از آغاز جنگ داخلی در سوریه، ایران به عنوان حامی دولت بشار اسد ظاهر شده است. اکنون که دولت بشار اسد مجددا قدرت خود را به دست آورده، حضور مستشاری ایران در سوریه که همراه با پشتیبانی نظامی روسیه بوده، سبب شده است تا بشار اسد کنترل بیشتر مناطق در سوریه را بازپس بگیرد.
با مدنظر قراردادن معادلات منطقهای و شرایط بینالمللی و با نگاهی به شرایط داخلی ایران، روسیه و ترکیه به عنوان سه بازیگر اصلی در بحران سوریه، به نظر می رسد نتایج گفتوگوهای صلح سوریه سبب تقویت جایگاه ایران در معادلات شده است، همچنین این گفتوگوها زمینه خروج نسبی ترکیه از بن بست سوریه را فراهم آورده علاوه بر آن جایگاه روسیه به عنوان عنصر اصلی و تمام کننده در بحران سوریه نیز تقویت شده است.
درخواست ترامپ از ایران برای عقب نشینی از معادلات منطقهای در خاورمیانه بی نتیجه مانده است، همچنین ایران به همراه با پشتیبانی نظامی روسیه، توانسته زمینه ای را فراهم کند تا بشار اسد کنترل بیشتر مناطق سوریه را در دست گیرد.
در ادامه گفتوگوهای خبرنگار خبرگزاری خانه ملت، پیرامون فعالیت ائتلاف 3 کشوری ایران، روسیه و ترکیه در سوریه را میخوانید:
ابوترابی: جبههای 3 کشوری برای مقابله با خواستههای ناحق آمریکا در حال تشکیل است
ابوالفضل ابوترابی، با اشاره به اقتداری که محور شرق (ایران، روسیه و ترکیه) در سوریه از خود نشان داده است، اظهار داشت: اجلاس تهران با حضور روسای جمهور ایران، روسیه و ترکیه دستاوردهای فوق العادهای داشته، علی رغم اختلاف نظری که ایران و روسیه با ترکیه در موضوع ادلب داشتند، در بیانیه پایانی این اجلاس بحث نابودی تروریستهای ادلب مورد تاکید قرار گرفت و 3 کشور در این زمینه به توافق رسیدند و با این شرایط تروریستها نفسهای آخر را در سوریه میکشند.
عضو فراکسیون نمایندگان ولایی مجلس شورای اسلامی بیان کرد: در بحث کردستان سوریه نیز امیدواریم که با درایت عمل شود و آمریکا در این منطقه نفوذی پیدا نکند، موضوعات این منطقه باید با همکاری کردستان سوریه و دولت مرکزی این کشور رتق و فتق شود.
وی افزود: با محوریت سه کشور ایران، روسیه و ترکیه جبههای در حال تشکیل است که در مقابل خواستههای نابهحق آمریکا میایستد.
ابوترابی ادامه داد: از آنجایی که در جنگ اقتصادی که آمریکا آغاز کرده، دلار پایه اصلی است، توافق شده تا در مراودات مالی ایران، روسیه و ترکیه به طور کلی دلار حذف شود، همچنین در تهران پیرامون مسائل بانکی، نفتی و تجاری بحث و گفتوگوهایی مطرح شد.
ائتلاف ایران، روسیه و ترکیه میتوانند مشکلات افغانستان و یمن را نیز سامان دهند
عضو کمیسیون شوراها و امورداخلی کشور در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه همین روند باید در خصوص افغانستان، کردستان و یمن نیز در پیش گرفته شود، گفت: افغانستان و کردستان عراق در حال تبدیل شدن به جولانگاه تروریستها هستند.
وی افزود: باید همین شیوه برای حل مشکلات یمن نیز در پیش گرفته شود و با اتحاد این 3 کشور مسائل حل شود، امیدواریم هند و چین نیز به این محور 3 کشوری بپیوندند تا بلوک شرقی در مقابل بلوک غرب قرار گیرد.
ابوترابی با اشاره به علت قدرت محور شرق در سوریه، اظهار داشت: صبوری و منطق جمهوری اسلامی ایران در موضوع سوریه سبب شد تا این اتحاد قدرتمند بین 3 کشور ایران، روسیه و ترکیه ایجاد شود.
نماینده مردم نجف آباد، تیران و کرون در مجلس شورای اسلامی بیان کرد: بعد از آغاز مشکلات سوریه و به وجود آمدن داعش، نه روسیه و نه هیچ کشور دیگری حاضر به این نشد که در کنار سوریه بایستد، ایران از ابتدا دریافت که فتنه عظیمی پشت قضیه سوریه وجود دارد، زیرا هدف از ایجاد فتنه در سوریه ضربه زدن به کشورهایی همچون ایران، عراق و روسیه بود تا کشورهای با ثبات منطقه تجزیه شوند.
وی افزود: تنها شخصی که بارها این موقعیت را شناسایی کرد، مقام معظم رهبری بود که به حاج قاسم سلیمانی ماموریت داد و این تدبیر شخص مقام معظم رهبری بود.
روسیه در 5 سال ابتدایی جنگ سوریه کمکی نکرد
عضو فراکسیون نمایندگان ولایی مجلس گفت: روسیه در 5 سال ابتدایی جنگ سوریه کمکی نکرد ولی با سفر سردار قاسم سلیمانی به روسیه و عملیاتهایی که اعضای چچنی داعش در روسیه انجام دادند، روسیه را برای کمک به سوریه مصمم کرد زیرا چچنیها فرماندهان زیادی در داعش داشتند به همین دلیل روسیه ناگزیر شد تا به سوریه کمک کند.
