انقلاب اسلامی و ۴ دهه حمایت از مستضعفان

بیانیه «گام دوم انقلاب اسلامی» که بعد از 22 بهمن امسال و از سوی رهبر معظم انقلاب اسلامی منتشر شد، سرآغاز فصل جدیدی در جمهوری اسلامی ایران است، فصلی که از این پس باید با امید و تکیه بر جوانان بر مشکلات گذشته و ناکامی‌ها غلبه کرد و این کار جز با شناخت نقاط ضعف و قوت 40ساله انقلاب میسر نمی‌شود.

در ادامه هشتمین گزارش را با موضوع استکبارستیزی انقلاب اسلامی و حمایت از مستضعفان و مظلومان می‌خوانید:

امام خامنه‌ای در بخشی از بیانیه گام دوم انقلاب نوشته‌اند: «این انقلاب از آغاز تا امروز نه بی‌رحم و خون‌ریز بوده و نه منفعل و مردد، با صراحت و شجاعت در برابر زورگویان و گردنکشان ایستاده و از مظلومان و مستضعفان دفاع کرده است. این جوانمردی و مروت انقلابی، این صداقت و صراحت و اقتدار، این دامنه‌ی عمل جهانی و منطقه‌ای در کنار مظلومان جهان، مایه‌ی سربلندی ایران و ایرانی است، و همواره چنین باد».

در گزارش‌های پیشین به مقایسه انقلاب اسلامی ایران با دیگر انقلاب‌های جهان همچون انقلاب‌های روسیه، فرانسه، الجزایر و چین پرداختیم و در آنجا بیان شد که انقلاب اسلامی ایران از بدو شکل‌گیری تا ادامه حیات خویش، تلاش کرده است تا از خشونت و خون‌ریزی به‌دور بماند که به نحوه تقابل مردم با ارتش شاهنشاهی و اهدای گل به سربازان و افسران ارتش شاه اشاره شد، در حالی که انقلاب در کشورهای روسیه، فرانسه و چین با خشونت‌های بسیاری همراه بود، به‌طور مثال در طول 10 سال از انقلاب فرانسه و آن وقتی که جمعیت این کشور 20 میلیون نفر بود، حدود 12 هزار نفر زیر گیوتین رفتند.

همچنین ذکر شد که انقلاب در تقابل با دشمنان خارجی و گروهک‌های تروریستی، گلوله‌ی اول را شلیک نکرده و در همه موارد پس از حمله‌ی دشمن از خود دفاع کرده و البته ضربت متقابل را محکم فرود آورده است.

با نگاهی به انقلاب‌های فرانسه، روسیه و چین و اتفاقاتی که به نام انقلاب و در جریان انقلاب در این کشورها رخ داده، نشان می‌دهد که آن خشونت‌ها و خون‌ریزی‌هایی که در آن انقلاب‌ها به وجود آمد، در انقلاب اسلامی ایران رخ نداد.

امام خامنه‌ای عنوان کرده‌اند که انقلاب اسلامی منفعل و مردد نبوده و در توضیح این گزاره آورده‌اند که انقلاب اسلامی نخست با صراحت و شجاعت در برابر زورگویان و گردنکشان ایستاده و دوم اینکه از مظلومان و مستضعفان دفاع کرده است. ایشان در سال 92 در رابطه با استکبارستیزی انقلاب اسلامی بیان کرده است: «انقلاب در اعتراض به استکبار و عوامل استکبار در ایران به‌وجود آمد و بر این اساس تشکیل شد، رشد پیدا کرد، قوی شد، منطق استکبار را به چالش کشید. استکبار نمی‌تواند تحمّل کند، مگر وقتی که مأیوس بشود.» رهبر انقلاب همچنین در همان سال فرموده‌اند: «مبارزه‌ی با استبداد بدون مبارزه‌ی با آن قدرت خارجی‌ای که پشت سر دیکتاتور و مستبد قرار دارد، به جایی نمی‌رسید و نمی‌رسد.»

