روزنامه آمریکایی «نیویورک تایمز» در گزارشی مفصل درباره «جان بولتون» مشاور امنیت ملی کاخ سفید و «مایک پامپئو» وزیر خارجه آمریکا، مواضع این دو عضو ارشد دولت را بشدت ضد ایرانی و جنگطلبانه خواند و از مخالفت و نگرانی پنتاگون درباره مواضع این دو عضو کابینه خبر داد.
این روزنامه همچنین به گزارش اخیر روزنامه «وال استریت ژورنال» اشاره کرده است؛ گزارشی که در آن از نگرانی وزارت دفاع (پنتاگون) و وزارت خارجه آمریکا درباره پیشنهاد «جان بولتون» برای بررسی استفاده از گزینه نظامی علیه ایران خبر داده بود.
طبق گزارش وال استریت ژورنال، تابستان امسال پس از آنکه آمریکا «نیروهای مورد حمایت ایران» را به حمله راکتی به کنسولگری واشنگتن در عراق متهم کرد، بولتون از پنتاگون خواسته امکان اقدام نظامی علیه ایران را به عنوان یکی از گزینههای احتمالی مورد بررسی قرار دهد، اما این درخواست با واکنش منفی پنتاگون و وزارت خارجه آمریکا روبهرو شده است.
در گزارش نیویورک تایمز، سپس به مواضع بولتون علیه ایران در زمان عضویت او در دولت «جورج بوش» و همچنین زمانی که بعد از آغاز به کار دولت «باراک اوباما» از کار دولتی خارج شد و به عنوان کارشناس شبکه «فاکس نیوز» کار میکرد، اشاره شده است. او بارها خواستار حملات نظامی به ایران و «تغییر رژیم» شده است و مواضع ضد ایرانی او در مقام مشاور امنیت ملی دولت کنونی آمریکا هم همچنان ادامه یافته است.
این روزنامه در گزارش خود ضمن تاکید بر مواضع تند بولتون، به مواضع ضد ایرانی وزیر خارجه آمریکا هم پرداخت.
نیویورک تایمز نوشت: «آقای بولتون ۷۰ ساله، تنها عضو جنگطلب و تندرو علیه ایران در حلقه مشاوران ارشد آقای ترامپ نیست. مایک پامپئو وزیر خارجه آمریکا در سخنرانی هفته گذشته در دانشگاه آمریکایی قاهره گفت که "کشورها بیش از پیش این موضوع را متوجه میشوند که ما باید با آیتاللهها مقابله کنیم نه اینکه آنها را مورد نوازش قرار بدهیم"».
این روزنامه به مواضع اخیر وزیر خارجه آمریکا علیه برنامه فضایی ایران اشاره میکند و مینویسد: «او اوایل ماه جاری (میلادی) به ایران درباره پرتاب ماهواره به فضا هشدار داد و ارسال ماهواره را مستمسک ایران برای آزمایش فناوری موشکی برای حمل کلاهک اتمی توصیف کرده است».
نیویورک تایمز مینویسد: «(این اظهارنظر پامپئو درباره برنامه فضایی ایران)، تعجببرانگیز بود چرا که ایران از سال ۲۰۰۵ از این برنامه کوچک فضایی خود اغلب برای ارسال ماهوارهها استفاده کرده است».
بنا بر این گزارش، وزارت دفاع و سازمانهای اطلاعاتی آمریکا با اظهارنظرهای پامپئو درباره برنامه فضایی ایران موافق نیستند.
یک مقام ارشد آمریکایی به نیویورک تایمز خبر داد، «پنتاگون و سازمانهای اطلاعاتی آمریکا با تفسیر آقای پامپئو درباره تهدید ناشی از پرتاب ماهوارهها توسط ایران اتفاق نظر ندارند».
پیش از این نیز، شبکه «سیانان» گزارش داده بود: «به رغم استدلال پامپئو مبنی بر اینکه فناوری مورد استفاده در پرتاب ماهوارهبر توسط ایران همان فناوری مورد استفاده در موشکهای بالستیک است، هیچ نشانهای مبنی بر اینکه پرتاب این ماهواره برای استفاده نظامی است وجود ندارد».
اولین بار، سیزدهم دی ماه بود که وزیر خارجه آمریکا با موضعگیری علیه برنامه فضایی ایران گفت که ایران باید کار بر روی ماهوارهبر را متوقف کند.
پامپئو با طرح این ادعا که ماهوارهبرها از فناوری مشابه موشکهای بالستیک قارهپیما استفاده میکنند، مدعی شد که پرتاب ماهوارهبر به فضا در «تقابل» با قطعنامه ۲۲۳۱ است که از ایران «میخواهد» فعالیتهای مرتبط با موشکهای بالستیک را متوقف کنند.
اظهارات آمریکاییها درباره قطعنامه ۲۲۳۱ در حالی صورت گرفته که این قطعنامه صرفا از ایران «درخواست» کرده که موشکهای بالستیکی که برای حمل کلاهک اتمی «طراحی» شدهاند را آزمایش نکند و ایران بارها اعلام کرده که برنامه موشکی ایران صرفا برنامهای دفاعی است و هیچ ارتباطی به برنامه اتمی ندارد.