علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی در گفتوگوی تلویزیونی امشب خود به مناسبت روز مجلس، ضمن تبریک این روز خطاب به مجری گفت: انتخاب پارلمان مشروطه برای این گفتوگو نشان از خوش سلیقگی شماست، چرا که شهید مدرس نطقهای سرنوشت ساز خود برای ایران را در این مکان ارائه میکرد.
وی ادامه داد: یاد میکنیم از شهید مدرس که مرد بزرگی برای تاریخ ایران بود و در کسوت نمایندگی این خدمات را برای ایران انجام داد.
رئیس مجلس در پاسخ به سوالی درباره اینکه سرنوشت سپرده گذاران موسسات مالی و اعتباری چه میشود، اظهار کرد: مجلس از ابتدای سال با توجه به مجموعه شرایط کشور دو راهبرد را مورد توجه قرار داد.
لاریجانی تصریح کرد: ابتدا اینکه در کشور فضای آرامی صورت بگیرد تا کار انجام شود و از درگیریهای حاشیهای پرهیز کنیم و دیگری آنکه به مسایل و چالشهای اساسی کشور به جای موضوعات حاشیهای توجه شود.
وی تاکید کرد: برخی موسسات مالی در گذشته به دلایل مختلفی در کشور بوجود آمدند البته برخی بی مجوز بودند و سودهای سنگینی هم اعلام میکردند و به دلیل اعلام در رسانهها مردم خواهان استفاده از آن بودند، زیرا در مجموع اقتصاد کشور این مقدار سود کشش ندارد.
رئیس مجلس بیان کرد: برخی افراد هم در رابطه با موسسات مالی دستگیر شدند، اما ما با افرادی روبرو بودیم که گاها ۱۰ میلیون و بالاتر در این موسسات سرمایه گذاری کرده بودند و از سوی دیگر مجازات افراد یا دستگاههایی که قصور کرده بودند، زیرا باید این دو موضوع را باید از هم جدا میکردیم.
لاریجانی افزود: اگر میخواستیم به صورت متعارف این موضوع را بررسی کنیم زمان زیادی را در قوه قضاییه میبرد و سپرده گذاران بسیار در اینجا معطل میشدند لذا با ورود مجلس به این موضوع جلسات غیرعلنی و گفتگوی بسیار در کمیسیون اقتصاد برگزار شد.
وی تاکید کرد: نهایتا مجبور شدیم این موضوع را از طریق قوه قضاییه هم پیگیری کنیم، زیرا برخی اموال به دلیل غیرمجاز بودن موسسات مالی باید بررسی میشد. بر این اساس ما مجبور شدیم در جلسه سران نتایج بررسیهای مجلس و کمیسیون اقتصادی را مطرح کردیم و در کنار آن پزشکیان نایب رئیس اول مستمرا این موضوع را پیگیری میکرد.
رئیس مجلس ادامه داد: در جلسه سران سه قوا هم مشخص شد ما باید ساز و کار دیگری را در نظر بگیریم و ابتدا به سپرده گذاران پول پرداخت کرده و بعد به حساب متخلفان رسیدگی کنیم. در این مورد مقام معظم رهبری هم لطف و کمک کردند که تشکر میکنم. خوشبختانه در مورد کاسپین خیلی پیشرفت کردیم و سپردهها تا صد میلیون پرداخت شد و به بقیه هم رسیدگی شد.
لاریجانی اذعان کرد: وقت زیادی از مجلس و کمیسیونها گرفته شد تا به یک ساز و کار مناسبی برسیم، اما هنوز این بررسی ادامه دارد و در آینده هم بانک مرکزی موظف است به هیچ وجه به این موسسات اجازه ندهند و همین امروز سیف به من گفت که یک موسسه دیگر در حال شکل گیری بود که برخورد شد و ما در برنامه ششم توسعه هم به بانک مرکزی اختیاراتی داده ایم که با این موسسات مالی برخورد کرده و انها باید در چارچوب نظامات پولی و بانکی کار کنند.
وی خطاب به مردم هم گفت: اینگونه موسسات مالی که سودهای بالایی میپردازند دچار مشکل هستند و از این امر پرهیز کنند و به بانکها و موسسات معتبر مراجعه کنند، اما بانک مرکزی هم باید رصد کند.
رئیس مجلس تصریح کرد: مردم هیچ نگرانی نداشته باشند، شاید زمان بر باشد، اما مردم به سپردههای خود میرسند تمام تلاش ما براین اساس بوده است، زیرا نود و هشت درصد سپرده گذاران در کاسپین زیر دویست میلیون سرمایه گذاری کرده بودند.