تسخیر لانه جاسوسی آمریکا در روز 13 آبان سال 1358 توسط دانشجویان پیرو خط امام، مهمترین اتفاق در تاریخ استکبارستیزی جمهوری اسلامی ایران است و ضمن اینکه این روز در تقویم ایران به عنوان روز ملی مبارزه با استکبار جهانی به ثبت رسیده است، هرساله دانش‌آموزان و دانشجویان در سراسر شهرهای کشور به راهپیمایی می‌پردازند.

مداخلات آمریکا در ایران پس از انقلاب اسلامی همچون پذیرش شاه و جاسوسی و اقدامات و ارتباطات دولت موقت با آمریکا، موجب شد تا دانشجویان دانشگاه‌های تهران، پلی‌تکنیک (امیرکبیر)، صنعتی شریف و ملی ایران (شهید بهشتی) گروهی را به عنوان دانشجویان پیرو خط امام تشکیل بدهند، وارد لانه جاسوسی آمریکا بشوند و کارکنان آن را به گروگان بگیرند. امام خمینی (ره) این اقدام دانشجویان را انقلاب دوم دانستند. در جریان تسخیر لانه جاسوسی اسناد زیادی مبنی بر اقدامات خرابکارانه آمریکا در ایران به دست آمد که این اسناد سال‌ها بعد در چندین جلد منتشر شد. امام خامنه‌ای در سال 95 گلایه کردند که "چرا هیچ نشانه‌ای از 70 جلد اسناد لانه جاسوسی در مدارس و دانشگاه‌ها نیست؟"


تسخیر سفارت آمریکا توسط دانشجویان پیرو خط امام در سال 58

رهبر انقلاب مظهر استکبار را آمریکا می‌دانند و می‌گویند دولت و روش آمریکا استکباری است. در سال‌های گذشته نیز که موضوع مذاکرات هسته‌ای به وجود آمد، ایشان در پاسخ به این پرسش که "تکلیف مبارزه‌ی با استکبار پس از مذاکرات چیست؟" فرمودند که "مبارزه‌ی با استکبار و مبارزه‌ی با نظام سلطه تعطیل‌پذیر نیست."

انقلاب اسلامی در 40 سال عمر خود، چه در دوران رهبری امام خمینی (ره) و چه در دوران رهبری امام خامنه‌ای، ضمن استکبارستیزی به حمایت از مظلومان و مستضعفان جهان هم پرداخته است و همانطور که در تقویم ایران روز ملی مبارزه با استکبار وجود دارد، روز جهانی مستضعفان هم است. این روز مصادف با سالروز میلاد امام زمان (عج) (15 شعبان) است. امام خمینی (ره) فرموده‌اند: «تنها آن‌هایی تا آخر خط با ما هستند که درد فقر و محرومیت و استضعاف را چشیده باشند. فقرا و متدینین بی‌‌بضاعت گردانندگان و برپادارندگان واقعی انقلاب‌ها هستند. ما باید تمام تلاشمان را بنماییم تا به هر صورتی که ممکن است خط اصولی دفاع از مستضعفین را حفظ کنیم‌... ما برای احقاق حقوق فقرا در جوامع بشری تا آخرین قطره خون دفاع خواهیم کرد.»

فلسطین اولویت نخست انقلاب اسلامی برای حمایت از مظلومان و مستضعفان جهان بوده است. بدین منظور امام خمینی (ره) تنها چند ماه پس از پیروزی انقلاب اسلامی، آخرین روز جمعه ماه رمضان را به عنوان روز قدس نامگذاری کردند که از آن زمان تاکنون هرساله مانند 13 آبان، راهپیمایی روز قدس در حمایت از مردم فلسطین در برابر رژیم اشغالگر قدس در تهران و سایر شهرهای ایران و حتی بسیاری از شهرهای جهان برگزار می‌شود.


