درحالیکه برخی محافل رسانهای و سیاسی ادعا میکنند همکاری با FATF موجب همکاری بانکهای اروپایی با ایران و فقدان آن موجب قطع این همکاریها میشود، روزنامه اعتماد از قول احمد حاتمی یزد کارشناس اقتصادی نوشت: وعدههای اروپا برای حفظ برجام و تدوین برنامه برای جلوگیری از ضرر ایران در برابر تحریمها، تا به امروز به جایی نرسیده و برای نهایی شدنش، وقت لازم دارند. تا کی فرصت میخواهند؟ 4 ماه از اعلام خروج آمریکا از برجام میگذرد ولی همچنان بستههای حمایتی به سرانجام نرسیده است. دوره تعارفات سیاسی و بینالمللی به سر رسیده است.
وی با اشاره به سخنرانی رئیس کل اسبق بانک مرکزی در نشست صندوق بینالمللی پول گفت: زمانی جناب سیف در نشست شورای روابط خارجی آمریکا که در سال 95 برگزار شد، اشارهای به تحولات اقتصادی و مالی ایران در پساتحریم کردند. جمله ایشان «تقریبا هیچ چیز از برجام نصیب ما نشد»، بود و به صراحت از عملکرد طرف برجام درقبال ایران میگوید. شرایط فعلی نیز به مانند همان جمله دو سال پیش جناب سیف است. باید به صورت واضح و دقیق برنامههای حمایتی طرف متعهد به برجام اعلام شود. برنامه حمایتی یعنی به صورت واضح و شفاف عنوان شود که کشورهای طرف تجاری ایران به چه صورتی میتوانند برای بانک مرکزی در کشورشان حساب باز کنند. در حال حاضر مسئله اصلی ایران، نقل و انتقال آسان وجوه است نه کمک مالی یا وام.
حاتمی یزد میافزاید: به طور مثال اگر نفت در چین به فروش برسد، نمیتوان از پول آن برای خرید کالا از آلمان استفاده کرد چراکه بانکها از بیم تنبیههایی که درصورت همکاری با ایران نصیبشان میشود، فعالیت مالی نمیکنند و به همین خاطر بخشی از داراییهایمان در بانکهای بینالمللی بلوکه شده است.
حاتمی یزد درخصوص تصویب لایحه FATF و تاثیرش بر نقل و انتقال پول گفت: مسئله اساسی متعهدین به برجام تصویب یا عدم تصویب FATF نیست. همکاری بانکهای جهانی با کشور باید به دور از ترس از تنبیههای سیاسی و بینالمللی صورت بگیرد.