مساله آزادی انتخاب زنان بر مبنای انتقادات گسترده از ممنوعیت پوشیدن بورکینی (مایوی اسلامی) در فرانسه موضوع یک مناظره تلویزیونی است.
ریم ساراالوان پژوهشگر دانشگاه تولوس و کارشناس آزادی مذهبی از فرانسه و مسیح علینژاد به عنوان گرداننده کمپین ضد حجاب مناظره میکنند.
مجری از ریم میپرسد چرا مخالف قانون نپوشیدن بورکینی برای زنان مسلمان بودید؟
ریم پاسخ میدهد: ساده بگویم، چون من از حق زنان دفاع میکنم اینکه خودشان انتخاب کنند آیا میخواهند بورکینی (مایو اسلامی برای زنان) بپوشند یا نه!
اصلا خوشایندم نیست در یک کشور دموکراتیک (فرانسه) آنهم در سال ۲۰۱۶ دولت تصمیم بگیرد زنان چه بپوشند، این تنها خشونت علیه زنان نیست بلکه خشونت علیه مسلمانان است.
وی از نوشتن گزارشی علیه این قانون در نیویورک تایمز میگوید و اینکه دولت فرانسه جلوی پای زنان مسلمان دو راه گذاشته یا فرانسوی باشند با مسلمان! در حالیکه مسلمانان از شهروندان فرانسه محسوب میشوند. دولت فرانسه درک نمیکند و یا نمیخواهد بپذیرد و تا وقتی حقوق مسلمانان را نپذیرد شرایط بدتر و بدتر خواهد شد.
این فمنیست فرانسوی با اشاره به مقاله نیویورک تایمز که در آن گفته شده زنان مسلمان هیچ گاه صدا و رسانه نداشته اند و به آنها حق انتخاب داده نشده تاکید میکند از این طریق میخواهند زنان مسلمان را از صحنه اجتماعی محو کنند.
مجری برنامه خطاب به مسیح علینژاد میگوید هر دوی شما برای حقوق زنان تلاش میکنید، آیا نسبت به آنچه ریما درباره وضعیت زنان فرانسوی میگوید احساس همدردی میکنی؟
علینژاد پاسخ میدهد: من شخصا علیه بورکینی هستم! برای زنان مسلمان فرانسوی که بورکینی را از تنشان در میآوردند همدردی میکنم، اما فلسفه پشت پرده این ماجرا من را ناراحت میکند.
وی ادامه میدهد: در حالیکه رسانههای غربی و زنان سیاستمدار غربی همه ممنوعیت پوشیدن بورکینی را ممنوع میکنند و اذعان دارند حق انتخاب زنان برایشان مهم است، ولی در مقابل قانون حجاب در جمهوری اسلامی نمیایستند.
علینژاد با اشاره به سفر سوکلان رویال وزیر محیط زیست فرانسه به ایران و سر کردن حجاب شرعی ابراز داشت: وزیر محیط زیست شما حجاب را بدون اینکه آنرا به چالش بکشد سر کرد! درست همزمان با اعتراضات جهانی به ممنوعیت بورکینی.
وی از مد شدن حجاب در غرب اظهار تاسف میکند و میگوید: حجاب در غرب مد شده و همه میخواهند درباره حجاب صحبت کنند.
مجری از ریم میپرسد آیا این صحبتها از نظر تو منصفانه است که جامعه زنان نسبت به فشار علیه زنان ایرانی سکوت کرده اند؟
این فمنیست در پاسخ میگوید: ما در مورد فرانسه صحبت میکنیم که در آن قوانین شرعی وجود ندارد، ما در یک کشور سکولار و لائیکیم.
اما این لائیتیسه مربوط به فضای عمومی نمیشود و نمیتوانیم فرانسه را با ایران مقایسه کنیم.
مجری هم به تفاوت قوانین ایران و فرانسه تاکید میکند و علینژاد میخواهد برای ادعایش دلیل بیاورد.
علینژاد، اما در کمال استیصال به فرافکنی دست میزند و از اعتراض جهانی و حمایت از زنان مسلمان در فرانسه ابراز ناراحتی میکند و میگوید من این صداهای بلند برای حمایت از حجاب زنان مسلمان را سرزنش میکنم، چون وقتی به قوانین شرعی در جمهوری اسلامی میرسد سکوت میکنند و آنرا موضوع داخلی میدانند.