تیلرسون: فعلا در برجام می مانیم

«رکس تیلرسون»، وزیر خارجه آمریکا روز سه‌شنبه گفت که کشورش فعلاً در توافق هسته‌ای گروه 1+5، موسوم به برجام باقی مانده و از آن خارج نشده است. 

تیلرسون در اظهاراتی که متن کامل آن روی وب‌سایت وزارت خارجه آمریکا قرار گرفته، سیاست پیشین واشنگتن در قبال ایران را «محدود» توصیف کرد و گفت که این سیاست حول محور توافق هسته‌ای با ایران تنظیم شده بود.

وی گفت: «سیاست ما در قبال ایران، بسیار محدود بود. این سیاست، به صورتی بسیار محدود حول یک چیز تعریف شده بود، توافق هسته‌ای یا برنامه جامع اقدام مشترک و بنابراین بخش زیادی از تلاش دو تا سه سال آخر قبلی به اندازه‌ای معطوف این توافق شده بود که از مابقی مسائل مربوط به ایران غفلت شده بود. این را برای انتقاد نمی‌گویم، فقط در مقام مشاهده می‌گویم.»

تیلرسون در ادامه اظهارات خود، مدعی شد که این توافق هسته‌ای دارای برخی «نقاط ضعف» است. او گفت: «ارزیابی ما از این توافق این است که دارای برخی نقاط ضعف است که لازم است به آنها رسیدگی شوند.»

وزیر خارجه آمریکا به اختلافات میان کشورش با کشورهای اروپایی بر سر برجام اشاره کرد و گفت که با آنها بر سر استفاده از این توافق، برای رسیدن به هدف نهایی آن، یعنی جلوگیری از دستیابی ایران به «سلاح‌های هسته‌ای» رایزنی کرده است. 

تیلرسون گفت: «بنابراین، تعاملات ما در ابتدا بر گفت‌وگو با سایر طرف‌های برجام متمرکز بود و شروع این تعاملات، خیلی خوب نبود، چون ما مسئله را یک طور می‌دیدیم و از طرف دیگر شاهد بودیم که آنها بسیار روی آن توافق سرمایه‌گذاری کرده‌اند، چون خیلی از آنها خودشان هم در مذاکرات، حضور داشتند.»

وی افزود: «اما ما با آنها گفت‌وگوهای بسیار صادقانه و باز داشته‌ایم درباره اینکه چگونه از این توافق برای رسیدن به هدف نهایی آن استفاده کنیم و آن را به صورت کامل کامل اجرا کنیم و در آن بسیار مطالبه‌گر باشیم.»

تیلرسون با اشاره به درخواست دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا از کنگره این کشور برای تقویت اجرای توافق هسته‌ای با ایران گفت که واشنگتن فعلا در این توافق باقی مانده و در جلسات کمیسیون مشترک برجام که هر سه ماه یکبار در وین برگزار می‌شوند شرکت می‌کند.

وی گفت: «همزمان، ما فعالانه در جلسات کمیسیون مشترک شرکت می‌کنیم. نمایندگان ما در تمام جلسات در آنجا حضور دارند و در واقع نقش رهبری تلاش‌ها برای داشتن مطالبات بیشتر از ایران ذیل آن توافق را بر عهده دارند و ما از شریکان اروپایی‌مان حمایت‌های خوبی دریافت می‌کنیم.»

تیلرسون در بخش دیگری از اظهارات خود بار دیگر به تکرار ادعاها درباره برنامه موشکی ایران پرداخت و گفت: «در عین حال، ما به بررسی تمامی دیگر عناصر روابطمان با ایران پرداخته‌ایم.»

وی گفت: «و چیزی که ما را بیش از هر چیز نگران می‌کند برنامه موشک‌های بالستیک آنها است و صادرات سلاح آنها که یمن را بی‌ثبات می‌کند، صادرات تسلیحاتی آنها به سازمان‌هایی مانند حزب‌الله و حماس و صادرات پیکارجو توسط آنها به عراق و سوریه.»

تیلرسون در ادامه این ادعا، ایران را یک نیروی بی‌ثبات‌کننده در منطقه خواند و گفت که آمریکا خواستار همراهی کشورهای اروپایی برای حل و فصل این مشکل است.