سفر سردار سلیمانی به روسیه سفری طلایی بود
ابوترابی گفت: سفر سردار سلیمانی به روسیه سفری طلایی بود زیرا در نهایت پوتین حاضر به حضور در سوریه شد، اخیرا اردوغان و ترکیه نیز دریافتند که ایران به صورت واقعی مبارزه با تروریسم را دنبال میکند.
ابراهیمی: ایران نباید اجازه رانده شدن در زمان بازسازی سوریه را به دیگر کشورها بدهد
علی ابراهیمی با اشاره به اقتداری که محور شرق (ایران، روسیه و ترکیه) در سوریه از خود نشان داده است، اظهار داشت: تنش هایی که بین ترکیه و آمریکا رخ داد، انسجام بین 3 کشور ایران، روسیه و ترکیه را قویتر کرد.
عضو فراکسیون امید مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه واقعیت این است که برای حذف داعش اجماع کلی وجود داشت و بعضا همکاری ایران، روسیه و آمریکا برای مبارزه با داعش کاملا محسوس بوده است، بیان کرد: اکنون کشورهای عربی و آمریکا به دبنال این هستند که فرصتی به ادلب بدهند ولی ایران و روسیه معتقدند که باید کار را تمام کرد و فرصت را از آنها بگیرند.
ترکیه تمایل به برقراری آتش بس در ادلب داشت
وی افزود: ترکیه تمایل داشت که موضوع ادلب در قالب آتش بس به گونهای تعیین تکلیف شده یا مهلت داده شود ولی بعد از مقاومت ایران و روسیه در این زمینه، خوشبختانه اردوغان نیز اصرار جدی نکرده و با ایران و روسیه همراهی داشت که میتوان این اجماع را نسبتا خوب ارزیابی کرد.
ابراهیمی ادامه داد: نمیتوان گفت به طور کامل محور شرقی ایران، روسیه و ترکیه موفق شدهاند و آمریکا در سوریه ناکام مانده است، بلکه باید مراقب باشیم که ترکیه و روسیه ناگهانی ایران را به حاشیه نرانند، زیرا در بازسازی سوریه، مدیریت این کشور برای ایران بسیار حیاتی و مهم خواهد بود.
نماینده مردم شازند در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه اظهار نظرهای بشار اسد نیز جالب نیست، یعنی به میزانی که بر اثرگذاری مثبت روسیه تاکید کرده، در خصوص ایران چنین اظهار نظری نداشته است، گفت: ایران باید تیزبین باشد و مراقبت کند زیرا هزینه زیادی دادهایم و نباید در مساله سوریه ایران به حاشیه رانده شود.
میرزایی: تجربه همکاری ایران و روسیه در سوریه، موید امکان مهار آمریکا است
جلال میرزایی، با اشاره به اقتداری که محور شرق (ایران، روسیه و ترکیه) در سوریه از خود نشان داده است، اظهار داشت: مقام معظم رهبری در دیدار با پوتین فرمودند میتوان آمریکا را مهار کرد و به تجربه همکاری ایران و روسیه در موضوع سوریه اشارهای کردند.
نماینده مردم ایلام در مجلس شورای اسلامی بیان کرد: 2 ائتلاف در موضوع سوریه وجود دارد، یک ائتلاف روسیه و ایران بودند کهترکیه نیز بعدها به این ائتلاف پیوست که البته حضور ترکیه راه را برای مبارزه با تروریسم هموارتر کرد، زیرا بسیاری از تروریستها از مسیر ترکیه به سوریه میرفتند و تجهیز میشدند و تدارک این تروریستها با کمک کشورهای عربی از طریق ترکیه انجام میشد.
عربستان همچنان حالت تهاجمی خود در سوریه را ادامه داده است
وی افزود: موقعیت قطر با توجه به مشکلاتی که با عربستان پیدا کرد در سوریه تضعیف شد و در موضع تدافعی قرار گرفت ولی عربستان همچنان حالت تهاجمی خود را ادامه داده و کمک به تروریستها و هم پیمانی با کشورهای غربی برای استفاده از ابزار تروریسم، برای پیشبرد راهبردهای خود در سیاست خارجی منطقه را در دستور کار خود قرار داده است.میرزایی با بیان اینکه فشارهایی بر ترکیه وارد آمد تا ائتلاف ایران و روسیه را ترک کند، ادامه داد: ایران، روسیه و ترکیه علی رغم همه فشارهایی که وجود داشت، بر ائتلاف خود باقی ماندهاند و تاکنون مواضع خوبی را در خصوص موضوع سوریه اتخاذ کردهاند.
همراهی ترکیه، مبارزه با تروریستهای ادلب را تسهیل میکند
عضو فراکسیون امید مجلس شورای اسلامی گفت: هر چند که ترکیه اختلاف نظرهایی با ایران و روسیه داشته ولی با وجود این اختلافات و موضع گیریهایی که بعضی مقامات ترکیه داشتهاند، در عمل منافع ترکیه اقتضا کرده که با ایران و روسیه همراه شود زیرا تنها ائتلافی که با تروریسم مقابله میکند، ائتلاف ایران و روسیه است.
نماینده مردم ایلام در مجلس شورای اسلامی گفت: در شرایط فعلی این پیمان 3 جانبه در سوریه جواب داده و امیدواریم که در ادلب نیز موفق شوند، اگر ترکیه همراهیهای لازم را داشته باشد، بخش عمدهای از راه مقابله با تروریسم در سوریه طی میشود، به هر حال اجلاس تهران نیز بسیار موثر بوده و باید ببینیم که توافقات تهران چگونه اجرایی میشود.