بهرام قاسمی سخنگوی وزارت امور خارجه "در پاسخ به پرسش خبرنگاران" در خصوص برخی اظهارنظرها و اخبار منتشره مبنی بر آغاز دور تازه ای از مذاکرات بین ایران و اروپا در موضوعات منطقه ای گفت: جمهوری اسلامی ایران و اتحادیه اروپا از دیر باز و در مقاطع مختلف و در موضوعات گوناگون گفتگوهایی با یکدیگر داشته اند و اصولا طرفین هیچ مانعی برای رایزنی، تبادل نظر و شنیدن نقطه نظرات یکدیگر نداشته و ندارند.
قاسمی خاطرنشان کرد: درحاشیه برگزاری کنفرانس امنیتی مونیخ، گفتگویی بین هیات جمهوری اسلامی ایران به سرپرستی معاون سیاسی وزارت امور خارجه و معاونان وزیر خارجه چند کشور اروپایی ( ایتالیا، فرانسه، انگلیس و آلمان) با محوریت یمن آنهم به دلیل شرایط بسیار خاص و فاجعه بار آن برگزار شد؛ کشوری که مدتهاست به علت جنگی ویرانگر و تحمیلی شاهد یک فاجعه انسانی، محاصره، بیماری، گرسنگی و قحطی است و ایران همواره در تماس های دیپلماتیک خود سعی داشته و دارد که در جهت اتمام جنگ و تجاوز و بازگشت آرامش و مهیا شدن زمینه ارسال کمک های انسان دوستانه برای مردم مصیبت زده این کشور تلاش کند و امیدوار است حاصل این فعالیت های سیاسی و دیپلماتیک به کاهش آلام و مصائب بی شمار مردم بی گناه و بی دفاع یمن و خاتمه بمباران ها و در نهایت بازگشت به راه حلهای سیاسی مطرح شده برای حل بحران در این کشور منجر شود.
قاسمی تاکید کرد: برخلاف آن چه برخی رسانههای غربی طی روزهای اخیر مدعی شده و مصادره به مطلوب کرده اند، اساسا ایران و اروپا می توانند در راستای سیاست اصولی و خردمندانه جمهوری اسلامی ایران و در تمامی موضوعات دوجانبه، منطقه ای و بین المللی گفتگو، تبادل نظر و رایزنی ( و نه الزاما مذاکره به معنای سیاسی و حقوقی آن) داشته باشند. بی تردید این امر ، موضوع جدید و غریبی نیست؛ اما این ادعاها و سخن گفتن از یک نوع توافق برای انجام مذاکره همراه با یک ساز و کار و چارچوب قطعی در موضوعات مشخص را تایید نمی کنیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه یادآور شد: ایران طی دهه های گذشته و در مقاطع مختلف و بر اساس اصول کلی حاکم بر سیاست خارجی خود و با تکیه بر اصول عزت، حکمت و مصلحت همواره با بسیاری از کشورهای منطقه، همسایگان و دیگر کشور های پیرامونی و اروپایی گفتگو، تعامل و تبادل نظر داشته است، چه در دوران موسوم به مذاکرات انتقادی، تا در دوران پس از آن یعنی دوران مذاکرات جامع و فراگیر و سازنده این نشست و برخاست و رایزنی و گفتگو ها ادامه داشته و می تواند در مناسبات دو و چند جانبه طبق مصالح کلی نظام ادامه داشته باشد ولی قطعا این گفتگو ها هیچ ارتباط و شباهتی به نوشته ها و سخن سرایی های اخیر برخی رسانه های غربی نداشته و نخواهد داشت.
به گزارش فارس، رویترز روز پنجشنبه (10 اسفندماه/1 مارس) مدعی شد قدرتهای اروپایی با نزدیک شدن به ضربالاجل «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا درباره توافق هستهای برجام، گفتوگو با طرفهای ایرانی درباره «نقش تهران در خاورمیانه» را آغاز کردهاند.
