به گزارش افکارنیوز به نقل از جام نیوز، شبکه بی بی سی فارسی در برنامه خبری خود اعلام کرد: تا کنون نزدیک به چهارصد نفر از اعضای این اردوگاه به اردوگاه حریه در نزدیکی بغداد منتقل شده اند. سازمان ملل متحد نیز از دولت عراق به دلیل همکاری با این سازمان تشکر کرده است.
نزدیک به سه دهه بعد از اقامت اعضای سازمان مجاهدین خلق در اردوگاه اشرف عراق، تخلیه این اردوگاه آغاز شده است.
قرار است این اردوگاه تا خروج نهایی ساکنان اشرف از خاک عراق اقامتگاه موقت باشد.
اردوگاه اشرف بیست و پنج سال پیش در ۸۰ کیلومتری مرزهای ایران در استان دیاله عراق برقرارشد. جمهوری اسلامی ایران همواره به خاطر وجود این اردوگاه و فعالیت های سازمان مجاهدین از خاک عراق معترض بوده است.
پس از اشغال عراق توسط سربازان آمریکایی، ساکنان اردوگاه خلع سلاح شدند و طبق کنواسیون چهارم ژنو امنیت آنان به نیروهای اشغالگر سپرده شد. در اواخر سال ۲۰۰۸، با ضمانت تامین امنیت ساکنان اردوگاه از طرف دولت عراق، کنترل اردوگاه اشرف به نیروهای امنیتی عراقی سپرده شد.
سخنگوی دبیر کل سازمان ملل متحد روز چهارشنبه(۱۵ فوریه) با انتشار بیانیه ای خواستار آغاز انتقال ساکنان اردوگاه اشرف به اردوگاه لیبرتی شده بود.
در این بیانیه آماده بود: «دبیر کل اعتقاد دارد زمان برای آغاز بلادرنگ فرایند انتقال ساکنان اردوگاه اشرف فرا رسیده است.»
دبیر کل سازمان ملل متحد از مقامات عراقی و ساکنان اردوگاه اشرف خواسته بود تا به انجام رسیدن این انتقال، به همکاری مسالمت آمیز با یکدیگر ادامه دهند.
مارتین کوبلر نماینده ویژه دبیر کل سازمان ملل در عراق هم با انتشار مقاله اى در روزنامه نیویورک تایمز این موضع سازمان ملل را با جزئیات تشریح کرده بود.
در این مقاله، آقای کوبلر در تشریح مراحل انتقال اعضای سازمان مجاهدین خلق از اردوگاه اشرف می گوید، در گام نخست، از ساکنان اردوگاه خواسته می شود که به طور داوطلبانه به یک محل موقت در نزدیکی فرودگاه بغداد منتقل شوند. در این محل، این افراد توسط کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل متحد مصاحبه خواهند شد تا شرایط آنها برای پناهندگی در کشوری به جز عراق بررسی شود.
به گفته آقای کوبلر، اکثر ساکنان اردوگاه اشرف پیشتر درخواست پناهندگی کرده اند و گروه کوچکی از این افراد نیز به ایران بازگشته اند.
مارتین کوبلر می افزاید: " اردوگاه جدیدی که برای اسکان این افراد در نظر گرفته شده، یک پایگاه سابق تفنگداران ارتش آمریکا است که امکان اسکان بیش از ۵۰۰۰ نفر را دارد. این پایگاه اکنون با صرف هزینه قابل توجهی برای اسکان ساکنان اردوگاه اشرف آماده شده است. "
به گفته نماینده ویژه دبیر کل سازمان ملل متحد در عراق، پس از موافقت اولیه رهبران اردوگاه اشرف با انتقال نخستین گروه ۴۰۰ نفره از این اردوگاه، این رهبران طی روزهای اخیر شرایط جدیدی را مطرح کرده اند که توسط دولت عراق رد شده است.
غسان عاشور مهمان تلفنی برنامه خبری نیز در این مورد گفت: دولت عراق سعی دارد تا در یک بازه زمانی ۶ ماهه ساکنان اشرف را به خارج از عراق متتقل کند. ولی احتمال دارد این مدت به چند سال نیز بیانجامد چون تاکنون هیچ کشوری به این افراد تابعیت نداده است و راضی هم نشده که تابعیت آنان را در کشور متبوعش قبول کند و احتمال دارد سالهای زیادی در این اردوگاه بمانند.