با فرا رسیدن موعد سومین انتخابات هیئت رئیسه دور دهم مجلس شورای اسلامی در تاریخ چهارشنبه 9 خرداد ماه، بار دیگر شاهد تکاپوی سه فراکسیون تخصصی نمایندگان ولایی، مستقلان و امید در خانه ملت هستیم تا بتوانند هر کدام سهم خود را در این جایگاه مشخص و افزایش دهند.
تا امروز (یکشنبه 6 خرداد ماه) سه فراکسیون نمایندگان ولایی، مستقلان و امید به صورت رسمی و مصداقی وارد بحث انتخابات هیئت رئیسه مجلس شدهاند، اما مذاکرات ابتدایی برای رسیدن به یک مدل اولیه یا مکانیزم در بین آنها هنوز مطرح است تا بتوانند براساس آن سهم خود را مشخص و کاندیداهایشان را اعلام کنند.
*زمزمه تفاهم دو فراکسیون نمایندگان و امید!
اما شنیدهها از راهروهای مجلس حکایت از آن دارد که فراکسیونها تا حدودی به صورت مصداقی درباره گزینههای خود وارد بحث شدهاند. ابتدا گفته شد که قرار است فراکسیونهای امید و مستقلان ولایی بر روی ریاست دوباره لاریجانی ائتلاف کنند اما کم کم زمزمهها از درخواست برخی امیدیها از عارف برای پذیرش کاندیداتوری ریاست مجلس در انتخابات به گوش رسید تا حدی که میرزایینیکو عضو شورای مرکزی این فراکسیون گفت که عارف این موضوع را پذیرفته اما در انتظار خرد جمعی است.
فراکسیون امید برخلاف مواضع اولیه خود، اکنون بیشتر به دنبال ارائه لیست مستقل است تا جایی که نام خانمها پروانه سلحشوری و پروانه مافی برای حضور در این لیست هم گفته شد اگرچه قرار است، در نهایت نام یک خانم ذکر شود.
نمایندگان ولایی تقریبا از ابتدا اعلام کردند که خواهان ارائه کاندیدا و لیست مجزا در این دوره از انتخابات هیئت رئیسه هستند اما امروز یکی از اعضای این فراکسیون خبر از مذاکرات فراکسیون متبوعش با امیدیها داد تا بتوانند به یک تفاهم در لیست نهایی برسند. البته این موضوع از سوی میرزایی نیکو رد شد، وی اعلام کرد، ابتدا قرار بود با ترسیم یک افق روشن به یک لیست مشترک برسند که این موضوع با اکثریت آرا در فراکسیون امید رد شده است و احتمالا با مستقلان ولایی در لیست نهایی به یکسری از مشترکات برسند.
اما آن عضو فراکسیون نمایندگان ولایی بر اظهارات خود درباره تفاهم امیدیها با نمایندگان ولایی اصرار کرد و گفت؛ که در آخر این موضوع مشخص میشود. شاید بتوان دلیل اصرار نمایندگان عضو فراکسیون امید و نمایندگان ولایی را برای ارائه لیست مجزا تلاش برای پایان دادن به ریاست 10 ساله لاریجانی بر خانه ملت دانست البته هنوز فراکسیون مستقلان ولایی حاضر است با پذیرش نوابی پزشکیان و مطهری از لیست امید بر روی ریاست لاریجانی با امیدیها به تفاهم برسد.
*حاجی بابایی در انتظار ریاست
تاکنون هر سه فراکسیون اعلام کردهاند که سهشنبه لیست نهایی خود را برای انتخابات هیئت رئیسه جمعبندی میکنند اما شنیدهها حاکی از آن است که حاجیبابایی رئیس فراکسیون نمایندگان ولایی در این دوره کاندید ریاست مجلس از این فراکسون خواهد شد و در صورت انصراف محمد دهقان شانس خود را برای ریاست امتحان خواهد کرد. البته شانس پیروزی این رقیبان بسیار زیاد نیست اما برای شکستن رای علی لاریجانی هم کافی است.
فراکسیون نمایندگان ولایی برای نواب رئیس هم در فکر ارائه کاندیدای مجزا هستند و تا این زمان نام مصری نماینده مردم کرمانشاه و عضو هیئت رئیسه در دور نهم مجلس هم مطرح شده است. فراکسیون امید در مقابل تلاش دارد تا دو وزنه خود را در مقام نواب رئیس با حضور علی مطهری و مسعود پزشکیان همچنان در دور سوم انتخابات هیئت رئیسه حفظ کند اگرچه مطهری همواره به دلیل برخی مواضعش مورد انتقاد شدید اصولگرایان بوده است.
از سوی دیگر شنیده میشود، نمایندگان از حضور اکبر رنجبرزاده و محمدحسین فرهنگی دو عضو هیئت رئیسه بسیار راضی نیستند و احتمال بسیار کمی دارد که در این دوره هم آنها بتوانند در این جایگاه حضور داشته باشند و در مقابل با وجود برخی نارضایتیهای اصلاحطلبان از وکیلی، آنها تاکنون مترصد حفظ سمت وی هستند.
فراکسیون نمایندگان ولایی در انتخابات سال دوم دور دهم مجلس توانست نسبت به دو فراکسیون دیگر کرسیهای بیشتری را نصیب خود کند و از ۱۲ عضو هیئت رئیسه، ۵ نفر متعلق به این فراکسیون بودند و امیدیها ۳ و مستقلان ولایی ۴ کرسی را به خود اختصاص دادند.
تجربه سالهای گذشته نشان داده بعد از ارائه لیست نهایی از سوی سه فراکسیون، باز هم در صبح روز رایگیری برای انتخابات هیئت رئیسه نمایندگان به دنبال تفاهم و مذاکره هستند تا بتوانند با گذشتن از مسائلی سهمشان را در هیئت رئیسه افزایش دهند.