اغتشاشات اخیر چه‌ارتباطی با راهبرد "ترامپ" علیه ایران دارد؟ + سند

در روزهای گذشته برخی شهرهای کشور، شاهد اعتراضاتی بود که نسبت به مشکلات اقتصادی و معیشتی صورت گرفت هرچند این اعتراضات در روزهای اول مسالمت‌آمیز و اقتصادی بود اما با گذشت یک روز، جهت شعارها از مطالبات اقتصادی به‌سمت شعار و رفتار‌های ساختارشکنانه تغییر کرد و خیابان‌های برخی نقاط کشور صحنه اغتشاش و آشوب کشاندن شهر و به‌آتش کشیدن اموال عمومی شد.

این اعتراضات در همان روز اول مورد حمایت برخی در خارج مرزها قرار گرفت؛ دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا از جمله افرادی بود که از این اغتشاشات حمایت کرد. وی در بیانیه‌ای که در واکنش به «کامنت‌هایی»‌ که برخی‌ها به‌زبان فارسی زیر پیام‌های وی در صفحه توئیتر نوشته بودند به‌صراحت از اغتشاش‌گران حمایت کرد و خواستار احترام دولت ایران به مردم شد.

علاوه بر ترامپ دیگر مقامات آمریکایی از این اقدام حمایت کردند. نیکی هیلی سفیر ایالات متحده آمریکا در سازمان ملل هم به صف حامیان اغتشاش‌گران پیوست، حتی دختر ترامپ نیز در در توئیتر نوشت: «روحیه قهرمانی و شجاعت تظاهرات‌کنندگان صلح‌جو در ایران مرا تحت تأثیر قرار داد. ما بایستی کنار مردم ایران بایستیم که در جست‌وجوی رهایی از ظلم هستند».

سال گذشته با روی‌کارآمدن ترامپ در آمریکا و راهبردی که برای ایران تحت عنوان "ایران زیر نظر" مطرح کرده بود، بسیاری در داخل و خارج کشور احتمال حمله نظامی و درگیری جنگ سخت بین ایران و آمریکا در دوره ترامپ را می‌دادند تا اینکه "اسکات مادل" افسر امنیتی آمریکا و از متخصصان حوزه ایران در جلسه استماع کنگره مطالبی را بیان کرد.

"اسکات مادل" افسر امنیتی آمریکا و از متخصصان حوزه ایران، سال‌ها در بخش عملیات ویژه سازمان سیا فعالیت می‌کرده و خاورمیانه ــ به‌خصوص افغانستان ــ یکی از اصلی‌ترین محل‌های مأموریت وی بوده است.

نسخه هفت‌بندی اسکات مودل ــ مأمور بخش عملیات ویژه سیا که سال‌ها تجربه کار در منطقه غرب آسیا را در کارنامه خود دارد

مادل در این جلسه در مقدمه بحثی که با عنوان «ایران زیر نظر» ارائه داد، تأکید کرد که علی‌رغم همه فشارها و اقداماتی که آمریکا علیه ایران انجام داده، «جمهوری اسلامی علی‌رغم کاستی‌ها و کوتاهی‌هایی که دارد، در شرف سقوط نیست». او هم‌چنین افزود که در حال حاضر شرایط لازم برای اصلاحات عمده در ایران یا «بهار پارسی» وجود ندارد.

مادل ضمن اشاره به شاخص‌هایی درباره استقرار نظام جمهوری اسلامی ایران پیشنهاداتی را به دولت آمریکا برای مقابله با ایران در دوره جدید ارائه کرد که به‌نظر می‌رسد برخی رفتارهای ساختارشکنان که در روزهای گذشته در برخی نقاط کشور صورت گرفته، بدون شباهت با طرح 7بندی "مهار ایران" توسط اسکات مادل نباشد.

در بخشی از این سند 7محوری آمده است که "رسانه‌های فارسی‌زبان باید توجهات را به‌سمت تظاهرات سوق دهند. از تظاهرات کارگران کارخانه‌ها و گروه‌های نژادی گرفته تا فعالان مدافع حقوق زنان و معلمانی که دچار فقر هستند."، همان‌طور که اغتشاشات چند روز گذشته ابتدا برای دغدغه‌های اقتصادی بود اما از مسیر خود منحرف شد.

 
مادل ضمن اشاره به شاخص‌هایی درباره استقرار نظام جمهوری اسلامی ایران پیشنهاداتی را به دولت آمریکا برای مقابله با ایران در دوره جدید ارائه کرد که به‌نظر می‌رسد برخی رفتارهای ساختارشکنان که در روزهای گذشته در برخی نقاط کشور صورت گرفته، بدون شباهت با طرح 7بندی "مهار ایران" توسط اسکات مادل نباشد.
 
 

بخش دیگری از این سند نحوه شبکه‌سازی معترضین را نشان می‌دهد که در روزهای گذشته به‌طور ملموس انجام شد و تأثیر شبکه‌های اجتماعی را در ساماندهی آشوب نشان داد. در بخشی از این سند به "چهل‌وچهار میلیون کاربران اینترنتی"، "بیست میلیون کاربر شبکه‌های اجتماعی و اپلیکیشن‌های پیام‌رسان امن"، "هجده میلیون دارنده تلفن‌های هوشمند" اشاره شده که باید با استفاده از آنها در کشور شبکه‌سازی صورت بگیرد.

بخش دیگر این سند به پخش کردن تظاهرات‌ها و اعتراضات به سطح کشور برمی‌گردد که در آن آمده است "هرچند این تظاهرات به‌صورت محلی (نه در سطح ملی) و گذرا برگزار می‌شوند اما ما باید کمک کنیم تا این «خوشه‌های نارضایتی از هم گسسته» به هم پیوند بخورند و منجر به رفتار قوی‌تر ضدرژیمی شوند".

به‌نظر می‌رسد اتفاقات روزهای اخیر با آنچه در سند 7محوری مادل‌ آمده ارتباط تنگاتنگی دارد.