«دونالد ترامپ» روز 22 دیماه هنگام تعلیق تحریمهای هستهای علیه ایران طبق تعهدات کشورش در برجام به کشورهای اروپایی ضربالاجل داد تا فرارسیدن موعد بعدی تعلیق تحریمها در 120 روز آینده، معایب این توافق هستهای را «اصلاح کنند.»
او به کشورهای اروپایی هشدار داد در صورتی که توافق را مطابق میل او اصلاح نکنند این آخرین باری است که تعلیق تحریمها علیه ایران را تمدید میکند.
انگلیس، فرانسه و آلمان به عنوان کشورهای اروپایی طرف ایران در توافق برجام بعد از این تهدیدهای ترامپ گفتوگوهایی را با مقامهای آمریکایی برای اصلاح این توافق آغاز کردهاند.
«رکس تیلرسون»، وزیر خارجه آمریکا روز دوشنبه (دوم بهمنماه) بعد از دیدار با مقامهای انگلیسی در لندن گفت با کشورهای اروپایی بر سر تشکیل کارگروهی با مأموریت «اصلاح برجام» موافقت کرده است.
یک مقام وزارت خارجه آمریکا روز سهشنبه (سوم بهمنماه) در توضیح درباره اظهارات تیلرسون گفته این کارگروه مأموریتی درباره الحاق یک توافق جداگانه به برجام ندارد و هر گونه توافق با کشورهای اروپایی درباره ایران جدا از توافق هستهای خواهد بود.
خبرگزاری رویترز اکنون گزارش داده این سه کشور اروپایی، همراه با ایتالیا وارد گفتوگوهایی موازی با مقامهای ایرانی درباره مسائل منطقهای شدهاند.
به ادعای رویترز، مقامهای ارشد دو طرف اولین نشست خود را ماه گذشته در حاشیه کنفرانس امنیتی مونیخ برگزار و درباره «نقش ایران در درگیریهای یمن» گفتوگو کردهاند.
دو دیپلمات اروپایی و یک مقام ایرانی به رویترز گفتهاند مقامهای ایران، فرانسه، انگلیس، آلمان و ایتالیا قرار است بار دیگر در این ماه میلادی در ایتالیا با یکدیگر دیدار کنند. یک دیپلمات اروپایی دیگر دیدار طرفین در مونیخ را تأیید کرده است.
این دیپلمات ارشد اروپایی گفت: «ما در مونیخ، آنچه از آنها در یمن انتظار میرود را مشخص کردیم. آنها آشکارا گفتند که نقشی [در یمن] ندارند، اما به جمعبندیهایی برای پیشبرد گفتوگوها دست پیدا کردیم.»
وی اضافه کرد: «ایرانیها بسیار همکاری میکنند، اما برگزاری یک جلسه مثبت به معنی این نیست که ما شاهد تأثیری در دنیای واقعی خواهیم بود.»
مقام ارشد ایرانی هم به رویترز گفت: «اکثر اختلافات با غرب را میتوان برطرف کرد، اما انجام این کار به حسن نیت و تلاش نیاز دارد. غرب باید یکبار دیگر اعتماد ما را به دست بیاورد. توافق هستهای کامل اجرا نشد، چطور ما میتوانیم به آنها در مسائل دیگر اعتماد کنیم؟»
دیپلمات ارشد اروپایی گفت قدرتهای اروپایی امیدوارند در دور بعدی گفتوگوها با ایرانیها درباره نقش نیروهای متحد ایران در جنوب لبنان و جنوب سوریه گفتوگو کنند.
یک دیپلمات ارشد فرانسوی گفت: «میخواهیم توافق هستهای را حفظ کنیم، اما به ایرانیها گفتهایم که با آنها در زمینههای دیگر هم مشکل داریم. لازم است ببینیم در این موضوعات هم پیشرفت حاصل میشوند. در غیر این صورت، اقدامات ترامپ به فروپاشی توافق منجر خواهد شد.»