اولین راهپیمایی روز قدس در حمایت از مردم فلسطین در تابستان سال 1358

امام خمینی (ره) در پیام خود به منظور دعوت از مردم برای شرکت در اولین راهپیمایی روز قدس، عنوان فرمودند: «من در طى سالیان دراز، خطر اسرائیل غاصب را گوشزد مسلمین نمودم، که اکنون این روزها به حملات وحشیانه خود به برادران و خواهران فلسطینى شدت بخشیده است و بویژه در جنوب لبنان به قصد نابودى مبارزان فلسطینى، پیاپى خانه و کاشانه ایشان را بمباران مى‌‌کند. من از عموم مسلمانان جهان و دولت‌هاى اسلامى مى‌‌خواهم که براى کوتاه کردن دست این غاصب و پشتیبانان آن به هم بپیوندند.»

یکی از حمایت‌های انقلاب اسلامی از ملت‌های مستضعف و مظلوم جهان، دفاع از مسلمانان بوسنی و هرزگوین در جریان مسلمان‌کُشی در اروپا توسط صرب‌ها بود که حدود 100 هزار نفر توسط صرب‌ها در آنجا کشته شدند. «مهدی حیدری» فرزند شهید رسول حیدری که پدرش در بوسنی و هرزگوین به شهادت رسید و اکنون فعال فرهنگی ایران و بوسنی است، می‌گوید: «در جریان جنگ بوسنی جنایت‌هایی انجام شد که مانند آن در هیچ کجای دنیا سابقه نداشته است. زنان مسلمان را به پادگان‌ها می‌بردند و روزانه 5 بار به آن‌ها تجاوز می‌کردند. بر اساس آمار هم اکنون 40000 جوان حدود 20 ساله در بوسنی زندگی می‌کنند که پدرانشان معلوم نیست.»

حمایت‌های ایران از مسلمانان بوسنیایی مستشاری و سیاسی بود و افرادی از ایران برای حمایت و دفاع از مسلمانان به بوسنی رفتند. رهبر انقلاب نیز آیت الله جنتی دبیر شورای نگهبان را به عنوان نماینده ویژه خود به این کشور اعزام کردند.
حضور آیت‌الله جنتی نماینده رهبر معظم انقلاب در بوسنی و هرزگوین در جریان کشتار مسلمانان این کشور

2 سال پیش شبیه به نسل‌کشی مسلمانان بوسنیایی، مسلمانان روهینگیایی نیز در میانمار کشتار شدند که براساساخبار منتشر شده 3 هزار تا 10 هزار نفر مسلمان کشته شدند. امام خامنه‌ای در شهریور سال 96 فرمودند: «این مسئله‌ی حقیقتاً فاجعه‌آمیز میانمار را انسان نمی‌داند چه‌جوری توجیه بکند؛ حقیقتاً یک حادثه‌ی کم‌نظیر است؛ جلوی چشم کشورهای اسلامی، دولت‌های اسلامی، جلوی چشم یک و نیم میلیارد مسلمان، جلوی چشم مجامع جهانیِ مدّعی و دولت‌های ریاکار دروغگوی مدّعی حقوق بشر، یک دولت بی‌رحمی که در رأسش هم یک زنی است که جایزه‌ی [صلح] نوبل گرفته است این زن بی‌رحم، یک جمعِ مردم بی‌پناه را می‌کشند، آتش می‌زنند، خانه‌هایشان را ویران می‌کنند، بیرونشان می‌کنند. حقیقتاً حادثه‌ی عجیبی است و هیچ عکس‌العملِ به معنای واقعی کلمه هم مشاهده نمی‌شود.»

ایشان راهکار حمایت از مردم مسلمان میانمار را هم اینگونه بیان کردند: «راه چاره این است که دولت‌های مسلمان عملاً وارد بشوند؛ نمی‌گوییم لشکرکشی کنند به آنجا امّا فشار سیاسی بیاورند، فشار اقتصادی بیاورند، ده‌ها کشور مسلمان و دولت مسلمان هستند که ممکن است بعضی از اینها ارتباطات تجاری داشته باشند، ارتباطات اقتصادی داشته باشند؛ آن‌ها از آن طریق فشار بیاورند به آن دولت، تذکّر بدهند، تکرار بکنند، در مجامع جهانی علیه آنها فریاد بکشند؛ این کارها را باید بکنند.» در این راستا جمهوری اسلامی ایران از طریق نیروی هوایی ارتش و... کمک‌های خود را به بنگلادش ارسال کرد.


