دولت از تحریم صرافی ها خودداری کند

محمود بهمنی عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی صبح امروز مجلس شورای اسلامی در نطق میان دستور خود امروز با حدود هزار و ۷۰۰ هزار میلیارد تومان نقدینگی روبرو هستیم، اظهارداشت: این رقم قطعا در پایان سال ۹۷ به متجاوز از ۲ هزار میلیارد تومان خواهد رسید که باید آن را به سمت تولید و سرمایه گذاری اشتغال زا هدایت کرد و از این بابت لازم است در اعطای تسهیلات تولیدی یارانه بدهیم تا تولید رونق گرفته، اشتغال ایجاد شده و عرضه کالا بالا رفته و قیمت ها کاهش یابد در غیر این صورت، سیل نقدینگی به سمت ارز، سکه، مسکن و موارد خاص روانه می شود.

نماینده مجلس شورای اسلامی در ادامه با بیان اینکه امروز سیستم بانکی ما با مشکل نقدینگی شبه پول یعنی کمبود منابع سپرده ای روبرو است، عنوان کرد: یعنی با عدم تعادل بین منافع و مصارف با توجه به سیاست های ناهماهنگ پولی و مالی مقابله می کند.

وی با بیان اینکه چک های مدت دار، تسهیلات تکلیفی، سود بالای سپرده ها در گذشته، تشدیدکننده نقدینگی بوده است، گفت: امروز حساب های بانک ها اکثرا بدهکار و قرمز بوده و حساب دولت ۶۰۰ هزار میلیارد تومان بدهکار و قرمز قبوده و بانک ها حدود ۳۰۰ هزار میلیارد تومان بدهکار هستند و صندوق های بازنشستگی نیز وضع خوبی ندارند از این رو سپرده باید بپذیرد و یکپارچه باشد که مشکلات از طریق کارشناسی حل کند.

بهمنی ادامه داد: امروز تصور می شود کاری از دست کسی ساخته نیست اما اینگونه نیست بلکه برای حل مشکلات، توکل و پشتکار لازم است و نباید خود را ضعیف و حریف را قدر فرض کنیم و باید یادمان باشد سال های ۸۹، ۹۰ و ۹۱ با تحریم های به قول خودشان فلج کننده را با جسارت، پشتکار و مقاومت مردم پشت سر گذاشتیم و در همان سال‌های تحریم بیشترین حجم طلا را در طول عمر بانک مرکزی ذخیره کردیم.

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی اضافه کرد: با اینکه در آن سال ها بانک مرکزی تحریم، ورود ارز ممنوع و فروش نفت تحریم بود، فروش نفت از ۲ میلیون و ۴۳۰ هزار بشکه در روز به ۷۰۰ هزار بشکه در روز رسید اما کشور با قدرت اداره شد.

وی تصریح کرد: امروز کالاهایی که با نرخ های متفاوت وارد کشور می شود مثل کالاهای اساسی و ضروری که با نرخ دلار ۴۲۰۰ تومان وارد می شود با همین نرخ فروخته نشده بلکه با دلار ۸ هزار تومان به بالا فروخته می شود از این رو این گران فروشی باید کنترل شده و مشخص شود سود آن به جیب چه کسانی می رود.

بهمنی همچنین با بیان اینکه ۷۲ هزار میلیارد تومان رانت مشخص نیست به جیب چه کسی رفته است، اظهار کرد: در سال ۹۱ شرایط مشابهی داشتیم که ارز به صرافی ها برده و فروخته شد و بعد از محاسبه دیدیم ۳۲ هزار میلیارد تومان مابه التفاوت است که از حساب های آنها برداشت کرده و به خزانه ریختیم که همان سال گفتند برداشت شبانه است، در حالی که نباید بگذاریم وجوه بیت المال از بین برود.

این نماینده مردم در مجلس دهم افزود: صرافی های تحت نظر بانک مرکزی سریعا باید وارد عمل شوند و دولت باید به سرعت بازار آزاد را تحت نظر بانک مرکزی ایجاد کرده و از تحریم صرافی ها خودداری کند؛ تعدادی از صرافی های ایران در دوبی توسط آمریکا تحریم شدند اما در داخل این کار توسط دولت انجام شده است.

وی ادامه داد: صرافی های مجاز تحت نظر بانک مرکزی باید فعال شده و طرف خارجی مرتبط با آنها را تقویت شود و ارز مسافرتی نباید برای مسافرت های غیرضرور از منابع دیگر تأمین کنیم حتی ایرادی ندارد که حجاج نیز به خاطر تمکین مالی از ارز نرخ آزاد استفاده کنند.

بهمنی در ادامه با اشاره به این مطلب که دولت به بانک مرکزی و سیستم بانکی بدهکار است، یادآور شد: باید سریعا تمهیداتی فراهم شود تا تسویه حساب کند تا توان تسهیلات دهی بانک ها افزایش یابد و دولت باید برای اصلاح ساختار مالی خود، مازاد خود را واگذار کند.

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در پایان با تأکید بر اینکه باید به دولت کمک کرد، خاطرنشان ساخت: دولت ۶۰۰ هزار میلیارد تومان طرح های نیمه کاره دارد که بازدهی منفی داشته و باید سریعا تعیین تکلیف شود؛ همچنین امروز سکه بدون محدودیت فروخته شد که باعث شد وضعیت بازار سکه به هم بریزد و نباید بسیاری از موارد به سرعت رسانه ای شده تا جو روانی ایجاد شود.