اسحاق جهانگیری ضمن سخنانی در مراسم سالگرد درگذشت مرحوم هاشمیرفسنجانی با تکرار بازی نخنمای 4 سال گذشته گفته بود: «ما مشکلات را میدانیم و قبول داریم که معیشت مردم سخت و توسعه کشور کند شده. میگویند شما میگویید شاخصها خوب است؛ ولی مردم این را احساس نمیکنند. اقتصاد را به ته درّه بردهاید و ما داریم هنر میکنیم که آن را بیرون بیاوریم ولی هنوز ته دره قرار دارد و معلوم است که بهبود را حس نمیکنیم.»
ساسان شاهویسی اقتصاددان درباره حرفهای معاون اول رئیسجمهور به روزنامه «فرهیختگان» گفت: «آقای معاون اول صرف نظر از اینکه جزء مقامات عالی است، اگرچه اقتصاددان نیست ولی شهروند است و در مقام شهروندی به مردم حق خواهد داد که این اظهارنظر وی مغلوط است. حداقل میتوان شاخصهای رفاه، قدرت خرید، دسترسی به کالاها و خدمات ایرانی، وضعیت اشتغال پایدار، قابلیتمند کردن نرخ تولید ملی، قابلیتمند کردن نرخ صادرات غیرنفتی، افزایش سهم اقتصاد در سفره ایرانی را بررسی کرد و نشان داد که آیا اقتصاد در مرداد سال 92 انتهای دره بوده و در مرداد سال 96 خیلی فاصله محسوسی در انتهای دره دارد؟»
شاهویسی تصریح کرد: «اگر این گونه است تغییراتی که در تیم اقتصادی دولت و جابهجایی وزرا و مدیران اقتصادی به وجود آمده، دلیلش چه بوده است؟ به چه مقدار از شعارهای سال 92 و سال 96 عمل شده است؟ بهعنوان یک کارشناس تقاضا دارم مسئولان شرایط اقتصادی مردم را در نظر بگیرند. این اظهارنظرها گرهها را کورتر میکند و پاسخگوی مطالبات مردم نیست. باید از حرفهایی که مردم فکر میکنند مقامات به زندگی آنها توجه ندارند، خودداری کرد.»
ایشان از جایگاه معاون اول جوری حرف نزنند که دنیا فکر کند اقتصاد ایران زمین خورده است. البته بعضی جاها نیاز به تعریف از اقتصاد است و نباید به بهانه بخشی از لیوان که خالی است ظرفیتهای اقتصاد را نادیده گرفت. همه دولتهای پس از انقلاب خدمتگزار نظام بودهاند، ولی همه دولتمردان باید مسئولیت خود را بپذیرند.
وحید شقاقی شهری، اقتصاددان و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم خوارزمی نیز در این باره گفت: «مفهوم دره باید تعریف شود، چون این حرفها سیاسی است و اقتصادی نیستند. من در علم اقتصاد مفهوم دره را نمیدانم. بحث ایشان این است که توانستهایم در شرایط تغییر اساسی بدهیم و اگر وضعیت گذشته ادامه پیدا میکرد بحران ایجاد میشد، ولی هنوز وارد رونق نشدهایم و توانستهایم جلوی بحران را بگیریم.»
عضو هیئت علمی دانشگاه خوارزمی با بیان اینکه باید مصادیق این حرفها مشخص شود که کدام چالشها حل شدهاند، افزود: «مثلا در بحث یارانهها در دولت دهم تخلف شده بود، آیا در دولت یازدهم تغییری در یارانهها اتفاق افتاد؟ در مسکن گفتند که مسکن مهر را قبول نداریم، آیا چارهای برای مسکن اندیشیده شد؟ مشخص نشد بالاخره مسکن اجتماعی چه شد. واژگان باید معلوم شوند. تورم کنترل شد این دستاورد دولت است، ولی اوراق مالی منتشر شد و حجم بدهیها افزایش یافت که این مساله میتواند بحرانزا باشد. در مسیر وابستگی به نفت همچنان همان مسیر گذشته طی میشود. در حوزه نابرابریها شکاف طبقاتی وضعیت بدتری پیدا کرده است. شاخص جینی دولت دهم برابر 365 هزارم بود که در دولت یازدهم به 39 صدم رسید.
محمد کهندل، عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی نیز به دولتمردان توصیه میکند که از بیان این حرفها خودداری کنند. وی گفت: «اینکه بهجای پذیرش و درک واقعیات و شنیدن پیام مردم، حرفهایی بزنیم که شرایط را بدتر کند صورت خوشی ندارد.» وی افزود: «آقای جهانگیری این را که میگویید ته دره هستیم قبلا نیز گفتهاید. باید برنامه ارائه دهید. باید بگویید کدام برنامه را اجرا کردهاید؟ همه اقتصاددانان معتقدند در اقتصاد اتفاقی نیفتاده است. مردم هم در معیشتشان درک میکنند.»
کهندل تاکید کرد: «اینکه سرمایهگذاری اتفاق نیفتاده و اشتغالی نیز ایجاد نشده پس باید بگویند کدام دره را پر کردهاند؟ دره بیکاری یا دره نرخ منفی رشد سرمایهگذاری را؟»
دکتر بیژن عبدی، اقتصاددان نیز در واکنش به اظهارات جهانگیری گفت: «صحبتهای آقای معاون اول علمی نیست بلکه سیاسی و فرافکنی است. اولین بار نیست که آقای جهانگیری از این حرفها میزند. بعد از پنج سال باز هم مسئولیت نمیپذیرد. بگوید دره کجاست و سقف و کف آن کجاست؟ با این حرفها مشکل مردم کاهش نمییابد.»
وی افزود: «نقدینگی سه برابر شده است، این حجم پول کجاها سرمایهگذاری شده است؟ دلارهایی که میگویند به آنها دسترسی داریم کجاها هستند و کجا سرمایهگذاری شده است؟»