مسلمانان آواره روهینگیایی

انقلاب اسلامی ایران اگرچه در طول 4 دهه عمر خود از مسلمانان مستضعف و علاقه‌مندان به خود در کشورهای مختلف همچون شیعیان نیجریه، شیعیان پاراچنار، مسلمانان و مردم لبنان، عراق، یمن، سوریه و افغانستان، شیعیان آذربایجان و... حمایت کرده است، اما این حمایت‌ها تنها معطوف به مسلمانان نبوده و بلکه غیرمسلمانانی هم که آزاده و مستضعف بودند مورد حمایت انقلاب اسلامی قرار گرفتند. انقلاب اسلامی از بیداری ملت‌های منطقه آمریکای لاتین حمایت کرده است. امام خامنه‌ای در دیدار با مورالس رئیس جمهور بولیوی گفته است: «بیداری ملت‌های منطقه‌ی آمریکای لاتین و تصمیم آنان برای احقاق حق خود یک اتفاق مبارکی است که قطعاً برای قدرتمندان خرسند‌کننده نخواهد بود.»

انقلاب اسلامی همچنین از مردم آفریقای جنوبی علیه رژیم آپارتاید حاکم بر این کشور حمایت کرد و هیچگاه رژیم حاکم بر آن کشور را همچون رژیم صهیونیستی به رسمیت نشناخت و از نلسون ماندلا رهبر مخالفان آپارتاید حمایت کرد. رهبر انقلاب در خصوص سفر نخست ماندلا به ایران می‌گوید: «نلسون ماندلا قبل از آن‌که در آفریقای جنوبی به پیروزی برسد - زمانی که تازه از زندان آزاد شده بود - به ایران آمد و با من ملاقات کرد. راجع به اوضاع آفریقای جنوبی از او سؤال کردم، چیزهایی گفت. من به او گفتم، ما تجربه‌ای داریم که گمان می‌کنم در کشور شما هم قابل عمل باشد؛ و آن تجربه عبارت است از این‌که انسان‌های داوطلب - که اکثریت جمعیت کشور ما را تشکیل می‌دادند - زن و مرد، با جسمِ خودشان به خیابان‌ها آمدند، نه با مشتشان، نه با سلاحشان، نه با نارنجکشان، نه با خانه‌ی تیمی‌شان، بلکه با تنِ خودشان آمدند؛ روی خود را هم نبستند، با صورتِ باز آمدند؛ لذا نظام را منفعل کردند و او هم دید نمی‌تواند بایستد. واقعاً بر چه کسی می‌خواست حکومت کند؟ گفتم به نظر من این الگو در آفریقای جنوبی قابل عمل است.


دیدار نلسون ماندلا با رهبر انقلاب اسلامی

او سری تکان داد. بعد از رفتن او، یکی دو ماه طول نکشید که خبرهای تظاهرات عظیم مردمی در آفریقای جنوبی را در روزنامه‌ها خواندیم! من فهمیدم که این بذر، سبز شد؛ عین همان وضعیت ایران. تمام خیابانهای شهرهای بزرگ آفریقای جنوبی از سیاهان پُر شد و یک عدّه از سفیدپوست‌ها هم آمدند و همراه با آن‌ها راهپیمایی کردند و گفتند ما هم با حکومت تبعیض نژادی مخالفیم! نتیجه نیز همان شد؛ یعنی کسی که در رأس بود، دید اصلاً نمی‌تواند کاری بکند. اوّل رفت و کس دیگری را جای خودش گذاشت؛ او هم دید نمی‌تواند؛ لذا در یک انتقال قدرت آرام، حکومت را به دست سیاهپوستان دادند و خود «ماندلا» هم رئیس جمهور شد! این حادثه‌ی تقلیدشدنی و این الگوی ملت‌ها برای آزادیخواهی، به وسیله‌ی جوان ایرانی در دهه‌های پنجاه و شصت اتّفاق افتاد.»