«ابوالفضل ظهرهوند»، کارشناس مسائل بینالملل در خصوص اهداف اصلی مطرح شدن مذاکره مجدد درباره برجام، با اشاره به اینکه ورود به مذاکرات جدید فرجام روشنی ندارد، بیان داشت: اتفاقاتی که اخیراً در نیویورک به وقوع پیوست و اقدامات آمریکاییها برای دنبال کردن تحریمها یک نمایش برای گرفتن امتیاز از ایران است.
وی با توجه به هدف فشارهای کنونی آمریکاییها در قبال برجام گفت: آنها سعی دارند استراتژیهای متناسب با منافع آمریکا را در قبال ایران اجرا کنند. هوشمندی مقام معظم رهبری درباره برجام که آن را صرفاً در چارچوب هستهای اعلام کرد و سایر موضوعات را غیر قابل مذاکره دانست، برنامه تیم ترامپ را کاملاً به هم ریخته است.
کارشناس مسائل بینالملل با بیان نگاه اروپاییها به مذاکرات مجدد ابراز کرد: مواضعی که موگرینی اتخاذ کرده است، حکایت از این دارد که اروپاییها میخواهند دور جدیدی از مذاکرات را در حوزههای دیگر از سر بگیرند.
ظهرهوند با توجه به تلاش غربیها برای ورود به حوزههای دیگر گفت: اروپاییها اعلام میکنند که مانع فشار آمریکاییها بر شرکتها و بانکهای ایرانی میشوند، این در حالی است که آنها میگویند حال که نمیتوان برجام یک، دو و سه را اجرا کرد، باید موضوع حقوق بشری را شروع کرد و بعد از آن به مسائل موشکی وارد شد.
وی با تأکید بر نوع دیدگاه واشنگتن در قبال برجام توضیح داد: آمریکاییها چهار فاز متفاوت را دنبال میکنند؛ اما در مجموع یک پکیج است. آنها بهدنبال خریدن زمان هستند و ایران را در بیم و امید دستاورد برجام نگه میدارند. رکس تیلرسون نیز اشاره داشت که ایران بهلحاظ فنی نسبت به برجام پایبند بوده؛ اما انتظارات آمریکا از برجام برآورده نشده است و کماکان حضور ایران در منطقه یک تهدید جدی محسوب میشود.
کارشناس مسائل بینالملل با اشاره به مشکل اساسی در بحث برجام تأکید کرد: باید دانست که از چه پارادایم و منظری به این موضوع نگاه میشود. مشکل اصلی رویکردی و نوع نگاه به انقلاب است. برجام بهصورت شتابزده امضا شد و تعهداتی مورد پذیرش قرار گرفت؛ این در حالی است که آمریکاییها هیچگونه تعهدی نسبت به این موضوع ندارند.
وی با توجه به فرجام نامشخص مذاکرات مجدد گفت: برجام برای آمریکاییها یک توافق سیاسی است؛ این در حالی است که برای ایران یک الزام حقوقی است. هنوز مشکل عد توازن در این توافق حل نشده است. ورود به مذاکرات جدید فرجام روشنی ندارد. اروپا و آمریکا در یک پارادایم هستند و چاقو دسته خود را نمیبرد. اروپا در حال حاضر نقش پلیس خوب و آمریکا نیز نقش پلیس بد را بازی میکند.