت موازین حقوق بین‌الملل و تمامی معاهدات جهانی، اقدام به تروریست نامیدن نیروهای نظامی یک کشور مستقل و عضو رسمی سازمان ملل می‌کند که یک بدعت خطرناک و خلاف تمام اصول، موازین و قواعد بین‌المللی است.

دولت امریکا در ادامه سیاست‌های خصمانه و فشار بر ملت ایران، در اقدامی غیرقانونی، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را به فهرست سازمان‌های تروریستی خود اضافه کرد. اقدامی که بدون شک ناشی از شکست سیاست‌های این کشور در تأمین و تضمین امنیت رژیم صهیونیستی و برای ادامه روند نا امن‌سازی و تولید فضای آنارشی در منطقه غرب آسیا و ایجاد چتر حمایتی از تروریست‌ها و ناکامی این کشور در تحریم‌های غیرقانونی و فشارهای مختلف بر ملت ایران و سرخوردگی ۴۰ سال ناکامی در مقابله با ایران صورت گرفت، چرا که هیچ ناظر منصفی نمی‌تواند کوشش‌های مؤثر سپاه در تولید صلح و امنیت برای مردم منطقه را نادیده بگیرد.

امریکا و رژیم صهیونیستی، ایران و جبهه مقاومت را یکی از تأثیرگذارترین نیروهای موجود در مقابل سیاست‌های سلطه گرایانه خود در منطقه می‌بینند، لذا از روی عصبانیت ناشی از ناکامی و شکست و تلاش غیر عقلانی برای پاسخگویی به افکار عمومی مردم امریکا و احیای ابهت پوشالی خود در جهان، نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را که در کنار مردم مسلمان و درد کشیده منطقه ایستاده و با گروه‌های تروریستی تکفیری و داعش مقابله کرده و از صلح پاسداری می‌کنند، در لیست تروریسم قرار می‌دهد.

 

البته رصد رفتارهای رئیس‌جمهور امریکا نشان داده است که از هیچ پشتوانه فکری و سیاسی برخوردار نیست و جهانیان به تصمیمات غیر منطقی و دمدمی‌مزاجانه او عادت کرده‌اند و هر روز شاهد اقدامات غیرحقوقی و غیرانسانی دولت امریکا هستند و در واقع شخصیت ترامپ به‌عنوان یک رئیس‌جمهور، بیشتر از آنکه مورد توجه و تأثیرگذاری باشد، به موضوع خنده و تمسخر تبدیل شده است که غالباً رؤسای کشورها با نگاه تحقیرآمیز در مقابل این تصمیمات سکوت می‌کنند و آن‌ها را جدی نمی‌گیرند.

 

اما به‌نظر می‌رسد برای جلوگیری از یکجانبه‌گرایی امریکا و تقویت قوانین بین‌المللی و نهادهای ناظر جهانی، علاوه بر دولت‌ها که لازم است با اتخاذ مواضع اصولی مانع از نادیده گرفته شدن مقررات بین‌المللی شوند، وظیفه نخبگان، حقوقدانان و اندیشمندان است که در قالب فعالیت‌های مدنی و مردم‌نهاد، نسبت به ارتباط‌گیری با نخبگان و نهادهای مدنی تأثیرگذار در جهان، افکار عمومی جهانی را نسبت به خطرات یکجانبه‌گرایی و نتایج حمایت امریکا و رژیم صهیونیستی از گروه‌های تروریستی آگاه سازند، چرا که به صورت آشکار ملاحظه می‌شود که ترامپ برای حمایت از نتانیاهو در انتخابات داخلی سرزمین‌های اشغالی، تنها حامی واقعی صلح در منطقه را با قلب واقعیات موجود و وارونه‌سازی مفاهیم صلح و امنیت در لیست کذایی قرار می‌دهد. بنابراین در چنین شرایطی، وظیفه سنگینی بر عهده نخبگان منصف و انسان دوست است که در مقام چشمان بینا و عدالت‌خواه ملت‌ها، حقایق را با معرفی تروریسم واقعی و محکوم کردن حامیان آن برای ملت‌های خود روشن کنند.

علاوه بر نخبگان، ضرورت دارد نظام حقوقی جامعه بین‌المللی و سازمان ملل متحد نه تنها برای مقابله با زیاده‌خواهی‌های امریکا در جهان، بلکه برای حفظ هویت و موجودیت خود تلاش کنند و در خصوص بی‌اعتنایی امریکا نسبت به موازین حقوق بین‌الملل که در چارچوب ساز وکارهای تعریف شده در منشور سازمان ملل متحد است، اقدام کنند، چرا که بی‌اعتباری معاهدات جهانی در اثر اقدامات یکجانبه‌گرایانه و خلاف قواعد و مقررات بین‌المللی، نه تنها تهدید صلح در منطقه خاورمیانه، بلکه تهدید جامعه بین‌المللی است که غالباً اعتبار آن از پایبندی دولت‌‌ها نسبت به تعهدات خود نشئت می‌گیرد.

 

این اقدام یک حرکت ضد صلح و امنیت در منطقه و جهان است که مخاطرات آن عرصه‌های مختلف صلح و امنیت را در بر می‌گیرد و مسئولیت آن بر عهده تمامی ناظران سیاسی و مدنی بی‌تفاوت در جهان است، چرا که مرور رفتارهای جنون آمیز ترامپ نشان داده است که به هیچ قاعده و قانون جهانی احترام نمی‌گذارد.

داود عامری