«دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا بامداد چهارشنبه بار دیگر مدعی شد مقامهای ایران به زودی با دولت او وارد گفتوگو خواهند شد.
او که در جمع هوادارانش در شهر «تامپا» در ایالت «فلوریدا» سخنرانی میکرد گفت: «من ایالات متحده را از توافق هستهای وحشتناک و یکجانبه ایران خارج کردم.»
ترامپ بار دیگر این ادعا که به موجب این توافق «1.8 میلیارد دلار پول نقد به ایران» بابت یک توافق تبادل زندانیان پرداخت شده بود را تکرار کرد. البته رقم این پرداخت 1.7 میلیارد دلار است که ترامپ گاهاً آن را 1.8 میلیارد دلار عنوان میکند.
وی گفت: «1.8 میلیارد دلار [به ایران] پرداخت شد. 1.8 میلیارد دلار پولا نقد! توافق هستهای ایران، نمایش وحشت است.»
اشاره رئیسجمهور آمریکا به ماجرای تبادل زندانیان بین ایران و آمریکا در 26 دی ماه سال 1394 در دولت باراک اوباما بود که طی آن در ازای آزادی چهار زندانی از ایران، چند تن از ایرانیان بازداشت شده در آمریکا آزاد شدند.
دولت آمریکا همزمان با این اقدام با پرداخت 1.7 میلیارد دلار برای حل و فصل یک دعوای حقوقی قدیمی هم موافقت کرد.
ایران، بعد از پیروزی انقلاب اسلامی از دولت آمریکا بابت عدم تحویل 400 میلیون دلار مندرج در قراردادی اجرایینشده برای خرید تسلیحات میان دولت «جیمی کارتر»، رئیسجمهور اسبق با شاه مخلوع ایران به «دیوان داوری دعاوی ایران و آمریکا» شکایت برده بود که در نهایت این دادگاه به نفع تهران رای داد.
«جان کری»، وزیر خارجه سابق آمریکا روز 27 دیماه 1394 اعلام کرد واشنگتن توافق کرده علاوه بر تسویه این بدهی 1.3 میلیارد دلار هم بابت محاسبه نرخ تورم به ایران بپردازد.
اعلام این توافق، از آنجا که تقریباً همزمان با تبادل زندانیان میان دو کشور صورت گرفت حساسیتهای زیادی در آمریکا برانگیخت و شمار زیادی از نمایندگان کنگره مدعی شدند دولت اوباما این پول را بابت آزادی زندانیان از ایران پرداخت کرده است.
ترامپ تا کنون چندین بار همین موضوع را بهانه حمله به دولت اوباما قرار داده و از آن انتقاد کرده است.
رئیسجمهور آمریکا در ادامه سخنرانی خود در بامداد چهارشنبه گفت: «امیدوارم کار با ایران خوب پیش برود. آنها الان گرفتاریهای زیادی دارند. امیدوارم که کار خوب پیش برود و احساس من این است که آنها خیلی زود با ما صحبت میکنند. شاید هم این کار را نکنند که آن هم اشکالی ندارد.»
رئیسجمهور آمریکا پیش از این هم این ادعا که ایرانیها روزی برای مذاکره با او تماس خواهند گرفت را مطرح کرده بود. در تازهترین مورد، او در کنفرانس خبری مشترک با نخستوزیر ایتالیا در روز دوشنبه (8 مردادماه) این ادعا را مطرح کرد.
ترامپ در سخنرانی روز دوشنبه گفت: «من به توافق ایران خاتمه دادم. توافق مضحکی بود. من تصور میکنم آنها (ایرانیها) در نهایت تمایل به دیدار [با من] خواهند داشت و من هر موقع آنها بخواهند آماده دیدار هستم.»
این دیدگاه ترامپ در میان سیاستمداران حرفهای در آمریکا با مخالفتهای جدی رو به رو است.
به عنوان مثال، «وندی شرمن»، مقام اسبق وزارت خارجه آمریکا که سابقه مذاکرات طولانی با ایران دارد در مصاحبهای روز گذشته تصریح کرد که درک ترامپ از ایرانیها صحیح نیست و او نمیداند که ایرانیها «فرهنگ مقاومت» دارند.
شرمن در مصاحبه با «یاهونیوز» گفته بود: «روش دیپلماتیک ترامپ این است که با تهدید به دشمنان حمله کرده و سپس میگوید بیایید گفتوگو کنیم تا به توافق برسیم.»
مذاکرهکننده ارشد آمریکایی در ادامه گفت: «او متوجه نیست که ایران فرهنگ مقاومتی دارد که کوتاه آمدن در برابر آن تهدیدهای علنی را تسلیم تلقی میکند و تسلیم نمیشود.»
رئیسجمهور آمریکا اردیبهشتماه سال جاری به مشارکت کشورش در توافق هستهای حاصلشده میان ایران و گروه 1+5 که حاصل سالها گفتوگو بر سر پرونده هستهای ایران بود، پایان داد.
این توافق تیرماه سال 1394 میان ایران از یک سو و پنج کشور عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل (آمریکا، فرانسه، انگلیس، روسیه و چین) به علاوه آلمان (گروه 1+5) حاصل شد و قرار بود در ازای ایجاد محدودیت در بخشهایی از فعالیتهای هستهای ایران، همه تحریمهای بینالمللی و یکجانبه مرتبط با برنامه هستهای ایران را رفع کند.
سردار سرلشکر پاسدار «محمدعلی جعفری» فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی هم روز سهشنبه به سخنان ترامپ واکنش نشان داد و با انتشار نامهای گفت: «آقای ترامپ ایران کره شمالی نیست که به درخواست ملاقات شما پاسخ مثبت بدهد. بدانید مردم ایران، دین و ایمانشان را با اسلام احیا شده توسط حضرت امام خمینی (ره) تقویت کردهاند و با ملتهای سلطهپذیر تفاوتهای فراوانی دارند و هرگز به مسئولین خود اجازه مذاکره و ملاقات با شیطان بزرگ را نمیدهند.»