شبکه خبری «دویچهوله» در گزارشی به سفر «امانوئل ماکرون»رئیسجمهور فرانسه و «آنگلا مرکل» صدراعظم آلمان به آمریکا پرداخت و نوشت با توجه به اینکه موضوع توافق هستهای ایران هم در دستور کار مذاکرات طرفین قرار دارد باید دید که آیا ماکرون و مرکل میتوانند این توافق را نجات دهند؟
در این گزارش آمده است: «مرکل و ماکرون در جریان گفتوگوهای جداگانهای با «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا از این کشور خواهند خواست تا به توافق هستهای با ایران پایبند باشد و ماکرون در گفتوگویی با شبکه خبری «فاکسنیوز» هم هشدار داده است که برنامه دیگری برای توافق هستهای وجود نخواهد داشت.»
ترامپ بارها اعلام کرده است که توافق هستهای با ایران، بدترین توافق (آمریکا) بوده است این دو مقام اروپایی در دیدارهای خود با ترامپ بیشترین تاکید را برای ترغیب ترامپ به منظور ماندن در توافق هستهای صورت میدهند. در واقع تلاشهای آلمان و فرانسه ملموسترین اقدام برای صرف نظر کردن دولت ترامپ از اقدام علیه توافقی است که در سال 2015 امضا شده است. البته نباید غافل شد که این موضوع فقط قله یک کوه یخ است.
در ادامه این گزارش آمده است: «گفتوگو میان طرفهای اروپایی یعنی آلمان، فرانسه و بریتانیا و آمریکا بر سر توافق هستهای ادامه دارد تا به این وسیله بتوانند رئیسجمهور آمریکا را که 12 ژانویه تعلیق تحریمهای ایران را تمدید کرد و ضربالاجلی درباره توافق اعلام کرد را راضی کنند که در این توافق بماند. هفته گذشته هم صدها تن از نمایندگان اروپایی در نامهای از کنگره آمریکا خواستند تا از برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) حمایت کنند.»
اما اقدام سازنده اروپاییها بنابر آنچه مقامات ارشد سابق آمریکایی و دیپلماتهای اروپایی که در آمریکا ساکن هستند ممکن است در کوتاه مدت و تا 12 می (پایان ضربالاجل) و تمدید لغو تحریمهای ایران موثر باشد البته این اقدام گامی موثری به منظور حفظ توافق هستهای محسوب میشود.
«لارا هولگیت» نماینده آژانس بینالمللی انرژی اتمی تا پیش از روی کار آمدن ترامپ میگوید: «متاسفانه من هیچ کسی را در آمریکا نمیشناسم که درباره اینکه تعلیق تحریمهای ایران دوباره امضا شوند، خوشبین باشد.» این در حالی است که آژانس همواره اعلام کرده است که ایران به طور کامل به تعهدات خود در قالب توافق پایبند بوده است. «الیزابت روزنبرگ» یکی از مقامات اسبق در وزارت دارایی آمریکا هم دیدگاه مشابهی دارد. روزنبرگ میگوید: «من امید خیلی کمی دارم درباره اینکه آیا دولت آمریکا کامل به تعهدات خود به توافق پایبند باشد و تردید دارم که آمریکا در این توافق بماند.»
«دیپلماتهای اروپایی که نخواستند نامشان فاش شود تاکید کردهاند که مذاکرات (با ترامپ) میتواند به دستیابی به زمینهای مشترک منتهی شود اما همچنان درباره اینکه آیا ترامپ را هم راضی میکند، نمیتوان به قطعیت رسید.» یکی از این افراد گفت که امیدوار است اما به قطعیت نرسیده است. فرد دیگری هم میگوید که هیچکس نمیداند که ترامپ در نهایت چه کاری خواهد کرد.» یک دیپلمات دیگر از کشوری دیگر هم امیدوار است که درباره سند مشترکی گفتوگو شود اما تاکید دارد که این روزها حتی مقامات آمریکایی هم مطمئن نیستند که آیا ترامپ چنین سندی را میپذیرد یا خیر.
گسترش تحریمهای ایران تا حدی که شامل برنامه موشکهای بالستیک هم بشود و بیشتر شدن دامنه دسترسی آژانس بینالمللی انرژی اتمی به تاسیسات هستهای ایران مواردی است که از دید کارشناسان اروپایی و آمریکایی، ترامپ به دنبال آنهاست.
«دولت ترامپ میکوشد تا محدودیتها بر برنامه هستهای ایران را افزایش دهد و این محدودیتها هم بنابر توافق تا سال 2031 به طور کامل تمام میشوند اما اروپاییها تمایل ندارند تا ازسیاستهای ترامپ پیروی کنند و معتقدند که این اقدام به معنای مذاکره مجدد توافق هستهای خواهد بود.از دید آمریکاییها مذاکره با اروپاییها پیچیدگیهای دیگری هم دارد. «ریچارد نفیو» کارشناس ارشد درمورد تحریمها که در دولت اوباما در زمینه مذاکره با ایران فعالیت داشت این پرسش را مطرح میکند که آلمان، فرانسه و بریتانیا چطور میتوانند این موضوع را با دیگر کشورهای در میان بگذارند. این در شرایطی است که برخی از این کشورها خواستار رفتار ملایم تر با تهران هستند.» نفیو گفت: «آلمان نمی تواند ایتالیا را وادار به پیروی از رژیم تحریم ها بکند. بریتانیا هم با همه مشکلاتی که در ارتباط با برگزیت دارد نمیتواند هیچ کشور اروپایی را در این زمینه مجبور کند.»
اما مهمترین مشکل که هم مقامات قبلی و هم مقامات کنونی آمریکا و اروپا بر آن تاکید دارند این است که ترامپ مواضع سختی علیه ایران دارد و در این زمینه «جان بولتون» مشاور امنیت ملی وی که سه سال قبل خواستار بمباران ایران به منظور توقف فعالیتهای هستهای این کشور شده بود، تنها کسی است که از وی حمایت میکند.
دویچهوله به نقل از مقامات قبلی آمریکا نوشت: «تاثیر مرکل و ماکرون بر ترامپ اندک است. آنها میکوشند تا روابط گرمی با ترامپ داشته باشند و پیشنهادی تشویقکننده به وی بدهند تا به این وسیله در توافق بماند. در این مورد هولگیت معتقد است که در نهایت سران آلمان وفرانسه باید تلاش کنند تا توضیح دهند که چرا به نفع آمریکاست که توافق همچنان حفظ شود.»