لاریجانی در ادامه در پاسخ به سوالی درباره اختصاص اعتبارات بسیاری برای توسعه روستایی هم گفت: موضوع روستاها بسیار مهم است و طی ۴۰ سال اخیر نسبت جمعیت آنها به شهر کاهش پیدا کرده است و ما اکنون دارای ۲۵ درصد روستایی داریم از متوسط جهانی کمتر است.
وی تصریح کرد: با تخلیه روستاها مردم به حاشیه نشینی روی آورده و هزینه زیادی برای اقتصاد، فرهنگ و اجتماعی پیش میاید. مشکل روستاها از آنجایی شروع شد که با افزایش جمعیت روستایی و کمبود آب دیگر چرخه روستایی نچرخید.
رئیس مجلس اذعان کرد: باید امکانات برای آنها طراحی میشد که با اذن مقام معظم رهبری از صندوق توسعه ملی یک و نیم میلیارد دلار پول برداشته شد و بانکها هم گفته شد که به همین میزان وام برای روستاییان در نظر بگیرند و با سود ۴ الی ۶ درصد در زمینههای مختلف در اختیارشان قرار دهند.
لاریجانی تاکید کرد: شرطی برای بومی بودن روستاییان در نظر گرفته نشد و توصیه میکنیم که روستاییان و دانشجویان کشاورزی این سمتگیری را داشته باشند که اگر درست انجام شود با نظارت مجلس میتوان در سالهای بعد هم این اقدام را برای توسعه روستایی انجام داد.
وی در ادامه در پاسخ به سوالی مبنی براینکه چه تصمیمی برای صندوقهای بازنشستگی گرفته شده است، گفت: این صندوقها دارای مشکلات متنوعی هستند و بهترین وضعیت را صندوق تامین اجتماعی دارد هرچند که آن هم دارای مشکلاتی است.
رئیس مجلس ادامه داد: این صندوقها آتیه مردم هستند، صندوق تامین اجتماعی بیشترین پوشش را برای کارگران دارد و خود کارگران در کنار کارفرماها و دولت حق بیمه میپردازند.
لاریجانی با بیان اینکه سازمان تامین اجتماعی بر سه ضلع استوار است، بیان کرد: کارگران، کارفرمایان و دولت؛ متاسفانه در دولتهای قبلی از منابع این صندوق برای کارهای دیگر استفاده میکردند و پول این صندوقها را پرداخت نکردند.
وی اظهار کرد: حدود ۵۰ الی ۶۰ هزار میلیارد بدهی دولت به صندوقهای تامین اجتماعی است که باید تامین شود، ما در قانون برنامه ششم توسعه باید میان بازنشستگان متناسب سازی میکردیم و این صندوقها باید سرپا میشدند.
رئیس مجلس گفت: متاسفانه دولت برای تصفیه بدهیها موسسات و بنگاههای که خیلی درآمدزا نبودند را به آنها داده و باید این موسسات به مردم داده شود، مرکز پژوهشهای مجلس به همراه دولت در حال بررسی پیشنهادی برای حل مشکل صندوقهای بازنشستگی هستند و در کمیسیون مربوطه بعد از آماده شدن مطرح خواهد شد.
لاریجانی اذعان کرد: ظرف یکی دوسال آینده تکلیف صندوقهای بازنشستگی را تعیین میکنیم تا کارگران برای آینده نگرانی نداشته باشند البته وضع صندوق لشکری هم خوب نیست و ما از وزیر دفاع خواسته ایم تا برای حل مشکل لایحه ارائه کند البته مرکز پژوهشها هم در حال بررسی است.
لاریجانی درباره برجام گفت: ایران در آن شرایط با دقت عمل و هوشمندانه رفتار کرد و تصمیم درستی گرفت چرا که در آن برهه ایران مقتدر و با تمدن وسیع را در تنگنای اقتصادی گذاشته بودند، اما با برجام خیلی از مشکلاتمان به ویژه در زمینه بیمه، مراودات نفتی و پتروشیمی حل شد.
رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه دشمنانی، چون آمریکا و اسرائیل به فکر برهم زدن برجام هستند، اما ما با دقت برجام را دنبال میکنیم، ادامه داد: ما باید با هوشیاری این مسیر را ادامه دهیم و امیدواریم فرجام برجام خوش باشد.
وی با بیان اینکه آنها فشار اقتصادی و اجتماعی به وجود آورده بودند که به ایران فشار بیاورند، گفت: این سیطره و همنوایی علیه ایران از بین رفته است و به غیر از اسرائیل و برخی از کشورهای منطقه که شیطنت دارند، با سایر کشورها تعامل و رابطه خوبی داریم و باید به دنبال این باشیم که آنان در انزوا قرار گیرند.
لاریجانی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا آمریکا و متحدانش بعد از شکست خوردن داعش به دنبال پروژه جدیدی در منطقه هستند، اظهار کرد: کار مهمی در ایران انجام شد و شاید چند سال پیش کسی به این مسئله توجه نداشت که کمک ایران به سوریه و عراق برای برخورد جدی با تروریست، منجر به امنیت ایران و منطقه شد و جا دارد که از سپاه قدس و فرمانده سلحشور "سردار سلیمانی" تشکر کنیم که سرمایه مهمی برای کشورمان است.
رئیس مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه ما اگر با تروریستها مبارزه میکنیم آن را اعلام میکنیم و پنهانکاری نداریم، بیان کرد: رابطه ایران با کشورهای منطقه مسالمت آمیز است و جز با رژیم صهیونیستی که مسئلهساز منطقه است، با بقیه کشورها دوست هستیم.
وی با اشاره به اینکه طرح هلال شیعی از سوی برخی عقبافتادگی ذهنی است، تصریح کرد: ما راه روشنی را برای داشتن ارتباطات سنجیده دنبال میکنیم و چشمداشتی به هیچ سرزمینی نداریم و امروز چندشم شد که دیدم ترامپ میگوید ۱۰ میلیون دلار از یک کشور عربی پول گرفته است و خیلی سخیفانه حرف زد.
لاریجانی درباره قانون ارزش افزوده اظهار کرد: این قانون موقت و آزمایشی بوده و زمانش رو به اتمام است.
رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه تولیدکنندگان ما از صنوف مختلف مشکلاتی دارند و باید به سرعت حل شود، گفت: اصل قانون ارزش افزوده برای ایجاد شفافیت بوده است.
وی با بیان اینکه باید صندوقهای مکانیزه در کشور به وجود آید، افزود: طرحی درباره صندوقهای مکانیزه در دستورکار مجلس است.
لاریجانی با تاکید بر اینکه ما باید مطمئن باشیم که تولیدکننده در این زمینه مورد حمایت باشد، اظهار کرد: برخی صنوف مثل فرش و صنایع دستی نیازی به قانون ارزش افزوده ندارند و باید معاف شوند و لازم است سازوکاری ایجاد شود که تولیدکننده لطمه نبیند.
رئیس مجلس شورای اسلامی درباره سرنوشت یارانهها گفت: اینکه گفته میشود یارانهها فقط به افراد تحت پوشش کمیته امداد و سازمان بهزیستی تعلق بگیرد، کامل نیست چرا که بسیاری از خانوادهها و روستاییان و کسانی که در حاشیه شهرها هستند، جزء کمیته امداد و سازمان بهزیستی نیستند و به یارانه نیاز دارند که این موضوع هم در جلسه سران قوا بحث شد که یارانهها به صورت معقول ادامه یابد.
وی درباره جلساتی که میان سران قوا برگزار میشود، اظهار کرد: در سه قوه، اختلاف جدی نداریم و هماهنگی داریم. از ظرفیتهای هم استفاده خواهیم کرد.
لاریجانی با تاکید بر اینکه برای رفع برخی از چالشها از جمله موسسات مالی و اعتباری این سه قوه باید با هم کار کنند، ادامه داد: برای حل مشکلات کشور باید بین قوای سه گانه همافزایی ایجاد شود و این مسیر را ادامه میدهیم.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا ما تعدد قوانین داریم یا خیر، تصریح کرد: مجلس هم باید وقت زیادی برای نظارت بر اجرای قوانین و تهیه دستورالعملها بگذارد و هم با توجه به شرایط و مقتضیات زمان، در برخی از حوزهها قانونگذاری جدید کند.
رئیس مجلس شورای اسلامی درباره قانون هوای پاک اظهار کرد: قانون هوای پاک جامع است و همه ابعاد آن باید با هم اجرایی شود.
لاریجانی با تاکید بر اینکه صنایع کشور باید به سمت تولید موتورسیکلتهای برقی حرکت کند و کارخانههایی هم که آلودگی ایجاد میکنند باید کنترل شوند، افزود: بنده درباره این مسائل با رئیس شورای شهر صحبت کردم و آنان در حال انجام اقداماتی در این زمینه هستند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: خشکی دریاچههایی، چون دریاچه ارومیه و قم یکی از مشکلات اساسی است که قرار است برای احیای آنها حقابههایی در نظر بگیریم تا از خطرات زیست محیطی جلوگیری شود.